Национално осигуряване, промени, плащания за квалифициране за държавна пенсия

Националното осигуряване е схема, в която работещи хора могат да правят вноски, за да получат определени бенефити. Плащанията се наричат „осигурителни плащания“ и хората могат да се възползват от дадените бенефити, само ако покриват условията за национално осигуряване.

Ако искате да се възползвате от вземане на такс кредит или някакви други бенефити, трябва да имате национален осигурителен номер. Това се отнася дори и за случаите, в които става въпрос за бенефити, които не са свързани с националноосигурителният номер. Националният осигурителен номер ви трябва и когато искате да започнете работа или да подадете молба за студентски кредит.

Вашият национален осигурителен номер е уникален. Той се използва, за да може да се съхрани историята на вашето осигуряване и информация за бенефитите, от които се възползвате. Можете да изискате да ви бъде издаден осигурителен номер, когато започнете работа или подадете документи – вие или вашият партньор – за даден вид помощи.

Автоматична регистрация за хора на 16 години

Ако сте младеж под 16 години и живеете във Великобритания, родителите ви имат право да получават детски надбавки „Child Benefit“, вие ще бъдете регистриран за национален осигурителен номер и ще получите такъв малко преди да навършите 16. В случай, че нещо се обърка и не получите писмо с вашият номер, обадете се на 0300 200 3502, но това трябва да стане преди да навършите 20-годишна възраст.

Промени в обстоятелствата

При промени в обстоятелствата, трябва да се обадите в данъчните служби (HMRC) и да ги уведомите ако:

  • се преместите
  • си смените името
  • ако се омъжите / ожените
  • ако се разведете
  • ако партньора ви почине

Това ще помогне за правилното съхранение на данни за вас, както и за вашето лесно намиране, ако това е необходимо, например за подаване на документи за получаване на държавна пенсия, когато стане време за това.

Можете да съобщите за промени при вас на сайта https://www.gov.uk или на националната линия за работещи (0300 200 3500) или самонаети лица (0300 200 3505).

Плащане на осигурителни вноски

Обикновено, когато живеете и работите във Великобритания или Северна Ирландия, трябва да плащате осигурителни вноски. В някои случаи може да се наложи или да имате право да изберете дали да плащате осигуровки дори и ако не живеете в страната.

Ако сте под пенсионна възраст

Работещите хора под пенсионна възраст, трябва да плащат вноски за осигуряването си.

Служители под пенсионна възраст плащат клас 1 национално осигуряване върху част от тяхната заработка. Ако работите на повече от едно място, трябва да плащате за всяко едно място, където сумата надхвърля минимума. Ако работите на повече от едно място, от където не получавате достатъчно, за да плащате осигуровки, може изобщо да не се наложи да плащате за вашето осигуряване. Това е така, защото доходите от всяко едно работно място ще бъдат разглеждани поотделно.

Самонаети лица под пенсионна възраст плащат осигуряване клас 2 или клас 4, в зависимост от тяхната годишна печалба. Понякога може да се наложи да плащат и двата класа осигуряване.

Доброволно осигуряване (клас 3)

Ако не е задължително да плащате осигуровки, например, ако вашите доходи са ниски, можете да изберете доброволно да плащате осигуряване клас 3. Помощите за родители са също осигуряване клас 3.

Можете да изберете да платите и клас 3 осигуряване, за да запълните вашите плащания за времето, когато не сте били осигурявани, за да можете да се квалифицирате успешно за държавна пенсия.

Имайте предвид, че за да имате право да получавате държавна пенсия вие трябва да се осигурявате за период от 35 години, ако вашата пенсионна възраст настъпва на или след 6-ти април 2016 година.

22 Comments to “Национално осигуряване, промени, плащания за квалифициране за държавна пенсия”

  1. hi!,I like your writing so a lot! proportion we keep in touch more about your post on AOL?

    I require a specialist in this area to solve my problem.
    May be that is you! Having a look forward
    to peer you.

  2. Everything is very open with a clear description of the issues.

    It was definitely informative. Your site is very useful.
    Thanks for sharing!

  3. Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site,
    and your views are good designed for new users.

  4. This article will assist the internet visitors for setting up new weblog or even a
    blog from start to end.

  5. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

    It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and
    bloggers made good content as you did, the web will be
    a lot more useful than ever before.

  6. Hello there! I know this is kinda off topic but I
    was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

    Thanks a lot!

  7. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  8. I am really thankful to the holder of this web page who has shared this wonderful post at
    at this time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *