Как да създадем силно първо впечатление на интервю за работа

Повечето хора знаят колко е важно първото впечатление, особено в случаите когато се явяват на интервю за работа, но малко от тях са на ясно, че то се формира още в първите няколко секунди след среща с някого.

Когато отидете на интервю за работа трябва да се постараете да направите силно първо впечатление още преди да е започнало самото интервю. Ако успеете ще бъдете запомнени с добро от интервюиращия и той ще довърши интервюто с вас с голямо удоволствие. Все пак не трябва да забравяте, че интервюто за работа не се състои само в това да направите добро първо впечатление, освен това трябва да се представите добре като цяло. Но ако наистина създадете така желаното силно първо впечатление може да сте сигурни, че битката е на половина спечелена. Ако не знаете как да постигнете това или просто не сте достатъчно уверени в себе си, прочетете нашите 7 съвета и вече ще знаете всичко необходимо.

1.     Покажете, че сте усмихната и позитивна личност.

Никога не крийте усмивката си, това само може да ви навреди. За да направите силно първо впечатление трябва да покажете, че сте усмихната и позитивна личност. Оставете изражението ви да ви опише по-добре, отколкото биха могли думите. Старайте се да не се усмихвате на сила и да не правите кисели гримаси или пък да нервничите. Отпуснете се и оставете вашето лице да покаже на човека отсреща, че вие сте позитивно настроени и уверени в себе си.

2.     Ръкостискането също е от значение.

При поздравяване или запознанство е общоприето да стиснете ръката на събеседника си. Ръкостискането с интервюиращия е добър начин да покажете професионализъм, добро възпитание и увереност. За да доизградите силното първо впечатление е важно да изпълните едно добро ръкостискане. Имайте в предвид, че това е трудна задача, защото за да го изпълните добре, трябва да намерите баланса между сила и елегантност. Определено ще е добре да усъвършенствате ръкостискането си предварително, а когато се явите на интервюто задължително се здрависайте със всички хора в стаята, независимо дали са интервюиращи или не.

3.     Представете се.

Никога не чакайте да ви попитат кой сте или да знаят това. Независимо дали интервюиращите имат тази информация, винаги е добре да се представите сами. Кажете нещо типично в такива моменти, като например „Здравейте, казвам се Антон Димов. Приятно ми е да се запознаем.“ или друго подобно нещо, което да отговаря по-точно на вашия стил. След като се представите ще направите още по-силно първо впечатление и ще покажете, че сте уверени в себе си и сте комуникативна личност.

4.     Изразявайте се добре и говорете ясно.

Ако сте успели да направите желаното първо впечатление, то лесно може да го развалите ако в последствие започнете да не се изразявате добре и не говорите чисто и ясно. Говорете с умерен тон и подбирайте думите си добре. Внимавайте в опитите си да говорите високо и ясно да не започнете да повишавате тон или пък да говорите с дълбок и дразнещ глас. Винаги бъдете отпуснати, за да не започне да ви трепери гласът от превъзбуда или нерви.

5.     Контактът с очите е много важен.

Старайте си винаги да гледате интервюиращия в очите. Поддържайте този контакт, за да покажете, че не се притеснявате от въпросите, които ви задава и че не лъжете за нищо. Внимавайте да не гледате човека отсреща прекалено втренчено, защото може да стане неловко.

6.     Винаги обръщайте внимание на това как изглеждате.

Когато се явявате на интервю за работа, външният ви вид е толкова важен, колкото и самото ви представяне. Старайте се винаги да изглеждате елегантно и подбирайте внимателно дрехите си за интервюто. Не прекалявайте с усилията, за да не изглеждате прекалено натруфено. Ако имате татуировки или пиърсинги на видими места, се постарайте да ги скриете добре. Вашата визия е особено важна за направата на силно първо впечатление, така, че се постарайте.

7.     Седнете след като ви поканят.

Нормално е след като се представите и се здрависате с човека отсреща да седнете и да започне интервюто. Обаче имайте едно на ум и не сядайте преди да ви поканят. Ако избързате и седнете преди поканата да е отправена ще развалите доброто първо впечатление на интервюиращия и ще изглеждате невъзпитан и нетърпелив.

Още по темата: Как да направим добро впечатление, когато се явим на интервю за работа

2 Comments to “Как да създадем силно първо впечатление на интервю за работа”

  1. Great post. I was checking continuously this blog and I’m
    impressed! Very helpful information specifically the
    last part 🙂 I care for such information a
    lot. I was looking for this certain info for a very
    long time. Thank you and good luck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *