Как да се справите с негативно настроените колеги на работното място

На всяко работно място има както позитивни, така и негативно настроени служители, но за сметка на първите, вторите не са от най-приятните хора. Те са склонни да възприемат всичко по негативен начин, независимо дали е свързано с работата или сте споделили нещо лично с тях. Някои хора могат да бъдат толкова отрицателно настроени, че чак да помрачат настроението на околните си колеги, в това число и вашето, но не и ако знаете как да процедирате. В статията ще разгледаме петте най-често срещани типа „негативни“ колеги и ще ви дадем съвет как да се справите с тях.

  • Лошият вестител

Този тип хора са отдадени на негативизма и на някои от тях дори поднасянето на лоши новини дори им доставя удоволствие. Те нямат търпение да отидат при вас или друг ваш колега и да му съобщят лошата вест, например, че не сте се справили добре със служебна задача, че бизнес сделката ви се е провалила, че сте допуснали груба грешка и т.н. Независимо от това дали ще се повлияете малко или повече от тази новина, този тип колеги са енергийни вампири и създават токсична работна среда.

За да се справите с този тип колеги, преди всичко опитайте да решите проблема възможно най-бързо. Ако са дошли, за да ви съобщят, че сте допуснали грешка, направете опит да я поправите веднага и не им давайте шанс да ви го натякват повече. Когато следващият път дойдат да ви сервират поредната лоша вест, просто любезно изслушайте човека отсреща и ако негативизмът му започне да ви напряга, просто намерете тактичен начин да смените темата или кажете, че имате работа, за да ви остави.

  • Клюкарите

На всяка работа има служители, които малко или много харесват клюките и пикантните истории. За съжаление обаче в повечето случаи те не споделят с вас и останалите ви колеги хубави клюки, ами напротив – само отрицателни, независимо дали са свързани с работата или с личния живот на другите служители и това ги прави друг тип често срещани негативно настроени хора.

С тях можете да се справите лесно –когато дойдат при вас, за да ви зареждат с негативизъм под формата на поредната доза отбрани клюки и слухове, кажете, че не се интересувате от това и ги отпратете, като се оправдаете, че трябва да проведете важен разговор. Ако пък сте се събрали с други колеги и те започнат с клюките, за да не се отцепвате от тях може просто да се правите, че ги слушате и ако ви попитат за вашето мнение по обсъждания въпрос, просто кажете нещо от типа, че нямате мнение или че не се интересувате от слухове, а от факти.

  • Драматизиращите

Кралете и кралиците на драмата са друг често срещан тип колеги. Тези хора просто умират за внимание и за да го получат драматизират постоянно. Това обаче може да зареди негативно околните и в повечето случаи става така. Специално в работната среда този тип хора се характеризира с това, че винаги са претрупани с работа, много им е тежко, не могат да си починат, разболели са се „тежко“ и им е още по-трудно да работят, въпреки, че са хванали лека настинка, обслужват най-капризните клиенти и т.н. Тези служители смятат, че само те са толкова зле и не се замислят дали и останалите не се чувстват така, а  най-лошата им черта е, че постоянно се оплакват от тези неща на колегите си, ден след ден.

Най-ефикасният начин да се справите с драматизиращите си колеги е просто да ги лишите от внимание, все пак не трябва да забравяте, че тяхната цел е именно тази – да са в центъра на вниманието. Колкото повече ви се оплакват и вие ги изслушвате и дори съветвате, толкова повече ще продължи това и от ден на ден ще ви зареждат с все повече негативизъм. Когато започнат да ви се оплакват, просто ги отрежете с нещо от типа, че и вие имате подобни проблеми и ги разбирате, но не се оплаквате или покажете по друг начин, че не сте заинтересовани.

  • Паникьосаният

Да, както на всяко работно място има хора, които си разбират от работата и я вършат хладнокръвно, така има и хора, които си нямат представа какво правят и са паникьосани през повечето време. Лошото тук е, че тази паника около тях е изпълнена и с известна доза негативно настроение, което няма как да не се забележи от останалите и дори да се прехвърли при тези, с които контактуват те.

В подобни случаи, най-добре поговорете с вашия колега и му дайте малко съвети, за това как да се справя с работата по-добре и му кажете, че винаги сте насреща когато има въпроси или проблем. Така той ще е по-спокоен и ще се отпусне по-лесно, а ако не успее, винаги може да го посъветвате и как да се отпусне и разтовари от стреса. Този тип хора не осъзнават, че внасят негативно настроение в работната среда, затова е добре да им го обясните от рано, преди да свикнат да бъдат такива.

  • Жертвите

Не може да не сте имали колега, който никога не поема отговорност и винаги обвинява другите за грешките си. Звучи ви познато? Е, именно това е последният най-често срещан тип негативни хора – жертвите. Те винаги се изкарват жертва на чужда грешка, дори и в личния живот, не само в работата. Имат известна прилика с драматизиращите, защото и те постоянно се оплакват, но при тях всичко лошо е по чужда вина. Някоя от т.нар. жертви дори са толкова отрицателно настроени, че започват да си въобразяват, че колегите им заговорничат срещу тях и искат да им навредят и да ги злепоставят, за да загубят работата си.

Понякога може да ви бъде наистина трудно да кажете на свой колега , че е прекалено негативно настроен и че изобщо не е прав и трябва да се стегне, но това е най-добрият начин да му помогнете да се осъзнае. Ако обаче на него му харесва да играе ролята на жертва и е свикнал с това, вероятно няма да приеме вашето мнение. В такъв случай просто обяснете, че не ви харесва винаги когато общувате, разговорите ви да са негативни и че предпочитате да работите в позитивна работна среда.

Следващият път, когато се сблъскате с някой от горепосочените отрицателно настроени колеги, вече няма да ви се налага да попивате техния негативизъм, защото ще знаете как да се справите с тях. Чрез методите, описани в статията, може да се опитате да внесете малко повече позитивно настроение и да намалите стресовата атмосфера на работното място.

One Comment to “Как да се справите с негативно настроените колеги на работното място”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *