Опасният английски офис: Поканата за бизнес обяд невинаги завършва добре

1Казват, че е важно каква професия си избираме, защото, не на последно място, ще сме принудени да прекараме по-голямата част от деня си именно в средата, която тя предлага.

Така че никак не звучи недостоверно, ако служител получи покана  да присъства на среща с мениджърите от офиса, чиято основна точка е обсъждането на служебно наказание по повод неговото/нейното поведение по време на бизнес обяд.

Тук не става въпрос за празничните офисни обеди или вечери по случай наближаващата Коледа или Великден, а за често срещания бизнес обяд с работна цел (business lunch).

Кои са неписаните правила на английския работен обяд?*

*В изброените по-долу случаи масовата практика във Великобритания е да последва служебно предупреждение, като при повторно нарушение то се разглежда от ръководството на компанията и се разискват наказателни мерки по време на специална среща, за която служителят получава предварително уведомление.

Тези изисквания за поведение нямат законов характер, но фигурират във вътрешните нормативни уредби на компаниите и за нарушаването им обикновено се уведомява съответният HR Department.

1. Едно от първите неща е, разбира се, да се запознаете с целта и с темата на обяда. Колкото и да сте гладни, там отивате на първо място да дискутирате служебен проблем и да изложите вашите виждания. За целта се запознайте с пълната информация, разчети, диаграми и т.н. по темата. Тя най-често се въвежда чрез презентация, след което се дава време за обща дискусия. Никога не знаете с какъв въпрос ще се обърнат към вас и за какво ще поискат вашето мнение. И никак, ама никак, не трябва да ви успокоява фактът, че в определението на срещата фигурира думичката „обяд”. По своето същество тя си е чиста форма на бизнес дискусия. Последното нещо, което някой ще очаква да чуе от вас, е оправданието, че видите ли, вие сте дошли, за да се нахраните. Или пък, недай си, боже, да демонстрирате незаинтересованост. Ако бъдете хванати в крачка в такъв момент, е най-добре да зададете допълнителен въпрос, за да си дообясните ситуацията, или дори да застъпите различно мнение, но в никакъв случай не трябва да бягате от дискутивната форма на срещата.

2. Облеклото. Работните обеди във Великобритания имат скрит код – тъмносиньо или черно облекло. Мъжете задължително трябва да са с костюм, жените – също, като това може да е комбинация от сако с пола или с панталон. Забравете за неглиже стила на Бил Гейтс, който гледате от снимките му в интернет. Както и за умилителната българска традиция някои жени да ходят с доста пестеливи поли на бизнес среща с надеждата това да ги „позиционира” по-добре при преговорите. Роклята за подобен бизнес обяд трябва да е тъмносиня или черна, с изчистена права кройка и дължина, достигаща до малко под коляното или до не повече от два пръста над коляното. Интересното е, че появяването тук с прекалено дълга рокля се счита за също толкова неуместно, колкото и появяването с прекалено къса такава. И още един скрит капан за жените. Имайте предвид, че това е среща по време на средата на деня и тежкият ви грим не само че ще се откроява, но и ще прави неприятно впечатление.

3. Клечка в устата – голямо НЕ! Какъвто и дискомфорт да изпитвате към момента поради естеството на храната или състоянието на зъбите ви. Чопленето на зъбите с клечка или пък говоренето с клечка по време на официална среща се считат за напълно недопустими в тази държава. И никога не подценявайте малките формалности в такъв момент. Ако, например, случайно кихнете, извинете се и по възможност излезте за малко навън, за да си измиете ръцете. Колкото и да е любезна физиономията на хората наоколо, бъдете сигурни, че те негласно очакват точно това от вас.

4. Телефонът трябва да бъде изключен по време на тази среща, защото никой няма да оцени вашата заетост, дори и ако той само звънне за броени секунди и наруши дадено изложение или мисъл. Същото важи за получаването и изпращането на текстови съобщения. Почти всичко може да почака и едва ли е по-важно в този момент, отколкото необходимостта да направите добро впечатление и стъпка напред в кариерата ви.

5. Не бъдете груби, фамилиарни или шумни към обслужващия персонал на заведението, в което се намирате. Не забравяйте, че всички присъстващи на масата (включително и шефовете ви) наблюдават както хода на дискусията и участието в нея, така и общото поведение на останалите. Всяка непремерена спонтанност от ваша страна е потенциален червен флаг относно начина, по който евентуално третирате колегите си или бихте третирали своите подчинени в случай на повишение.

6. Маслините не се бодат с вилица, а със специалните за целта клечки. Или казано по-общо,съблюдавайте за действията и позицията на ръцете ви на масата. С тях е допустимо да се пипат само минисандвичи или хапки.

7. Избягвайте да правите негативни коментари за храната. Обикновено отделните офиси и компании провеждат бизнес обедите и презентациите си на определени места, ползвайки отстъпки в цената за редовните посетители. Едно оплакване, казано на достатъчно висок глас, би засегнало не само заведението, но и неговата политика спрямо вашата компания.

8. И един практичен съвет – не се оставяйте да изгладнеете сериозно преди въпросния ви бизнес обяд. Ако имате дискретната възможност, хапнете малко преди това. Така няма да допуснете храната да ви разсейва и поведението ви ще бъде доста по-отпуснато, а мисълта – по-концентрирана.

Източник: в-к „БгБен“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *