Как се взема национален осигурителен номер (NINo)?

Ако решите да живеете и работите на Острова, ще трябва да си извадите национален осигурителен номер (NINo). Този номер ви е необходим, за да можете да си плащате осигуровките и данъците. След като имате вече национален осигурителен номер и внасяте осигуровки (National Insurance Contributions – NICs), вие можете да изградите своето право за получаване на държавни помощи и облаги, сред които и пенсия. Вноските, които ще трябва да плащате зависят от вашето положение и обстоятелства – колко печелите, дали работите за себе си или за работодател и др. Плащането на осигуровките става до навършване на пенсионна възраст.

За да получите национален осигурителен номер, ще трябва да преминете през няколко стъпки:

  1. Обадете се на телефон 0345 600 0643.

Когато се обадите, чувате записано съобщение, което Ви казва, че за да кандидатствате трябва да сте в държавата. Обикновено интервюто се насрочва за около седмица след телефонният разговор, така че се предполага, че вече сте във Великобритания. Но понякога, някои наши сънародници молят свой приятел, който е вече във Великобритания, да се обади вместо тях още преди те да са пристигнали и да има насрочи дата. По принцип това не е позволено, но понякога номера минава.

Когато се свържете, нямате възможност да правите избор от менюто, преди да чуете първото съобщение.

Разговорът е около 5 минути, като през това време ще ви зададат въпроси – кои са трите Ви имена, рожденната ви дата, настоящ адрес, имате ли друга националност, искат и Ваш телефонен номер. Освен това Ви питат за какво Ви е нужен национален осигурителен номер. Ако кандидатствате двама човека, можете да го направите с едно обаждане, като служителите ще запишат данните Ви един след друг.

Според района, в който живеете в момента, Ви насрочват дата и час за интервю в най-близкият Job center. Служителят, с който разговаряте, изброява какви документи и референции трябва да носите в деня на интервюто и Ви уведомява, че ще получите писмо, удостоверяващо, че имате насрочена дата за интервю за NINo. Датата обикновено е след най-малко една седмица. По телефона ви продиктуват и референтен номер, с който ще се явите на интервюто.

Линията работи от понеделник до петък в часовете между 8 и 18. Ако се обадите в петък следобед, има вероятност да Ви кажат, че нямат часове и само да ви дадат референтният номер, с който да се обадите в понеделник сутринта, за да ви дадат дата и час за интервю.

Служителят Ви предупреждава, че в деня на интервюто трябва да си носите документ за самоличност, както и доказателство за адрес – договор за наем, банкова сметка или друго, но дори и да нямате все още доказателство за адрес, това може да не е проблем.

Би трябвало след няколко дни да получите потвърдително писмо, но дори и да не го получите, можете да отидете на интервюто.

  1. Подготовка

Ако не разбирате английски или не сте сигурни, че ще се справите, можете да вземете приятел или някой, който сте наели срещу заплащане, за да ви превежда на място.

Също така, ако не сте сигурни в английският си, можете да се явите на интервюто със следното уточнение – “My English is not good I will need Bulgarian translator for my interview!”. Това означачва, че не разбирате добре езика и ще имате нужда от преводач. Можете да вземете това съобщение със себе си или да му направите снимка с телефона си и да се явите на интервюто. Тази стъпка ще Ви осигури преводач, който ще бъде предоставен от Job Center, най-вероятно по телефона.

В случай, че сте двойка (мъж и жена или приятели) и имате еднакъв час, ще бъдете повикани на различни бюра, затова имайте го предвид, ако сте планирали единият от Вас да превежда на другия. В този случай, трябва да си насрочите интервютата в различни часове с поне 30 минути разлика.

Ако сте с преводач, ще поискат да покаже своите документ за самоличност и да си каже адрес и телефон, също така ще го попитат от къде Ви познава.

Разберете къде е мястото на провеждане на интервюто. За да избегнете закъснения, направете си пробно пътуване до там в приблизително същият час, в който ще се провежда интервюто ви. Така ще разберете каква е натовареността на трафика в момента и ще можете да засечете колко време Ви трябва, за да пристигнете навреме в уречения ден.

  1. Интервюто

Когато дойде деня на интервюто, отидете на посоченият адрес малко по-рано, около 5-10 минути. Ако подраните повече от 15 минути, няма да ви пуснат и ще трябва да изчакате навън.

При влизането ще Ви посрещне охраната, която ще Ви попита за колко часа е насрочено интервюто ви. Ако сте 5-10 минути по-рано, ще Ви пуснат да влезете, ако сте пристигнали по-рано от това, ще трябва да изчакате навън. В случай, че сте закъснели, може да ви накарат да изчакате за по-късен час. В някои случаи ви дават бележка, на която пише на кой етаж да изчакате (Camden Job Center). В други трябва да дадете писмото си на служител и да изчакате да Ви извикат по име (White Chapel Job Center).

Ако писмото Ви не е пристигнало, ще Ви накарат да напишете на лист Вашият референтен номер, имената и адреса си.

Малко след като сте предали писмото (листа с данните), ще Ви извикат и заведат да седнете до бюрото на служителя, който ще провежда интервюто. По време на интервюто, той ще нанася  данните Ви в формуляра А8947691, който е 8 страници. На бюрото до Вас има място за още един човек – този който ще превежда, ако водите превеждащ с Вас.

Ако сте с преводач, ще му кажат, че когато Ви питат нещо, той няма право да отговаря, а трябва да попита Вас, да му отговорите Вие и тогава той да им отговори.

Интервюто започва с искане да покажете документите си за самоличност. След това питат каква е рожденната ви дата, адреса, кога сте пристигнали за първи път в страната, на кой адрес и сега къде живеете, ако адреса е различен. Също така от колко време сте на този адрес, както и телефонният ви номер. Понякога може и да попитат колко човека живеете в къщата, от къде сте я наели, частен хазяин ли е и примерно как му плащате – на седмица ли…

В процеса на интервюто Ви питат каква е причината, поради която ви трябва национален осигурителен номер – казвате “за работа”, ако е такава. Предполага се, че не сте почнали още работа, а след интервюто Ви дават документ в който пише, че вече може да започнете работа. В момента, в който се явявате на интервю, Вие  вече може и да сте започнали работа, но не е добре да го споменавате по време на самото интервю. Просто ги уведомете, че ви трябва осигурителен номер, за да можете да работите. Ако кажете, че искате да работите като шофьор, ще ви попитат дали притежавате шофьорска книжка.

Друг въпрос, който задават е дали сте женени, ако да, на коя дата е сключен гражданският Ви брак, имена и рожденна дата на партньора Ви, той има ли НИ Номер… работи ли.. ако е в България… няма значение.

Ако сте се встъпвали в брак и развеждали няколко пъти, ще ви попитат за датите на сключване на граждански брак и за датите на разводите.

Ако сте омъжена жена, ще попитат за моминското ви име.

Също така питат имате ли деца, какъв пол са и на каква възраст. Докато тече интервюто служителят попълва документа А8947691 с Вашите данни. Към него има и страница за допълнителна информация, поле за подпис и дата. С полагането на подписа си, декларирате, че всичко, което сте казали е вярно и сте наясно, че ако сте подали лъжлива информация, могат да ви подведат под съдебна отговорност.

Ако някъде служителя обърка нещо и се наложи да го поправи с химикала, ще Ви помоли да се подпишете и сложите дата до този поправен текст.

След това служителят отива да направи ксерокопие от документа Ви за самоличност, а вие трябва да се подпишете и на него (ксерокопието).

Когато интервюто приключи, служителят Ви дава лист с референтен номер от интервюто и Ви уведомява, че решението дали ще Ви бъде издаден национален осигурителен номер ще бъде взето на друго място и отговорът ще Ви бъде изпратен по пощата в близките 2-4 седмици.

Освен това ще Ви кажат, че можете да работите с това писмо.

След това трябва да изчакате няколко минути, докато проверят документа Ви за самоличност. После Ви викат отново, понякога е възможно да ви попитат пак няколко неща, като рожденна дата и имена, дават ви документа за самоличност и си тръгвате. Ако например рожденната Ви дата е 12.10.1975г., а вие не можете да кажете датата на английски, можете да я кажете цифра по цифра –  one…two… ten… one… nine… seven… five.

Като цяло, ако не всичко Ви е изрядно и не лъжете нещо, в което да Ви хванат, ще Ви издадат национален осигурителен номер.

В случай, че всичко това ви се струва сложно или нямате време и възможност да го направите сами, можете да се обърнете към  нас, Help4Bulgarians,  и ние можем да Ви помогнем.

В екипа на  Help4Bulgarians  работят квалифицирани във Великобритания счетоводители, които имат дългогодишен опит в Кралството.

Имейл за връзка  [email protected],  телефон 0203 432 7322 и 0778 606 7076.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *