Как да си отворим фризьорски салон

Фризьорските салони могат да бъдат специализирани в различни сфери на фризьорството. Те могат да са за мъжко, дамско или детско подстригване, за ежедневни или само за официални прически. Вариантите са много, но в днешно време колкото повече услуги предлага един фризьорски салон, толкова повече клиенти има. Освен фризури, в салоните често се предлагат и маникюр, педикюр, козметични процедури, а в някои има дори и солариум, татуировки и пиърсинг.

Отварянето на фризьорски салон, както всеки друг бизнес, има своите правила, които трябва да се спазят. Всички работещи в салона, освен че трябва да притежават нужните валидни документи, трябва да притежават и уменията, без които един фризьор не може да работи. Ако се съмнявате в даден ваш служител, просто го отстранете, докато не сте сигурни в неговите умения.

imageОбикновено фризьорските салони се намират на централни места, но много от фризьорите работят като мобилни такива. Но който и вариант да изберете за себе си, правилата са едни и същи за всички.

Преди да отворите фризьорски салон може би е най-добре да имате няколко години опит в бранша. Трябва да сте наясно, че тази професия е малко далеч от работното време 9 до 6, по-вероятно е да се наложи да работите през уикендите и преди големи празници. Имайте предвид, че това не е бизнес, който ще ви направи милионери. Това е бизнес, в който ако сте добър, бързо се сдобивате  с постоянни клиенти. Така че би било по-добре да го наречем бизнес за човек, който има добър подход към хората.

Когато хората посещават фризьорските салони, те имат нужда да разпуснат, това е място, на което те не могат нито да чистят, нито да готвят, нито да отметнат някаква работа, затова обикновено фризьорският салон освен като място, на което се налага човек да отиде, за да се погрижи за косата си, често се възприема като място за социални връзки и отдих.  Ако фризьора е достатъчно находчив и умее да разбере какво настроение има клиента му, той може успешно да работи и да си докарва добър доход.

Понякога да работиш в събота сутринта или точно преди голям празник, може да е трудно, но е важно да се запази самообладания и добро настроение, в противен случай има опасност да направите грешка, докато подстригвате някого, а хората трудно прощават такива грешки.

Планиране, правила, задължения

gallery_nrm_1433259490-things-your-hairdresser-wants-you-to-knowЗа начало – трябва ви капитал. Освен ако не наследите бизнеса от някой близък. Освен това ви трябва добър бизнес план. В него опишете всичко, което трябва да уточните за бизнеса си. Един добър бизнес план съдържа всичко от това какви са отделните отговорности на всеки един от персонала, до това какви дялове и какво участие би имал всеки един от създателите на бизнеса в случай, че се разделят. В бизнес плана трябва да се опишат целите на бизнеса, каква възрастова група ще бъде клиентелата на салона, какви видове прически ще се правят, какъв ще е ценовия диапазон, дали салона ще бъде такъв, какъвто е бил направен първоначално или ще се разширява впоследствие, дали ще включва допълнителни услуги, като козметични или масажни, ще се отварят ли още един или няколко салона след време.

Във фризьорството, както и при другите видове бизнес, има много разнообразни сектори, в които може да се работи. Във всеки един салон клиентелата е различна. Преди да започнете, добре е да проверите в местната община какъв е размера на патентния данък за различните видове салони.

Един фризьорски салон би следвало да разполага с добро количество електрически уреди, като машинки за подстригване, сешоари, преси за коса и различни уреди за стилизиране на прическата. Портативните електрически уреди трябва да се проверяват на всеки две години, за да се види дали все още са добри и вършат работа. Трябва да се проверяват и контактите и ако нещо е износено или повредено, трябва да се извика електротехник.

3886946_origПродуктите, които се използват в салона също трябва да бъдат проверявани периодично дали все още са в срок на годност, тъй като използването на продукти с изтекъл срок може да доведе до сериозни алергични реакции. За употребата на някои препарати може да се наложи използването на специални предпазни дрехи и предпазни маски за лице, тъй като вдишването на изпаренията може да е противопоказно. Изискванията, наложени от Контрол за работа с опасни субстанции трябва да бъдат спазвани строго що се отнася до работата и съхранението на такива препарати.

Служители на общината правят проверки, за да видят дали се спазват правилата за безопасна работа така, както са описани.

Персонала, който работи с клиенти трябва да бъде добре обучен и да има поне пет години стаж, преди някой от тях да реши да отвори собствен салон.

Ако мислите да наемете хора, които да работят в салона ви, вие като управител, отговаряте за тяхната работа. Заедно със застраховката, която клиентите автоматично имат, прекрачвайки прага ви, вие трябва да имате и застраховка гражданска отговорност за самонаети лица. Повече за нея, както и за актуални цени, можете да намерите тук. Свържете се и с отдела по пожарна безопасност, за да получите съвети къде да разположите противопожарните съоръжения и как да организирате противопожарните изходи. Ако в салона са разположени помещения за други услуги освен фризьорски, например солариум или козметик, управителя трябва да плаща лиценз и за тези други услуги.

Short-wavy-hairstyles-for-women-over-50-2-326x400Годишна такса за лиценз на масаж на цялото тяло би струвал около £300 – £400. Точната сума може да видите в местната община. Тези лицензи удостоверяват, че всички услуги са предоставени по здравословен и безопасен начин. Ако салона е само фризьорски без никакви допълнителни услуги, не се плаща лиценз.

Колко ще ми струва отварянето на фризьорски салон?

Според данни от продажби в интернет на бизнес с фризьорски салони, може да се отбележи, че закупуването на такъв бизнес може да ви струва между £5,000  и  £59,000. Всичко е в зависимост от мястото, до колко е разработен салона и редица други фактори. В повечето случаи, фризьорските салони се продават заедно с цялото оборудване.

Някои управители искат да преподредят помещението и да сменят оборудването. Тогава разхода е сходен с този на отварянето на чисто нов салон. Има разходи по закупуването на нови огледала, електроуреди, шкафчета, столове, обзавеждане на чакалнята, които са на различни цени, зависи от качеството и стила, който се търси, таксите за легализиране са около £2,000.

Но ако само искате да преместите салона си в по-голямо помещение, разходите ви няма да са много големи. Всичко зависи от вас. Не забравяйте да отделите пари за таксите, които са от стартирането на салона ви.

Колко мога да спечеля?

Географското положение определя в доста голяма степен цените, ако салона ви се намира в северната част на страната, едно обикновено подстригване би струвало около £4, докато в южната част цената на същата услуга е близо £8.

Освен рентата на централна улица, един от най-големите ви разходи би бил заплатите и таксите, които трябва да платите на служителите си. Образуването на заплатите им е индивидуално при всеки управител, но така или иначе заплатите на служителите не могат да бъдат под минималната ставка.

За пример можем да вземем малък салон, в който са наети да работят трима фризьори. Ако всеки от тях прави средно около £100 на ден, това са около  £1800 на седмица. Управителя трябва да им плати заплати, което би му струвало около 900, осигуровки, седмичния наем и комуналните сметки. В крайна сметка управителя на фризьорски салон, след като направи всички седмични плащания, може да вземе около £400 на седмица, но всичко е относително.

Така че, ако си мислите, че ще печелите много, като отворите собствен фризьорски салон, може и да не се оправдаят очакванията ви. Но това да имате хубав салон не е само заради парите. Фризьорския салон предлага на клиентите си релакс и начин да се погрижат за себе си. Хората влизат в салона понякога угрижени и изморени от ежедневните си задачи и излизат оттам с обновени и щастливи.

1b4ff45748d4ada4f4e31266002049b4Топ съвети за успешен бизнес

  • Винаги учете с желание нови техники и стилове
  • Инвестирането в добър състав от служители определено си струва
  • Винаги е добре да търсите подходящи агенции за финансова подкрепа – тя никога не е излишна
  • Посещавайте и завършете курс за счетоводители – ако оправяте счетоводните си сметки сам, няма да ви се налага да плащате на счетоводител
  • Подбирайте работниците си – квалификациите са много важни
  • Много салони са в помещения под наем, така че ако искате да нямате главоболия, оформете добър и разбираем договор със своя хазяин.

17 Comments to “Как да си отворим фризьорски салон”

  1. Alors que la technologie se développe de plus en plus vite et que les téléphones portables sont remplacés de plus en plus fréquemment, comment un téléphone Android rapide et peu coûteux peut – Il devenir un appareil photo accessible à distance ?

  2. Existe – T – Il un moyen de récupérer l’historique des appels supprimés? Ceux qui disposent d’une sauvegarde dans le cloud peuvent utiliser ces fichiers de sauvegarde pour restaurer les enregistrements d’appels de téléphone mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *