Пет съвета за тонус на работното място

Голяма част от служителите, които работят в офис нямат придобити здравословни навици и заседналият начин на живот им се отразява изключително неблагоприятно, основно с наддаването на тегло и повишения риск от сърдечни и други заболявания.

За да се придобият здравословни навици дори и на работното място не се изискват много усилия, може би просто малко ентусиазъм и желание. Ако и вие работите по цял ден седнали пред компютъра в офиса или у дома, но искате да водите по здравословен живот, в тази статия ще ви представим пет съвета как да стане това.

  • Разтягайте се по-често

За човешкото тяло е неблагоприятно да стои неподвижно с часове, затова се опитайте да се разтягате и да ставате от стола по-често. По този начин вие облекчавате напрегнатите от седене в една и съща поза мускули. Старайте се колкото си може по-често да се разтягате – ръце, крака, гръб и рамене, не пропускайте нищо.

  • Ставайте от стола на всеки час

Едно от най-лошите неща, които може да причините на тялото си е да сте седнали в една и съща поза за дълго време. Опитайте се да промените навиците си и ставайте от стола си най-малко веднъж на всеки час. Възползвайте се от това и свършете нещо полезно – отидете до тоалетна, вземете си кафе или друга освежаваща напитка, поговорете с някой колега или просто се разтъпчете из офиса.

  • Не се прегърбвайте докато седите

Старайте се да не седите прегърбени пред екрана на компютъра. Ако той е прекалено далеч от вас, наместете го така, че да виждате всичко добре без да е нужно да се присвивате. Гърбът ви винаги трябва да е изправен когато седите, без да усещате напрежение в него.

  • Хранете се по-здравословно

Рядко може да се види човек, който да откаже сладко лакомство, а в повечето офиси винаги има по много от тях. Опитайте се да устоите на подобни изкушения и се хранете здравословно. Носете си домашно приготвена храна, за да имате нещо под ръка ако огладнеете или в обедната почивка отидете до близкия ресторант и си поръчайте нещо здравословно, като салата например.

  • Движете се винаги, когато имате възможност

Най-добрия лек срещу заседналия начин на живот е движението. Старайте се да се движите колкото си може повече през целия ден. Ако ви се налага да изпратите имейл до някой колега, просто станете и отидете до него, за да му кажете лично каквото искате. Ставайте от стола често и си правете разходки из офиса, качете няколко етажа по стълбите, отидете до тоалетната, за да се освежите и т.н.

Здравословният начин на живот е нещо, за което повечето хора, които работят заседнали по цял ден не се сещат или нямат време, но това може да се промени много лесно, дори и само ако се спазват гореспоменатите методи.

One Comment to “Пет съвета за тонус на работното място”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *