Няколко неща, с които работодателите неволно могат да изплашат подходящите кандидати за работа

1Намирането на добър служител е трудно, а намирането на добър работодател и работно място – още по-трудно постижимо. Понякога методите на някои ръководители, с които наемат много хора, са погрешни и именно по този начин те изпускат най-добрите кадри.

Всички знаем, че добрите служители вършат по-добра работа и съответно правят бизнеса по-успешен. Ето защо нито един шеф не трябва да допуска грешката да изплаши своите бъдещи служители.

Ето и кои са предупредителните знаци, за които умните кандидати за работа внимават и работодателите трябва да се стремят да избягват:

1.    Голямо текучество на кадри

Винаги, когато човек кандидатства за дадена работа, се пита какво ли се е случило с човека преди него на същата позиция. Толкова ли е зле положението, че той е искал да напусне? Това е един от вероятните въпроси, които се въртят в главата на човек по време на интервю.

Така че, ако вие сте шефът и в момента се налага да наемете много нови кадри, обяснете причините за това свое действие. Вероятно бизнесът ви се разраства и имате нужда от нови попълнения. Много лошо би говорило за вас и вашата фирма, ако много служители напускат компанията горе-долу по едно и също време. Кой човек би искал да работи във фирма без добра перспектива?

2.    Стара обява за работа

Ако се опитвате да наемете човек за дадена позиция в продължение на месеци, кандидатите приемат това за лош знак. Значи определено нещо не е както трябва, след като толкова време не сте наели никого или просто никой не се е съгласил да работи за вас. В този случай трябва да помислите къде е проблемът или може би да промените по някакъв начин обявата.

3.    Критика към служителите

Ако сте уволнили свой служител, не коментирайте пред кандидатите колко некомпетентен е бил той. Това говори единствено и само лошо за вас и за това, че сте позволили на такъв човек да работи за вас. Никога не си позволявайте да критикувате и сегашния си екип – кандидатстващите приемат и това за лош знак.

Не забравяйте да бъдете откровени за позицията, която предлагате. Изтъкнете и плюсовете, и минусите. Хората, които имат желание да работят, ще харесат и оценят честността ви.

8 Comments to “Няколко неща, с които работодателите неволно могат да изплашат подходящите кандидати за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *