Печелете от първия работен ден

Можете ли да направите така, че да започнете да печелите почти веднага, след като отворите собствен бизнес? Едно от най-важните неща, за да започнете, е да имате пари за инвестиция. Ако имате готови пари, това е добре, но ако нямате, трябва да кандидатствате за заем или да търсите инвеститори.

Дръжте под око финансите си

Ако искате да стартирате без да вземате заем, това не означава, че няма да влагате пари в бизнеса си. Тъй като за всяко начало са нужни средства, вие трябва или да ги имате налични, или да ги вземете назаем от познати и приятели. Това, че нямате заеми към банка или инвеститори, които да ви притискат за постигане на определени цели, също не означава, че стартирането на бизнес е лесно начинание.

Това, което инвестирате най-много е личното ви време и всичките ви спестявания. В началото, докато все още клиентите ви не ви познават, трябва да вложите почти цялото си време и всички пари, които изкарвате, за да инвестирате в печеливш бизнес. Понякога хората, които стартират бизнес, все още работят и на друго място, а заплатата си от там инвестират в развиване на собствения си бизнес.

Но ако не зависите от инвеститори и нещата не вървят така, както сте очаквали, можете да пренасочите бизнеса си така, че да изкарвате пари от него. Но винаги контролирането на парите ви е от съществено значение, както и постоянното търсене на нови клиенти.

Пазете разходите ниски

Дори и да се наложи да наемете хора, можете да наемете студенти, които завършват и имат нужда от придобиване на опит или да използвате програмите за развитие, предоставени от правителството. Това ще доведе до ниски или никакви разходи за заплати.

Ако нямате нужда от специални помещения и можете да работите от къщи – използвайте тази опция. Това ви спестява и пари за наем на помещение.

Регулирайте клиентите си – ако изведнъж клиентите ви станат много, може да ви се наложи да наемете помещение или хора. Преценете добре дали имате нужда от нови клиенти в момента, тъй като разходите ви може да се увеличат, за сметка на приходите. Ако се наложи да плащате много по-висок наем, например, а имате само няколко клиента повече, за вас ще остане много работа и съвсем малко печалба.

Грижете се за постоянните си клиенти

Веднъж, след като бизнеса ви е познат на вашите клиенти, направете програми за отстъпки или нещо друго, с което да изпъкнете пред останалите и да задържите постоянните си клиенти.

Предложете им абонамент, който може да се плаща с директен дебит – това ви дава постоянен доход, но освен това освобождава клиентите ви от това да помнят на коя дата трябва да плащат за вашите услуги или стоки, а и с директен дебит те не губят време в чакане на опашка, когато трябва да плащат.

Едно от най-важните неща е, да не забравяте да заделяте пари настрани, тъй като винаги може да се случи спад в работата и доходите на фирмата да намалеят.

Бизнеса, разработен със собствени средства, може да бъде много успешен, тъй като ви кара да мислите как рационално да разпределите доходите си, за да успявате едновременно и да растете, и да поддържате добра печалба.

6 Comments to “Печелете от първия работен ден”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *