От какви моменти в нашето CV се впечатлява британският работодател и от какви не? (първа част)

От какви моменти в нашето CV се впечатлява британският работодател и от какви не?Евелина Средовска,

www.thebestjobever.co.uk 

Когато пишем нашето CV, трябва да имаме предвид няколко неща. Първо, да покажем на потенциалния работодател, че притежаваме всички нужни за работата умения, че имаме познания в областта, за която кандидатстваме, както и че имаме достатъчно опит, за да допринесем към бизнеса и репутацията на компанията.

Разбира се, първоначалната и основна цел е всъщност да ни извикат на интервю.

Друг важен момент е, че нашето CV представлява своеобразен маркетингов инструмент, с който се „продаваме“ на работодателя. За да направим това успешно, информацията, която сме включили, трябва да звучи позитивно и да демонстрираме на какво сме способни.

В зависимост от това към коя компания кандидатствате, нещата, които работодателят търси, ще се различават. За да придобиете по-добра представа какво проверяват работодателите, когато четат вашето CV, ще изброя етапите, през които преминава един асистент в отдел „Човешки ресурси“. Там служителите се занимават с набирането на персонал за компанията. Тези етапи могат и да варират в известни граници и зависят от определени фактори, но като цяло те следват една и съща логика:

Етап 1 (30 секунди)

Работодателят първоначално преглежда CV-то за около 30 секунди. Първо се броят страниците – ако имате повече от 2 страници CV, тогава шансовете ви драстично намаляват, а както става и в огромен процент от тези случаи, CV-то даже не се поглежда повече, а направо се изтрива или изхвърля в кошчето.

После се гледа структурата на CV-то. Ако то е неугледно и трудно се чете или не се разбира кое какво е от пръв поглед, резултатът е същият. CV-тата, които не са добре структурирани, са много висок процент от общата маса и това позволява на работодателя да бъде наистина придирчив към кандидатите и техните автобиографии, пресявайки още от пръв поглед кандидатите, които са положили усилия да структурират ясно аргументите си, кандидатствайки за позицията.

Етап 2 (една минута)

След като сте преминали успешно Етап 1, работодателят започва да проверява най-важните моменти от вашето CV. Затова те отделят около 1 минута. На този етап се четат професионалния профил (Personal Profile), с който би трябвало да започне CV-то ви (след името и детайлите за контакт), като това е първата секция, която се гледа. След това се поглежда секцията за уменията (Key Skills).

В тези два раздела се търсят ключови думи – работодателят просто проверява дали отговаряте на изискванията му. Представете си, че търсите нещо в Google – това работи на същия принцип. Търсят се думички, фрази или изречения, които да демонстрират вашата работоспособност, но не само това, а дали наистина вие сте професионалистът, когото търсят.

Последното нещо, което се гледа при Етап 2, е последната ви работна позиция. Работодателят обикновено прави бърз преглед на това какво сте правили, като също чете и проектите (задачите), които сте свършили, и какви отговорности сте имали. И всичко това – само за 1 минута!

Етап 3 (от пет до десет минути)

Тук вече от стотици CV-та работодателят е отделил няколко от най-добрите. В този етап се отделят от 5 до 10 минути на CV. Проверяват се и най-малките детайли. Конкуренцията е голяма, така че и най-малкото нещо може да ви „извади“ от играта. Много важно е да обърнете внимание на правописа, граматиката, пунктуацията и всички възможни детайли. По-добре е да използвате по-лесни думи и изречения, отколкото по-сложни и трудни за разбиране.

Срещала съм в практиката си много англичани, които се опитват да „добавят“ допълнително внимание към тяхното CV, ползвайки уж по-сложни думи, но за съжаление в голям процент от случаите те са употребени в погрешен контекст. Така че не рискувайте.

Бъдете ясни и точни и не давайте излишна информация. Ако не сте сигурни дали трябва да включите определен тип информация в CV-то си, тогава се попитайте: „Ако аз бях работодателят и четях това CV, бих ли наел въпросния човек, ако видя тази информация? Би ли помогнала тази информация да получа работата, която искам, или няма наистина значение?“. Ако отговорът и на двата въпроса е „Не“, то тогава знаете какво трябва да направите.

Източник: в. „БГБен“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *