Как да си изградим мрежа от бизнес контакти

Как да си изградим мрежа от бизнес контактиВсеки бизнесмен знае, че в бизнес средите контактите са пътят към успеха. От намиране на работа в момент на нужда до привличане на нови клиенти и партньори, без добра мрежа от контакти, това няма как да стане.

И все пак фактът, че повечето от нас са на ясно колко важни са контактите, малцина успяват да завържат такива ценни познанства. Затова в тази статия ще ви представим няколко съвета, които ще ви помогнат да изградите добра мрежа от бизнес контакти с времето.

Винаги дръжте свои визитки под ръка

Без значение дали отивате на бизнес среща, на пазар или до бензиностанцията – винаги дръжте свои визитки под ръка. Никога не знаете кога ще ви поискат визитка или кога самите вие ще срещнете интересна личност, на която ще искате да дадете своята визитка. За да не изпадате в неловка ситуация и да не изглеждате непрофесионално, дръжте своя визитка наблизо.

Хвалете се, но не прекалявайте

Няма лошо да се похвалите с постиженията си или с успехите на своята компанията, за да пробудите интереса на хората около вас, но не прекалявайте, за да не постигнете обратен на желания ефект. Освен това трябва да усетите кога моментът е подходящ за тази хвалба, научете се да преценявате събитията и хората и се похвалете с нещо, което ще спечели интереса на останалите и ще ги накара да поискат да поддържате връзка.

Никога не забравяйте лица или имена

Старайте се да запомните всеки, с когото се срещате. Търсете детайли от външния вид, които приковават вниманието ви, за да ви бъде по-лесно. Също може да използвате игра на думи или мнемотехника, за да не забравяте имената. Ако помните всеки срещнат, това ще остави добро впечатление в отсрещната страна, а и най-малкото ще си спестите срама, когато отново срещнете този човек и не можете да се сетите как се казва и откъде се познавате.

Използвайте социалните мрежи

Не се притеснявайте да използвате социалните мрежи за бизнес целите си. Ако нямате регистрации във всички по-големи мрежи, направете си и започнете да ги използвате.  Свържете се с други хора от бранша и периодично публикувайте полезни материали, за да направите добро впечатление и да не ви забравят.

Запознавайте се с всеки без да го преценявате

Всеки професионалист знае, че външният вид лъже и че всеки човек може да бъде ценен по един или друг начин. Завързвайте познанство с всеки срещнат, а не само с хората, които изглеждат добре, интелигентно и смятате, че могат да ви бъдат полезни.

Дръжте се приятелски

Ако искате хората да ви помнят с добро трябва да оставите такова впечатление у тях, което няма как да стане ако се държите надменно. Винаги бъдете усмихнати и позитивни, дръжте се приятелски към всеки, дори и хората, които ви дразнят по някакъв начин. Така не само ще разширите мрежата си от контакти, но и като цяло ще направите живота си по-добър.

Посещавайте обществени събития

Няма как да завържете нови познанства и солидни контакти, ако по цял ден стоите в офиса  и работите. Посещавайте обществени събития от бранша и не само. Излизайте на бизнес обеди и вечери и не се притеснявайте да се запознавате с нови хора.

Планирайте

Предварителните планове по-често водят до нещо полезно. Когато поднасяте визитката си на някого, не му казвайте да ви се обади някой път или когато може. Кажете му да ви се обади в конкретен ден, когато знаете, че ще сте по-свободни, а когато той го направи, поканете го на кафе, бизнес обяд или вечеря, за да затвърдите отношенията си.

Отличавайте се от останалите

За да будите интереса в събеседниците си, уверете се, че във вас има нещо, което ви откроява от всички други и те лесно ще запомнят. Носенето на дрехи в определен открояващ се цвят или на особено стилно бижу, маниерите,  възпитанието и начина на говорене със сигурност ще ви помогнат да изпъкнете.

One Comment to “Как да си изградим мрежа от бизнес контакти”

  1. Maintenant, la technologie de positionnement est largement utilisée. De nombreuses voitures et téléphones portables ont des fonctions de positionnement, et il existe également de nombreuses applications de positionnement. Lorsque votre téléphone est perdu, vous pouvez utiliser ces outils pour lancer rapidement des demandes de localisation. Comprendre comment localiser l’emplacement du téléphone, comment localiser le téléphone après sa perte? https://www.xtmove.com/fr/how-to-track-someones-phone-location-by-cell-phone-number-online-for-free/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *