Пет грешки, които да избягвате на работното място

KO1Rr4tPSwUСлучва се да допускаме грешки в работата си. И докато някои от тях остават незабелязани и без последствия, има такива, които веднага се набиват на очи и правят лошо впечатление. Става дума за грешките в поведението! Ако сте убедени, че вършите добре работата си, но искате да изгладите своя имидж, обърнете внимание на тези пет грешки, смятани за наистина недопустими:

  1. Обличате се лошо.

Често изкушението да предпочетете бързото обличане и удобството пред представителността е голямо. В днешното общество обаче имиджът е всичко и неадекватният външен вид може да затъмни напълно вашата компетентност. Според едно проучване хората, които се грижат за стила си, са по-добре платени на работа, от тези, за които той няма значение. Ако искате да се интегрирате на работа, обличайте се като колегите си, но винаги една идея по-стилно, за да бъдете забелязани.

  1. Не контролирате гнева си пред колегите.

От гледна точка на служебната комуникация е истински провал ако демонстрирате гняв, нервност, раздразнение или нетърпение пред клиент, колега или шеф. Гневът е най-неподходящото средство, за да раздвижите нещата в желаната посока.

  1. Закъснявате.

Може би най-баналната от всички грешки, която обаче показва пълна липса на мотивация и участие в работата. На всеки се случва да се успи, да попадне в задръстване и да закъснее. Въпросът е колко често ви се случва това. Неспазването на дневния график като цяло е една от най-тежките поведенчески грешки, която може да завърши зле за вас.

  1. Не умеете да поднасяте критика.

Да критикувате публично някого, винаги внушава и на останалите около вас, че те могат да са следващите „на горещия стол“. Ако има нещо, което да научите от езика на дипломацията, то е как да поднасяте критика. А ако решите, че нямате талант за това -просто се откажете да критикувате.

  1. Поставяте ултиматуми.

Рекламите и съвременната медийна култура ни внушава, че можем да искаме всичко, да го искаме сега и да го получим. Е в живота често не е така – не поставяйте ултиматуми от типа „Ако не получа повишение, ще напусна“, освен когато наистина сте си написали домашното по въпроса. Избягвайте и да правите такива декларации пред колегите си – накрая нещата могат да завършат само с голямо неудобство за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *