Нещата, които ни пречат да бъдем по-продуктивни в службата

Нещата, които ни пречат да бъдем по-продуктивни в службатаВсички служители губят времето си докато са на работа, независимо дали е осъзнато или не. От ученици и студенти, които работят само за лятото и по цял ден се чудят как да си убият времето до опитни мениджъри и изпълнителни директори, които понякога не могат да се съсредоточат върху задачите си, липсата на продуктивност може да застигне всеки.

Американски учени са провели проучване, което обхваща всички щати и резултатите от което показват, че голяма част от служителите признават, че губят поне 30 минути от работното си време всеки ден в странични занимания, а 4 процента от анкетираните дори признават, че повече от половината им работен ден минава в правене на… нищо.

Ако и вие сте забелязали, че не сте достатъчно продуктивни в службата, в тази статия ще ви разкрием кои са нещата, които най-често ни разсейват в работна атмосфера и как да ги избегнем.

Малките ежедневни рутини

Всеки от нас има ежедневни служебни рутини, които на пръв поглед изглеждат малки и безобидни и ги правил, защото смятаме, че не ни костват много време.

Честото ходете до тоалетната, за да се измием и приведем във вид; ходенето до кафемашината, за да си направим още от тонизиращата напитка; четене на сутрешните новини; разговорите с колеги на по цигара и др. са най-честите рутини, които извършваме всеки ден без дори да забелязваме, а дори да го правим, смятаме, че не ни отнемат много време, но повторени няколко пъти, в края на работния ден може да се окаже, че са ни отнели половин, един или повече часове, през които сме могли да свършим някаква работа.

Разбира се, малките почивки и извършването на подобни рутинни неща не е задължително да бъде лошо нещо, дори в повечето случаи е полезно за продуктивността, стига да не се прави прекалено често, защото все пак ни губи времето и разсейва.

Разсейването

Като споменахме разсейване, това е друга основна причина, заради която не сме достатъчно продуктивни в работата. Разсейването при всеки се дължи на различни фактори, сред които най-често проверката на личната поща от служебния компютър, следенето на социални мрежи, чатене с приятели през работно време и дори игрането на игрички, независимо дали е на смартфона или онлайн.

Всеки сам знае какво го разсейва най-много, но каквато и да е вашата слабост, ако искате да бъдете продуктивни и да вършите работата си качествено и в срок, трябва да се съсредоточите върху нея без да се разсейвате.

Излишната комуникация

Комуникацията е задължителна и ефективна, ако се прави както трябва. В повечето случаи, в работна среда се комуникира чрез имейли, по телефона и лично. Въпреки това, излишната комуникация, независимо как се осъществява, може да ни загуби много време и да намали продуктивността ни значително.

Представете си, че четете или пишете изключително дълъг имейл, който реално може да бъде с две трети по-кратък и ясен – колко време ще загубите от това, ами ако днес прочетете и напишете десетки такива? Същото важи и с телефонните обаждания и личните разговори, независимо дали са лични или на бизнес среща или събрание.

Когато сте в службата, стремете се комуникацията между вас и вашите клиенти и колеги да бъде кратка, ясна и целенасочена. Избягвайте излишно увъртане и засягане на теми, които не са пряко свързани с работата, за да спестите време, през което можете спокойно да вършите служебните си задачи.

Проблеми с адаптирането

Различните хора понякога имат различни проблеми при адаптирането в нова работна среда, което им пречи да бъдат продуктивни и съответно да блеснат. Ако вие смятате, че имате подобен проблем, преди всичко трябва да го изясните и след това да намерите решение, защото в даден момент работодателят ви може и да се замисли дали наистина е било добра идея да наеме точно вас. Стремете се да се адаптирате с работата  и работната среда, така че да не ви пречи, а напротив – да извличате ползи и да бъдете още по-продуктивни.

Не обръщате внимание на приоритетните задачи

Всеки един служител си има своите служебни задачи, които могат да бъдат едни и същи всеки ден или пък различни. Независимо какви са вашите, трябва да се научите да ги приоритизирате и да ги вършите от най-важните към по-маловажните. Така дори и в края на работния ден да не сте успели да свършите всичко, ще сте спокойни, че най-важното за деня е направено. По този начин, вършейки важните неща навреме, вие ще станете по-продуктивни в очите на работодателя си и макар и да не успявате с малките неща, положителното ще е повече от негативното.

One Comment to “Нещата, които ни пречат да бъдем по-продуктивни в службата”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *