Пет знака, че има вероятност да ви съкратят от работа

1Съкращенията на служители в различни сектори се случват всеки ден. Хората, които работят в компания, в която се случват такива неприятни събития, започват да се чудят дали те не са следващите, но поне имат едно на ум и могат да се подготвят за подобен развой на събитията.

Други служители обаче, изобщо и не подозират, че могат да бъдат съкратени и когато това се случи им идва като гръм от ясно небе. Но има 5 знака, които подсказват, че може би ще ви съкратят и е добре да започнете да си търсите нова работа, ето кои са те:

1. Сливания

Ако компанията ви ще се слива с друга и има вероятно да станете прекалено много специалист на една позиция, това означава, че мястото ви е застрашено, защото е много вероятно да бъдат съкратени хора на дублиращи се позиции.

2. Повишили са друг, вместо вас

Ако повишат ваш колега, който обаче има по-малко квалификации и стаж, вероятно няма да се почувствате никак добре. Това е признак, че не държат на вас и може би ще ви съкратят скоро.

3. Споделяне на файловете

Може би най-издайническият знак за съкращение е когато ви кажат да споделите файловете и работата си с друг колега. Разбира се, може просто да искат да ви помага, но ако ви кажат да му дадете цялата информация за проектите, върху които работите, тогава вече трябва имате причина за притеснение.

4. Странни задачи и проекти

Ако ви дадат странна служебна задача, например да работите върху краткосрочен проект, който няма общо с това, с което обикновено се занимавате, трябва да бъдете внимателни., може би вече нямат нужда от вас и просто се чудят какво да ви накарат да вършите. В такъв случай е въпрос на време да решат, че изобщо не сте им нужни.

5. Работата ви може да се върши и от машина

Всяка работа, която може да бъде автоматизирана, е потенциално загубена за човека, който до този момент се е занимавал с нея. Въпрос на време е компанията, за която работите да реши, че компютър или друг тип машина ще върши работата ви за по-малко пари.

Според експертите добър начин да избегнете съкращението от работа, е да бъдете активни в постигането на целите си, да документирате своите постижения и да искате навременна обратна връзка за вашето представяне.

2 Comments to “Пет знака, че има вероятност да ви съкратят от работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *