Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждат

Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждатНово проучване, публикувано във вестник „Дейли телеграф“, разкрива кои са нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждат. Вероятно и сами можем да се досетим, че сред тях са и някои от най-употребяваните клишета, но е факт, че никой работодател не иска да ги чете и именно те могат да ни костват мечтаната работа.

Десетте най-клиширани и мразени от работодателите фрази (и техните производни) според проучването са:

  1. „Имам отлични комуникативни умения“
  2. „Много съм ентусиазиран да работя за вас“
  3. „Изключително добър слушател съм“
  4. „Работя много и не спирам да действам“
  5. „Много съм добър в общуването“
  6. „Умея да се справям с проблемите“
  7. „Обожавам екипната работа“
  8. „Мога да работя както в екип, така и самостоятелно“
  9. „Справям се отлично дори и под голямо напрежение“
  10. „Много съм трудолюбив“

Ако смятате да вмъкнете някоя от тези фрази или подобна в автобиографията си, експертите съветват по-добре да не го правите. Ако обаче някоя от тях наистина описва ваше качество и държите да го споменете, по-добре го напишете, но по малко по-заобиколен начин и дори можете да го подкрепите с реален пример.

Освен клишираните фрази, проучването показва, че повече от половината работодатели се дразнят много от елементарни граматични и печатни грешки в автобиографиите. Затова винаги преди да завършите своята, прочетете я отново един-два пъти, за да се уверите, че не сте допуснали някоя грешка.

Друго нещо, което повечето работодатели мразят да виждат е използването на неформален тон в мотивационните писма. Да, едно мотивационно писмо може да ви изтегли едни гърди напред пред останалите кандидати за дадена позиция, но само ако е написано добре и грамотно, като разбира се е спазен и формалният тон. Едно „Поздрави!“ в края на писмото може бързо да прехвърли кандидатурата ви към купът с неодобрени кандидати за работа.

Също не е тайна, че работодателите изобщо не харесват дългите и разточителни автобиографии, четенето на които отнема прекалено много време. За да се сигурни, че вашата ще бъде прочетена и няма да подразни отсрещната страна, направете я стегната и кратка, като не изпускате никаква съществена информация.

Друг често срещан проблем е вписването на личен имейл адрес като начин за контакт в една автобиография. Ако имейлът ви е прекалено странен, дори майтапчийски, обмислете варианта да си направите нов. Повечето работодатели признават, че не биха наели човек с несериозен имейл.

И за финал – употребата на емотикони, която стана популярна в последните години. Преди никой кандидат за работа не би се осмелил да слага емотиконки в мотивационното си писмо и дори автобиографията, но ето, че в днешно време все повече хора го правят с една или друга цел. Въпреки това проучването показва, че повечето работодатели намират това за странно и неуместно, затова по-добре не изразявайте емоциите си чрез емотикони.

One Comment to “Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждат”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *