От какви моменти в нашето CV се впечатлява британският работодател и от какви не? (втора част)

От какви моменти в нашето CV се впечатлява британският работодател и от какви не?Евелина Средовска,

www.thebestjobever.co.uk 

Структурата на CV-то

Документът трябва да е ясен и добре организиран. Ако не се разбира какво и кога сте работили, или не са добре структурирани (т.е. изброени с bulleted points) вашите качества и умения, то тогава никой няма да се наеме да ги изчете докрай. Обърнете повече внимание на това доколко е ясно и разбираемо какво сте правили. Най-добре би било да го покажете за предварително мнение на ваш познат или приятел.

Правописни, пунктуационни и граматически грешки

Това е една от най-елементарните грешни стъпки, които се правят от бързане или недоглеждане, но които водят до сериозни последици. Когато говорим за кандидатстване за работа, нямаме право на такива грешки. Представете си какво впечатление би оставил някой, който е написал, че една от силните му страни е „да обръща внимание на детайлите”, а после да има правописна грешка. Преди още да сте се срещнали очи в очи с потенциалния работодател, вие недвусмислено сте му показали, че си противоречите. Ако не сте сигурни за правописа или за някое изречение, най-добре се допитайте до човек с по-дълга офисна практика, който да провери вашата автобиография.

Ключови думи

Независимо за каква позиция кандидатствате, ключовите думи са от огромно значение. Ключовите думи са думички или кратки фрази от длъжностната ни характеристика. Това са нещата, които работодателят търси в един потенциален служител. Целта е да демонстрираме, че имаме точно тези характеристики, които се търсят. Въпреки това трябва да сте внимателни – никога не лъжете на CV-то си. Рано или късно това се разбира.

Умения

С вашето CV вие се опитвате да покажете на потенциалния работодател, че имате всички умения, за да вършите работата по стандарта, който е определен от компанията. Трябва също да покажете, че сте правилният човек за работата и лесно ще паснете в екипа, както и че ще можете да демонстрирате резултати от първия ден. За целта използвайте факти от предишни работи, които сте имали. Примерно, работили сте като барман и сте успели да подобрите трафика и продажбите на работното ви място (продавали сте повече напитки, отколкото другите бармани), благодарение на своята контактност и природна разговорливост. Това е голямо постижение в очите на един английски работодател. Не забравяйте, ако го включите, и да добавите и някаква цифра (процент, с който продажбите са увеличени), за да изглежда още по-внушително.

Опит и квалификации

Тук избройте само нещата, които сметнете, че ще ви помогнат да получите работното място. Не пишете излишна информация, защото ефектът няма да е положителен. А квалификациите са от изключително значение за повечето английски работодатели. Затова избройте всички свързани с позицията курсове или обучения, които сте правили.

И най-важното. Каквото и да пишете във вашето CV, спрете се, прочетете го и си отговорете на въпроса: ”Ако аз съм работодател, бих ли наел този кандидат?”.

Източник: в. “БГБен”

One Comment to “От какви моменти в нашето CV се впечатлява британският работодател и от какви не? (втора част)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *