Наемане на работа на хора с увреждания

Когато хора с увреждания имат нужда от работа, намирането й може да се окаже по-трудоемко от нормалното, но това със сигурност не значи, че трябва да се откажат. Има работодатели, които с удоволствие биха наели хора с увреждания за служители, стига те да имат нужните квалификации и умения за да изпълняват добре служебните си задължения.

Ако и вие сте сред хората с увреждания и търсите работа, трябва да знаете, че когато разглеждате обявите за работа, независимо дали са във вестник, списание или сайт за работа, погледнете дали е уточнено, че самата обява е подходяща за хора с увреждания. Това уточнение е внесено или чрез надпис „Positive about disabled people” или чрез картинка с този символ.

Ако кандидатствате по обява, в която е упоменато, че работата е подходяща за хора с увреждания, то тогава със сигурност ще ви поканят на интервю, стига разбира се да сте подходящи за позицията и ще имате равни шансове с останалите кандидати. Не е задължително да кандидатствате само по обяви подходящи за хора с увреждания, може да го направите и за всички останали позиции, но трябва да сте на ясно, че някои работодатели може да не искат да наемат хора с увреждания и да игнорират вашата кандидатура.

Помощ от Бюрото по труда

Ако имате затруднения при самостоятелното търсене на работа, можете да се обърнете към Бюрото по труда (Jobcentre Plus). Там може да се срещнете с консултант, който ще ви даде съвет и ще ви помогне в търсенето на работа. Тези консултанти са т.нар. Disability Employment Advisers или накратко DEA. За да се срещнете с DEA просто отидете в най-близкото Бюро по труда и поискайте среща.

Програми и помощи

Освен, че може да получите помощ и полезни съвети от DEA в Бюрото по труда, също може да ви бъде обяснено какви помощи ви се полагат, както и за определени програми предназначени за хора с увреждания.

Кандидатстване за работа

Когато кандидатствате за определена длъжност, работодателят няма право да ви пита за вашите увреждания преди да ви е предложил работа. Изключения могат да бъдат случаи, в които той трябва да е наясно с уврежданията ви предварително за да подготви по-специални условия за интервю, тест или да прецени дали ще можете да вършите зададената работа пълноценно.

Дискриминация

Ако смятате, че не са ви взели на работа заради увреждането ви и се чувствате дискриминирани, може да се обърнете към Equality Advisory Support Service.

Жалба може да подадете и към служебния трибунал (employment tribunal), но това трябва да стане до 3 месеца след случая на дискриминация.

One Comment to “Наемане на работа на хора с увреждания”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *