Най-провокативните въпроси задавани по интервютата за работа и как да отговорим на тях

Job Interview with SmilesТрудните въпроси задавани по интервютата за работа могат да бъдат доста, но все пак някои от тях наистина са по-неприятни и провокативни от останалите. В същото време те са неделима част от съвременните интервюта за набиране на кадри, които по-големите компании провеждат, така че все някога ще ви се наложи да отговорите на тях, затова ви представяме най-често задаваните и ви даваме идея за подходящ отговор.

Защо имате толкова дълъг период без работа в автобиографията си?

Работодателите бързо ще забележат, ако в автобиографията ви има период на безработица. Това няма да ги впечатли особено, тъй като икономическите времена са тежки и много хора губят работата си, а след това трудно си намират нова. На такъв въпрос най-добре отговорете, че през това време сте работили на свободна практика, че сте поемали доброволчески проекти, че сте карали стаж, полагали сте грижи за член от семейството си, подготвяли сте се за изпитна сесия или дипломиране или нещо подобно. Важното е да изтъкнете уважителни причини и интервюиращият да знае, че сте изразходвали свободното си време продуктивно.

Защо трябва да наемем точно вас?

Повечето кандидати подценяват този въпрос и не се подготвят с остроумен отговор. Това често се случва, защото кандидатите не са наясно на 100% какво ще изисква новата им позиция, ако изобщо ги назначат на работа. В този случай е важно да илюстрирате с думи защо сте най-квалифицираният кандидат за длъжността. Научете наизуст характеристиките за длъжността и необходимите квалификации, които се изискват, а след това се идентифицирайте с тях. Идеята е да покажете, че вече сте успели да натрупате въпросните умения и знания.

С какво сте допринесли за развитието на компанията, в която сте работили последно?

Пазете се от споделяне на детайли за процеса на работа в предишното си работно място. Не коментирайте бившите си колеги и шефове пред евентуалните нови такива. Най-добре кажете на интервюиращия, че не искате да споделяте вътрешна информация за начина на работа в предишната си компания, тъй като не е лоялно от ваша страна.

Разкажете за себе си. Представете се.

Въпреки че всеки кандидат представя своята автобиография, в която има лична и дори ненужна информация, интервюиращият пак може да ви накара да се представите с няколко изречения. Гледайте отговорът ви да не отнеме повече от една-две минути. Маркирайте три теми: образование, трудов стаж и последен опит в кариерата. Не забравяйте, че това е въпрос за „загрявка“. Не си губете времето за него. Не се увличайте да споделяте семейното си положение и хобитата си.

Какво би казал за вас човекът, който най-малко ви харесва?

С подобен въпрос интервюиращият иска от вас да споделите искрено поне един лош аспект от личността си. Кажете нещо, което на пръв поглед изглежда негативно, но в крайна сметка е положително. Например: „Много съм нетърпелив.” Това качество в живота може да е лошо, но не и в бизнеса. Никой шеф не обича подчинените му да се бавят с крайните срокове.

Кой е най-големият риск, който някога сте поемали?

Някои длъжности изискват висока степен на издръжливост и способност да се вземат бързи решения. Трябва да дадете примери за вашата готовност да поемате рискове и да докажете, че опасността от провал не ви плаши и спира. Все пак дайте примери, които са довели до положителен резултат.

Как действате, когато екипът ви не е съгласен с вас?

Всички въпроси, свързани с трудностите, които сте имали на предишното си работно място, са с цел да предвидят бъдещото ви поведение. Затова обяснете, че каквито и проблеми да са възниквали в предишната ви работа, вие сте оказали съдействие за постигането на консенсус в екипа.

One Comment to “Най-провокативните въпроси задавани по интервютата за работа и как да отговорим на тях”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *