Пет съвета, които ще ви помогнат да подобрите кариерата си

1Краят на една година и настъпването на новата е най-подходящото време, в което всеки човек трябва да направи своите равносметки. Освен в личен план, трябва да си изясните и какво се случва с кариерата ви. Работите ли това, което ви прави щастливи? Давате ли всичко от себе си? Можете ли да се издигнете още? Има ли как да подобрите своята кариера?

На последния въпрос отговорът почти при всеки е положителен. Дори да смятате, че правите всичко по силите си за успеха си в службата, може би все пак допускате по някоя грешчица от време на време.

Следващите пет съвета ще ви помогнат да започнете да работите за подобряване на кариерата си – още от началото на новата година, още от днес!

1. Постигайте малки, но редовни успехи

Една година в професионален план е страшно много време, затова може би е по-добре освен върху своите основни цели да се фокусирате и върху онези малки победи всяка седмица. Тъй като не сте сигурни дали ще бъдете на същата длъжност в следващите 12 месеца, по-разумно е да показвате потенциала си чрез малки, ежедневни успехи. Помислете какво не ви достига, за да постигнете всичко на работното си място и работете в тази посока.

2. Предизвикайте себе си

Някои от най-успелите хора твърдят, че успехът е близо до всеки човек, но се намира извън неговата зона на комфорт. Така че вие трябва да се научите да поемате рискове и да правите неща, за които не сте много сигурни, че ще се справите блестящо. В крайна сметка, ако не опитате нещо ново, как ще разберете, че имате талант за него?

3. Не пренебрегвайте обратната връзка

Докато самооценката е нещо много важно, обратната връзка също не трябва да бъде пренебрегвана. Важното е да има такава през цялото време. Винаги питайте хората, с които работите дали информацията или услугата, която им предоставяте е наистина полезна и изчерпателна за тях, както и какви са техните препоръки. Може да научите много важни неща и да получите градивна критика, задавайки подобни въпроси.

4. Интересувайте се новостите от сферата, в която работите

Отделяйте време и всяка седмица четете по нещо ново и полезно, свързано с работата ви. Старайте се да попивате всичко по-важно, сякаш се подготвяте преди изпит. Не се притеснявайте също така да задавате въпроси на своите колеги, а защо не и на началниците си.

5. Намерете си ментор

Наставник, който има по-голям опит и знания от вашите е страхотен начин да придобиете повече способности, които да вложите в своята кариера и професионално развитие. Винаги може да се съветвате с вашия ментор, да научавате полезни неща от него – той е един неизчерпаем ресурс на важна информация, чрез който ще успеете да подобрите кариерата си.

2 Comments to “Пет съвета, които ще ви помогнат да подобрите кариерата си”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *