Пенсионна възраст и помощи за възрастни хора във Великобритания

Във Великобритания, за да се възползвате от някои помощи, трябва да имате навършена определена възраст. Често пъти правилата за получаване на помощи се променят, когато достигнете пенсионна възраст.

Пенсионната възраст е различна за различните хора.

Ако сте жена, родена на или след 6-ти април 1950 година, няма да имате право да искате държавна пенсия, когато достигнете възраст 60 години. Същото се отнася и за мъжете, родени на или 6-ти декември 1953 година – те няма да имат право да искат държавна пенсия, когато навършат 65 години. Времето за пенсиониране при тези групи от хора зависи от тяхната рожденна дата.

Заедно с промените за възрастта за пенсиониране, има и промени, които са свързани с възрастта, на която можете да започнете да получавате определени помощи за възрастни хора. Промените се отнасят за:

  • Pension Credit
  • Winter Fuel Payments
  • Jobseeker’s Allowance
  • Employment and Support Allowance
  • Bereavement Allowance

Ако в момента получавате някакъв вид помощи и наближавате пенсионна възраст, най-добре е да се консултирате с опитен съветник относно помощите, на които ще имате право.

Можете да разберете кога е вашата пенсионна възраст чрез калкулатора на сайта gov.uk.

Пенсионна възраст за жените

Ако сте родени преди 6 април 1950, вашата пенсионна възраст е 60 години.

Ако сте родени на или след 6 април 1950 – възрастта ви ще бъде между 60 и 65 години, в зависимост от датата ви на раждане.

Ако сте родени на или след 6 декември 1953 година, но преди 6-ти април 1978, пенсионната ви възраст ще бъде между 65 и 68 години, в зависимост от датата ви на раждане.

Ако сте родени след 6-ти април 1978 година, пенсионната ви възраст ще бъде 68 години.

Пенсионна възраст за мъжете

Ако сте родени преди 6 декември 1953 година, пенсионната ви възраст е 65 години.

Ако сте родени на или след 6 декември 1953, но преди 6 април 1978, пенсионната ви възраст ще бъде между 65 и 68 години, в зависимост от датата ви на раждане.

Ако сте родени на или след 6 април 1978 година, вашата пенсионна възраст е 68 години.

Помощи

Помощ при хора с ниски доходи

Ако сте възрастен човек с ниски доходи, може да имате възможност да кандидатствате за пенсионен кредит (Pension Credit). В зависимост от вашите доходи, може да имате право и на Housing Benefit и Council Tax Reduction.

Ако сте жена, можете да попълните искане за Pension Credit след като достигнете възрастта за получаване на държавна пенсия.

Дали имате право на Housing Benefit и Council Tax Reduction също ще бъде проверено. Понякога може да имате право да получавате такива помощи след като достигнете пенсионна възраст, въпреки, че преди това може да не сте имали право да ги получавате.

Ако сте мъж, можете да попълните искане за Pension Credit след като достигнете възрастта за получаване на държавна пенсия на жена, родена на същият ден като вас. Това е вашата квалификационна възраст за получаване на Pension Credit.

Това, дали имате право да получавате Housing Benefit и Council Tax Reduction също ще бъде проверено. Понякога може да имате право да получавате такива помощи след като достигнете пенсионна възраст, въпреки, че преди това може да не сте имали право да ги получавате.

Ако получавате Pension Credit и не живеете в дом за възрастни хора, ще имате право да получавате помощи за отопление по време на най-студения период на годината.

Отстъпки при пътуване

Англия

В Англия възрастните хора имат право на безплатно пътуване в автобусите. Жените имат право на безплатно пътуване в автобуса, когато достигнат пенсионна възраст. Мъжете имат право на безплатно пътуване в автобус, когато достигнат пенсионна възраст на жена, родена в същия ден като тях. Понякога може да имате право и на отстъпки при пътуване с други превозни средства.

Уелс, Шотландия и Северна Ирландия

Ако живеете в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, имате право на безплатно пътуване с автобус, когато сте над 60 години и да се възползвате от намаления при пътувания с други превозни средства. В Северна Ирландия пътуването с автобус и влак е безплатно, ако сте над 60.

Помощи за отопление (Winter Fuel Payment)

Ако сте жена, можете да получавате помощи за отопление (Winter Fuel Payment) след като навършите пенсионна възраст. Ако сте мъж, можете да получавате помощи за отопление (Winter Fuel Payment) след като навършите пенсионна възраст на жена, родена в същият ден като вас.

Безплатни лекарства

Ако живеете в Англия, имате право на безплатни лекарства, когато достигнете възраст над 60 години. Лекарствата са безплатни за всички в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

17 Comments to “Пенсионна възраст и помощи за възрастни хора във Великобритания”

  1. We are looking for many potential health issues and many potential causes levitra prix en europe An ob gyn or a fertility specialist would also do testing that the average PCP doesn t have the equipment for

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *