Как се става машинист в лондонското метро

27.09.2018 – една от най-натоварените лондонски подземни линии беше спряна заради 48-часова стачка на шофьорите. Членовете на съюза „Железопътен и морски транспорт“ организираха стачка, за да предизвикат диспут относно условията на заплащане и труд с мениджърите на метрото.

От “Транспортът за Лондон” (TfL) заявиха, че действието е “без значение”.

От друга страна от „Железопътен и морски транспорт“ настояват работещите в метрото да бъдат „третирани с достойнство на работното място и да не бъдат застрашени от изгонване, когато вземат свободен ден от работа след ситуации като самоубийства, например“.

Ето и какво е заплащането на работещите в метрото, по колко часа работят и какви са техните отговорности.

Заплащане

През 2015 година новопостъпилите на работа квалифицирани машинисти започват със стартова заплата 49 000 паунда годишно, като след това тя може да бъде увеличена между 50 000 и 60 000 паунда след 5 години.

В началото на обучението, което продължава 12-16 седмици, обучаващите се водачи получават около 24 000 паунда, които се вдигат до 30 000 паунда, след като се покрият някои критерии. Водачите също така имат право да пътуват безплатно в Лондон, както и техният партньор, и могат да се пенсионират, когато навършат 50 години.

Работно време и отпуск

Обикновено водачите имат 36-часова работна седмица и 43 дни платен годишен отпуск, включително празничните дни (банк холидей). Най-ранните смени започват в 4:45 часа сутринта, а най-късните смени завършват в 1:30 часа след полунощ.

Водачите нямат право да пият алкохол 8 часа преди започване на смяната.

Понякога може да се падне така, че да работят в продължение на 17 уикенда без прекъсване.

Недостатъци

Водачите на метрото трябва да поддържат високо ниво на концентрация за дълъг период в тъмна кабина без компания.

Работата сама по себе си може да е повтаряща се, докато реалното количество шофиране варира между линиите.

На съвременните влакове шофьорите главно управляват вратите, решават кога трябва да се затворят и кога да напуснат гарата.

Съвременните влакове се задвижват и спират като използват автоматична сигнализация, но водачите могат да отменят системата и да поемат обратно контрола, ако има извънредна ситуация.

По-старите влакове изискват водачът да премести лост, наречен “дръжката на мъртвеца”, за да се движи влакът.

Обучението също така е специфично и включва много инженерство и физика.

Водачите също трябва да се придържат към много строг график, за да поддържат цялото движение на метрото.

Как се става водач в метрото?

Освен ако вече не работите в лондонският транспорт  (TfL), може да бъде много трудно да кандидатствате за работа там, понеже свободните позиции не се обявяват публично от 2008 година, което означава, че всички кандидати са вътрешни.

Публично обявяваните свободни позиции включват кандидатстване като асистент обслужване на клиенти, който започва със заплата от около 30 000 паунда годишно.

След като работите за лондонският транспорт, се смята, че можете да чакате за свободна вътрешна позиция като стажант или шофьор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *