Най-често допусканите грешки при смяна на професията

1Смяната на професията е нещо хубаво, стига да е направена с цел да се приближим повече до нашите ценности, нужди, умения и интереси. В днешната трудна икономическа ситуация подобна промяна понякога се налага и без да я искаме особено.

И все пак, ако човек иска да смени професията си и да постигне положителен резултат, той трябва да притежава четири неща – яснота, смелост, увереност и компетентност. Без тях начинанието му е обречено на провал.

Освен това, съществуват някои основни стъпки, които трябва да предприемете, за да си гарантирате емоционално, финансово и професионално, че сте готови за новата работа.

Смяната на професията е трудно пътуване, изпълнено с предизвикателства. Понякога тази промяна може да изглежда доста привлекателна, но все пак е добре да се уверите, че ще избегнете някои грешки, които могат да всеят хаос в живота ви.

Представяме ви петте най-чести грешки, които хората допускат при смяна на професията:

     1.  Бягате от сегашната си работа, защото сте разочаровани

Ако от години мразите работата си, но все сте отлагали да я смените и сега най-накрая сте готови да го направите, това е добре, но по-важното в случая е да си изясните: кой е основният ви мотив за това?

Мразите шефа си, ненавиждате колегите си, претоварени сте с ангажименти, не ви стига времето? Нито едно от тези неща не бива да бъде единствен мотив за промяна.

По-важно е да разберете какво наистина ви се работи. Когато си отговорите на този въпрос, започнете да подобрявате своята компетентност по отношение на мечтаната ви работа – методично и с план. Само тогава ще бъдете в състояние да постигнете добро ниво на успех. Бягането няма да реши проблемите ви – те просто ще се повторят и на следващото ви работно място.

2. Не сте си разработили финансов план за прехода

Има хора, които искат да направят промяна в кариерата си, но нямат налични пари да започнат нещо ново. Освен това те не знаят или не са проучили колко време ще им отнеме този преход и нямат средства, с които да се издържат по време на промяната. Ако нямате налични пари, изчакайте, докато съберете достатъчно или можете да получите достъп до такива (от спестявания, кредит, заем и т. н.), иначе рискувате да стигнете до задънена улица.

3. Не сте наясно със същността на новата си работа

Много хора, които взимат решение да направят промяна в кариерата си, не си дават сметка за същността на това, което ще правят на новата си работа. Не се замислят имат ли необходимите умения и таланти и имат ли нужните познания. Дали работата е близка до техните ценности, стандарти за почтеност и финансови нужди. Срещу какви видове предизвикателства са готови да се изправят. Дали работата ще пасва на начина им на живот и т. н.

4. Не сте се замислили дали новата ви работа ще ви прави щастливи

Да речем, че сте работили като телевизионен репортер в продължение на дълги години, но вече желаете да преподавате журналистика в университет. Трябва да се замислите какви са причините за това. Дали искате да подобрите своите знания и да се посветите на научната работа, помагайки на младите хора да вървят напред като техен наставник. Ако е така – действайте смело. Ако обаче причината за желанието ви е, че не искате повече да общувате с неприятните си колеги от медийния бизнес, а искате да общувате с млади, необременени хора, то помислете пак.

За да може новата ви работа да ви донесе истинско удовлетворение, тя трябва да ви прави щастливи. Тоест, преподаването трябва да ви харесва и трябва да чувствате, че имате талант и умение за тази работа.

5. Предавате се прекалено бързо

Трябва да сте наясно, че промяна в кариерата изисква значителни усилия, време, отдаденост и пари. Ако очаквате голямата промяна да се случи за една нощ – или в рамките на няколко месеца – грешите. Трябва да сте по-търпеливи, ако искате да стигнете далеч и в никакъв случай да не се отказвате бързо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *