Няколко съвета за спазване на добър етикет в службата

1Добрият етикет на работното място включва неписани правила, които е желателно да се спазват от всички служители. Тези правила не са записани във вашия договор за назначение, но колкото по-стриктно ги спазвате, толкова по-добре за вас и за образа ви на работното място.

Придържането към офис етикета е вид гаранция за по-голям професионален успех, така че имайте предвид следните няколко неща:

Обличайте се подходящо

Ако дрескодът в службата  ви не е строго официален, не забравяйте все пак да си изясните какво точно е подходящо и какво е забранено. Някои компании имат определени изисквания, свързани с дължината на роклите и полите, например. Други пък искат да бъдете облечени по определен начин, само когато се срещате с клиенти. Така че най-добре си изяснете как точно трябва да изглеждате. Общоприетото правило е да се обличате както клиента или едно ниво по-официално от него.

„Моля“ и „благодаря“ все още са вълшебни думички

Когато сте били деца е много вероятно да са ви казвали, че „моля“ и „благодаря“ са вълшебни думички и че трябва да ги използвате когато искате нещо и съответно – когато го получите. И въпреки че вече сте надраснали този етап, тези думи със сигурност не са загубили своето очарование. Всъщност тези думи са толкова вълшебни, че биха имали ефект дори и върху най-непоколебимия човек. „Моля“ и „благодаря“ се вписват чудесно и в света на бизнеса, така че не трябва да ги пренебрегвате на работното си място. Чрез използването на тези учтиви думи показвате уважение към хората, с които общувате.

Бъдете отборен играч

На много работни места се случва да работите заедно с други хора по различни проекти и задачи. Понякога екипната работа може да бъде трудна, тъй като напасването на различни характери и личности не е лесна задача. Въпреки това колкото по-добре комуникирате и работите с колегите си, толкова по-добре за вас самите. Част от добрия офис етикет е ефективната комуникация. Отделяйте време, за да чуете гледната точка на другите и бъдете отворени за техните идеи. Невинаги може да сте съгласни, но със сигурност ще научите нещо ново.

Ето и няколко допълнителни  съвета, които ще насърчат положителните ви работни отношения:

–  Бъдете приятелски настроени и насърчавайте колегите си;

– Бъдете отговорни – когато обещаете да направите нещо, правете го. Ако не можете да изпълните задачата, предупредете възможно най-рано хората, които ще бъдат засегнати;

– Ако споделяте офис с други хора, бъдете внимателни. Съобразявайте се със своите колеги и се опитайте да не им пречите по време на работния процес. Например, някои предпочитат да работят в пълно мълчание, докато други обичат да слушат музика за фон;

– Разберете, че хората са уникални и се опитайте да ги оценявате по-скоро според положителните им качества, отколкото според отрицателните такива. Напълно приемливо е да не бъдете приятели с всички, но е добре да поддържате приятелски отношения с колкото може повече хора;

– Не клюкарствайте. Не се обиждайте, ако чуете нещо по ваш адрес и не си позволявайте да говорите зад гърба на колега;

– Общувайте с хората около себе си. Колегите ви не могат да четат мисли, така че най-добрият начин да се разбирате с тях, е като общувате. 

3 Comments to “Няколко съвета за спазване на добър етикет в службата”

  1. Hey there! This is my first comment here so I just wanted
    to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading
    your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that
    deal with the same subjects? Thank you so much!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *