Как да се сработите с колегите на новата работа

Как да се сработите с колегите на новата работаПри започването на нова работа, едно от най-големите притеснения, които повечето хора имат е как ще се впишат в колектива, дали ще се сработят с колегите си и като цяло дали ще се справят със задълженията си. За да бъде всичко наред и работният процес да върви безпроблемно, най-важно е именно разбирателството в екипа. Затова е важно да знаете как да комуникирате и да се сработите с колегите си.  В тази статия ще ви представим няколко универсални съвета, които ще ви помогнат в начинанието.

Не споделяйте прекалено много

Независимо колко близки сте станали с колегите си, винаги трябва да имате едно наум и да внимавате какво говорите в службата. Има дискусии, които просто не трябва да водите в работна среда и личните ви проблеми са едни от тях. Това е така, защото прекаленото споделяне може да се тълкува по доста различни начини. Може да разкриете страна от вашата същност, която шефът ви не харесва, може да е знак за липсата на професионализъм, а останалите може да решат, че проблемите ви ще повлияят на качеството на работата, която извършвате. Ако се надявате на повишение, това е нещото, което със сигурност ще намали шансовете ви.

Не реагирайте емоционално при конфликт

Конфликтът на работното място се оказва нещото, с което повечето от нас не могат да се справят. В такъв случай честността и точността са най-важните фактори за разрешаването на проблема. Друго важно  нещо е да бъдем емоционално умерени. Причината  един конфликт да накара стомаха ни да се преобърне или да опетни взаимоотношенията ни с дадения човек се крие в това, че често възниква, когато поне едно от лицата е емоционално разстроено.  Затова преди да споменете за проблем или нещо, което ви дразни на работното място, се уверете, че сте напълно спокойни.

Не прекалявайте с критиките

Ако сте лидер на екип, мениджър или на подобна позиция, преди да раздавате критики трябва добре да помислите. Коментарите по отношение на това как се справя вашият екип или отправянето на много критики може да всее излишен стрес на работното място. Никой не обича да бъде критикуван за нещо, което не е свършил както трябва. Най-добрият начин да се справите с този проблем е да бъдете честни, защото обвинявайки някого за допусната грешка никога не помага. Затова следващия път, вместо да раздавате правосъдие, се опитайте внимателно да обясните на даденото лице стъпките към завършването на поставената задача.

Същото се отнася и ако с колегите ви сте равноправни. Често се случва по време на работа в екип, някой от „отбора“ да се спотайва и да не си върши задълженията, както трябва. В такъв случай, изразете неодобрението си като преди това споменете колко добре са се справили с предишен проект. По този начин няма да нараните чувствата им и  ще избегнете потенциален конфликт.

Не се притеснявайте да помолите за помощ

Независимо дали сте сменили професията си или просто още не се чувствате в свои води на новото работно място, да помолите за помощ е нещо нормално и никой няма да ви съди за това. Може би неловкото усещане, че пречите на колегите си често ви спира да задавате въпроси. Това, което обаче не сте премислили е, че повечето хора обичат да помагат на останалите, заложено е в човешката природа. Затова най-напред започнете да говорите. Споделете с шефа си и колегите, че имате нужда от помощ като се уверите, че ще те получат заслуженото за това, което са свършили. Все пак нямате за цел да стоварите вашите задължения върху чуждите глави, а да помогнете за общото благо на компанията.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

2 Comments to “Как да се сработите с колегите на новата работа”

  1. What makes Sumatra Slim Belly Tonic even more unique is its inspiration from the beautiful Indonesian island of Sumatra. This supplement incorporates ingredients that are indigenous to this stunning island, including the exotic blue spirulina. How amazing is that? By harnessing the power of these rare and natural ingredients, Sumatra Slim Belly Tonic provides you with a weight loss solution that is both effective and enchanting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *