Пет съвета, които ще ви помогнат да напуснете работа безпроблемно

1Ако сте решили твърдо, че ще напуснете сегашната си работа и вече сте обмислили финансовата си стратегия и как точно ще стане преходът, все пак не бързайте да правите последната крачка, не и преди да прочетете съветите ни. Изключително важно е да напуснете правилно, за да не навредите на своята бъдеща кариера, вижте как може да стане това:

1. Не казвайте на своите колеги, че ще напускате и си търсите нова работа

Вероятно имате приятели сред настоящите си колеги, но не забравяйте, че клюките имат способността да се разпростират много бързо. Опитайте се да премълчавате колкото можете по-дълго за своите намерения да напуснете. Най-малкото, от което имате нужда е шефът ви да разбере, че напускате и да ви изпревари със заповед за уволнение.

2. Не обсъждайте работното си място, колегите и шефа си в социалните мрежи

Вашите активни възгласи за вашата работа, колеги и работодател могат да предизвикат лавина от негативни последици за вас. Социалните мрежи имат способността да раздухват всякакъв проблеми, клюки и новини. Ако сте решени да обявите в Интернет своето решение да напуснете, трябва да сте готови да поемете и последствията от това. Все пак се старайте да обсъждате промените в професионалния си живот, а не качествата на колегите и работодателя ви.

3. Кажете лично на шефа си, че искате да напуснете и му връчете официална молба за напускане

Никой не обича да получава новини между другото, най-вече началниците. Намерете възможност да уредите лична среща с ръководството, за да можете да съобщите за своето решение в личен разговор. Вземете със себе си своята молба за напускане и я предайте лично, а не по електронна поща.

4. Не изгаряйте мостове след себе си

Вероятно не искате да се връщате повече на работа в тази фирма, след като напускате, но, ако имате добри отношения с бившите си колеги и работодател, по-добре е да ги запазите такива и след края. Никога не знаете къде и кога можете да се срещнете с тях отново. С други думи, не е зле да се сбогувате с всички, да запазите топли чувства към тях и да поддържате връзка.

5. Избягвайте емоциите в дните преди напускането си

Някои хора се поддават на емоциите си, когато напускат работа. Може сте разочаровани, побеснели или просто вече да не ви пука за нищо –опитайте се да не показвате своите емоции и не им се поддавайте. Покажете професионализъм, дори и през последните дни в службата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *