Пет съвета, които ще ви помогнат да изградите стабилни отношения с колегите си

Пет съвета, които ще ви помогнат да изградите стабилни отношения с колегите сиИзграждането на стабилни отношения с колегите е важна част от това да имате наистина успешна кариера. Все пак с тези хора прекарвате голяма част от времето си, влагате общи усилия в работата.

Приятната атмосфера и добрите колегиални взаимоотношения са нещото, от което всеки работещ човек се нуждае. Разбира се, рядко се случва да харесвате всичките си колеги, както и те вас, но това не е и задължително.

Приятели на работното място е богатство, което не всички работещи притежават. Стабилните отношения между колегите обаче са напълно постижими. Те помагат за по-голямата производителност на екипа и създават по-уютна и позитивна среда за вас самите.

Ако искате да изградите стабилни отношения с колегите си, ето и пет съвета, които ще ви помогнат да го направите:

1. Бъдете честни и общувайте

Някои хора виждат работата си като място, където отиват да свършат това, което им се каже и след това се прибират вкъщи. Други пък гледат на работата като на място, където прекарват по-голямата част от деня си и където имат възможност да изградят социални взаимоотношения. Вторият подход е този, който трябва да прилагате, за да имате стабилна  връзка с колегите си. Бъдете честни с тях и не спирайте да общувате.

2. Бъдете харесвани

Макар да се опитвате да общувате с всички, има хора, които не са толкова социални. Напълно възможно е и сред вашите колеги да има такива. В случая с тях не трябва да бъдете прекалено настъпателни, за да не постигнете обратния ефект. Най-добре продължавайте да комуникирате с тях основно по работа и им предлагайте помощ и подкрепа за задачите. Това ще ги накара да ви видят в добра светлина и ще ги предразположите по-лесно.

3. Бъдете наблюдателни

Преценете каква е цялостната обстановка и дали има някакво определено поведение между останалите ви колеги. Опитайте се да се впишете в комуникацията и не се притеснявайте да търсите по-близки контакти, особено ако средата го предразполага. Един случаен обяд може да се превърне в приятна традиция, с която да затоплите отношенията си.

4. Намерете общи интереси

За някои хора може да е леко неудобно да се опитват да опознават непознат човек. Това става най-лесно когато намерите общи неща помежду си, като изключим работата, която е очевидна. Хубавото на общите интереси е, че винаги са стабилна основа за едни добри отношения.

5. Не се ограничавайте

Независимо каква е позицията, която заемате във фирмата – не ограничавайте контактите си само до служителите, които са на същото ниво като вашето. Опитайте се да се сближите с колеги на по-ниски позиции или пък такива, които стоят по-високо от вас.

One Comment to “Пет съвета, които ще ви помогнат да изградите стабилни отношения с колегите си”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *