Помощи при болест и/или инвалидност в Англия

Ако нямате възможност да работите поради болест или сте в неравностойно положение, от тази статия може да научите повече за възможните обезщетения за болест и инвалидност и за какво можете да претендирате, ако сте наето лице от компания или самонаето лице (self-employed) и не можете да работите поради заболяване, инвалидност или нараняване.

Тази статия предлага полезна информация свързана с два вида помощи при отсъствието по болест или нараняване от работа. Тя е предназначена за хора, които са регистрирани на адрес, работят, плащат данъци и осигуровки, и са били в страната поне 5-6 месеца (в зависимост от ситуацията, HMRC може да изиска поне една, дори две приключени счетоводни години или Р60 за да бъдете одобрени за дадени помощи).

В тази статия ще разгледаме конкретно два типа обезщетения, на които може да имате право, а именно – Statutory Sick Pay и Employment and Support Allowance.

Ако не сте в състояние да работите поради болест или нараняване, може би имате право да кандидатствате за Statutory Sick Pay (само за наети лица) или Employment and Support Allowance (може да кандидатстват както наети, така и самонаети лица).

Имайте предвид, че може да имате право и на други помощи, в зависимост от обстоятелствата. Може да имате възможност да получите обезщетения за това, че имате ниски доходи като Working Tax Credit, Housing Benefit или обезщетения, защото имате деца – Child Benefit и Child Tax Credits. Възможно е също да можете да поискате Council Tax Reduction, което е помощ с плащането на общинския данък.

 

Statutory Sick Pay

Може да имате право да кандидатствате за Statutory Sick Pay за период до 28 седмици, ако сте наето лице, работите за работодател на постоянен договор и не можете да работите, защото сте болни или сте получили нараняване по време на работа.

Може да получите по £89.35 седмично Statutory Sick Pay (SSP) което се заплаща от вашия работодател за период от 28 седмици.

За да имате право на обезщетение по болест трябва да отговаряте на условията за това. Трябва да сте били болни и да не сте посещавали работа 4 или повече последователни дни (това включва и дните които ви се полагат  като почивни, например събота и неделя).

В никой случай няма да вземате по – малко от £89.35 на седмица. Много компании обаче заплащат болничните на своите работници – най-често пълната заплата продължава да си тече. Работодателя обаче НЕ Е задължен да изплаща болничен и всичко е строго индивидуално. Вижте какви са условията във вашия случай като прегледате договора си и говорете с вашия работодател лично.

Условия, на които трябва да отговаряте

За да се квалифицирате за Statutory Sick Pay (SSP), трябва:

 • да работите като наети (employee) на трудов договор
 • да сте били болни поне 4 последователни дни (включително неработни/почивни дни)
 • да изкаравате минимум £113 (преди данъци) на седмица
 • да уведомите работодателя си че сте болен в определения от компанията срок – или в рамките на 7 дни, ако компанията няма такъв срок (обикновено срока е например 2 часа преди започване на смяна/работа)

Важно!!! Работници към агенции (Agency workers) имат право на Statutory Sick Pay!

Няма да отговаряте на условията, ако:

 •         вече сте получили максималното количество SSP (28 седмици)
 •         ако получавате Statutory Maternity Pay

Дори и да работите отскоро за вашия работодател и да не сте получили заплащане за 8 седмици, пак може да ви бъде отпуснат SSP. За целта говорете с вашия работодател.

Ако не отговаряте на условията за  SSP или вашият SSP изтича (28 седмици)

Ако не отговаряте на условията за получаване на SSP или вашият SSP е приключил или приключва, възможно е да кандидатствате за Employment and Support Allowance (ESA).

Кандидатстването за Employment and Support Allowance (ESA), става чрез формуляр SSP1, който ще получите от вашия работодател при следните условия:

 • в рамките на 7 дни, след като сте се разболели, ако не отговаряте на условията за получаване на SSP
 • в рамките на 7 дни след приключването на вашия SSP, ако завърши неочаквано, докато все още сте болен
 • на или преди началото на 23-та седмица откакто сте болни и взимате SSP ако вашият SSP се очаква да завърши преди вашето оздравяване и завръщане на работа

Повече за Employment and Support Allowance (ESA) четете по-долу.

Как да кандидатствате за Statutory Sick Pay

За да кандидатствате за Statutory Sick Pay (SSP), трябва да уведомите работодателя веднага че сте болни както и кога е бил първия ден откакто сте болни, дори деня да се е падал неработен/почивен. Всичко останало се организира от работодателя, няма нужда от писмена форма.

Ако отсъствате за дълъг период, трябва да потвърдите че ще отсъствате по болест писмено – това се казва ‘self-certification’. Трябва да уведомите работодателя си в писмен вид до 7 дни след като сте му съобщили, че сте болни.

Ако се затруднявате да напишете писмото, използвайте следният формуляр:

https://www.gov.uk/government/publications/statutory-sick-pay-employees-statement-of-sickness-sc2

Кога трябва да представите бележка по болест?

Трябва да представите бележка от доктор, че сте болни, ако отсъствате повече от 7 дни и  работодателя поиска такава. Тези 7 дни включват и почивните/неработни дни които ви се полагат. Бележката се казва fit note и се издава от вашето GP.

На бележката, докторът ще напише решението си:

 • или, че сте негоден за работа (unfit for work)
 • или, че може да работите в определени случаи (may be fit for work)

Ако докторът сметне, че има вариант да работите, той ще ви каже каква форма на работа е подходяща за вашето състояние.

В случай че вашият работодател не може да ви предостави препоръчаните от лекаря условия на работа, то тогава вие ще се водите unfit for work и може да продължите да си стоите вкъщи и да взимате sick pay.

Какво ще получавате

Ще получавате £89.35 на седмица Statutory Sick Pay (SSP) за максимум 28 седмици.

Ще получавате SSP за нормалните си работни дни. Няма да получите заплащане за првите 3 дни в които сте болни.

Ако работите на повече от едно място, може да получавате SSP от всеки работодател.

Как ще получите заплащането си

SSP се заплаща от работодателя по същия начин по който ви се изплаща заплатата – седмично или месечно. Tax и National Insurance се удържат по нормалния начин.

Ако не сте съгласни с решението

Ако смятате, че сумата която получавате е непълна, говорете с вашия работодател. Ако не сте доволни, свържете се е HM Revenue and Customs (HMRC) statutory payment dispute team:

HMRC statutory payment dispute team

Телефон: 03000 560 630

Понеделник до Четвъртък 8:30am – 5pm

Петък 8:30am – 4:30pm

 

Employment and Support Allowance

Един от недостатъците на това да сте самонаети (self-employed) e, че не ви се полагат никакви държавни болнични и вие сами сте отговорни за своето здраве и издръжка по време на болест. Все пак има и изключения – и в случай на дълготрайно заболяване може да кандидаствате за определен вид помощи.

Employment and Support Allowance е вид помощ, която се отпуска на хора, които са болни и не могат да работят или имат някакъв процент инвалидност или хронично заболяване. Employment and Support Allowance ви предлага:

 •          финансова подкрепа, ако не можете да работите
 •          персонализирана помощ, така че да можете да работите, ако имате възможност

ВАЖНО!!! Можете да кандидатствате за ESA, ако сте наети от работодател, самостоятелно наети, или безработни!

Employment and Support Allowance е помощ която НЕ се отпуска при леки болестни състояния като например настинка, грип, вирус, и краткотрайни заболявания в рамките на седмица – две, или три. Това е помощ за която се кандидатства по специфична процедура, трябва да попълвате въпросници, да минете преглед за да се установи какво е заболяването и до каква степен не ви позволява да работите.

Ето защо, ако работите като самонаети и искате да се застраховате при болестни състояния , би било добре да проучите и опциите за застраховка при болест – такива застраховки започват от £10 на месец и ви гарантират определено заплащане в случай че се разболеете и не можете да работите за определен период. Може да сравните застраховки в този сайт ТУК.

Кой може да кандидатства?

Work Capability Assessment: Оценка на работоспособността

Може да кандидатствате за ESA, ако вашето заболяване или инвалидност се отразява на вашата способност да работите и, ако:

 • не сте в пенсионна възраст
 • не получавате Statutory Sick Pay или Statutory Maternity Pay
 • не получавате Jobseeker’s Allowance
 • плащали сте достатъчно вноски NIN

Използвайте следните калкулатори, https://www.gov.uk/benefits-calculators  за да проверите дали имате право на Employment and Support Allowance (ESA) и колко ориентировъчно може да получите, преди да кандидатствате. Ако не отговаряте на условията, може да имате възможност да кандидатствате за Universal Credit.

Процесът за кандидатстване

Процеса за кандидатстване отнема до 13 седмици. За да може да вземате Employment and Support Allowance , трябва да преминете оценка на вашата работоспособност, която е част от вашата апликация за Employment and Support Allowance. Този вид оценка се прави за да  се оцени до каква степен вашата болест или увреждане влияе върху способността ви да работите. След като кандидатствате, ще получите писмо с покана за преглед при лекарско лице. Може да разгледате и въпросника който се попълва тук:

https://www.gov.uk/government/publications/capability-for-work-questionnaire

След като получите оценката за вашето състояние, резултатите ви ще бъдат изпратени до Department for Work and Pensions (DWP) – институцията, която ще реши в коя група да бъдете поставени. Решението зависи от информацията, която ще дадете в попълнената ESA50 форма и от резултатите от вашия медицински преглед.

Employment and Support Allowance се дели на два вида групи, и след като преминете тази оценка ще бъдете поставени в една от двете групи за този вид помощ, а именно:

 •         работна група (Work-related Group), където редовно ще имате интервюта с  консултант

или

 •      група за подкрепа (Support Group), където няма да имате интервюта с консултант

Разликата между двете групи:

The support group

Ако сте били разпределени в support group, това означава че вие не може да работите и, че институцията която ви е разпределила в тази група не смята, че може да работите в бъдеще и не очакват от вас да правите нещо по въпроса с търсене и намиране на работа.

Ако, въпреки че сте в тази група, искате да работите нещо на непълен работен ден, това е напълно възможно и разрешено. За целта трябва да се свържете директно с Department for Work and Pensions (DWP).

The work-related activity group

Ако сте били разпределени в тази група, това означава че DWP смятат, че вашето заболяване в момента оказва ефект и влияе върху вашата способност за работа, но също така има начини да ви се помогне и вашето състояние да се подобри, за да започнете работа отново.

Никой не очаква от вас да започнете да си търсите работа, но ще бъдете помолени да проведете специално интервю със съветник и да посещавате групи за взаимопомощ в търсене на работа. DWP смятат, че занятията които ще проведете ще ви помогнат да си намерите работа в бъдеще.

Изключения за интервю със съветник и посещение на такива групи се правят ако:

 • сте самотен родител на дете под 1 година
 • сте в пенсионна възраст

Какво ще получите като финансова помощ?

Размерът на ESA, който ще получавате зависи от:

 •          вашите обстоятелства, включително вашите доходи и вноски за НИН
 •          вида група, в която попадате – Work-related или Group Support Group
 •          къде точно се намирате в процеса на оценяване – преди да сте получили оценка или след като сте получили оценка и разпределение в група

Обикновено в началото (първите 13 седмици) ще ви бъде изплатена фиксирана сума докато тече оценяването на вашето състояние, която е в размер на:

 • максимум £57.90 на седмица, ако сте под 25 години
 • максимум £73.10 на седмица, ако сте на 25 или повече години

След това, ако сте получили одобрение да взимате ESA, ще получавате сума в зависимост от групата в която сте разпределени:

 • максимум £73.10 на седмица, ако сте разпределени в work-related activity group
 • максимум £109.65 на седмица, ако сте разпределени в support group

Ако сте разпределени в support group и сте на income-related ESA (четете по-долу за различните видове), вие също така може да взимате и enhanced disability premium, който е £15.90 на седмица.

В някои ситуации, може да се класирате и за severe disability premium – £62.45 на седмица.

Видове ESA

Има два вида ESA (Employment and Support Allowance):

 • Contribution-based ESA – зависи от това колко вноски имате за National Insurance – NIN
 • Income-related ESA – обикновено вземате този вид помощ или заедно с Contribution-based ESA (ако имате достатъчно вноски НИН) или самостоятелно, ако сте с нисък доход. За този вид ESA се гледат и вашите спестявания.

Contribution-based ESA

Contribution-based ESA се изплаща за максимум една година, ако сте разпределени в work-related activity group. След тази една година може да кандидатствате отново след минимум 12 седмици от последното плащане – това зависи от вашите индивидуални обстоятелства.

Ако сте разпределени в support group, няма лимит на времето за което ще получавате contribution-based ESA – може да получавате тази помощ цял живот.

Income-related ESA

Може да взимате income-related ESA ако не може да взимате contribution-based ESA.

Колко ще взимате зависи от индивидуалните обстоятелства. Income-related ESA може да се взима за неопределен период от време.

Доходи и спестявания

Вашия доход и спестявания влияят значително на това колко ESA ще получавате. За доход се смятат всички от изброените:

 • вашия доход и този на вашия съпруг/партньор
 • спестявания над £6,000
 • пенсия

Ако имате спестявания над £16,000, дори и да сте с нисък доход, няма да получавате income-related ESA.

Какво е „New style“ ESA?

Може да кандидатствате за ‘new style’ ESA, ако имате право да кандидатствате за Universal Credit. Имате право да кандидатствате  за Universal Credit ако сте:

 • самотен човек който живее в Англия, Уелс или Шотландия
 • двойка или семейство и живеете в Universal Credit area

New style ESA е на същия принцип като contribution-based ESA. Дохода на друг член на семейството, както и неговите спестявания няма да окажат влияние на това колко new style ESA ще взимате.

Мога ли да взимам ESA ако работя?

Да, може да работите и да взимате ESA едновременно, в зависимост от това какви часове работите и колко пари изкарвате.

Разрешен вид работа

Стига да работите в рамките на разрешените часове и заплащане, сумата която получавате под формата на ESA няма да бъде повлияна. Разрешено ви е да работите, ако са спазени следните условия:

 • изкарвате максимум £120 на седмица
 • работите по-малко от 16 часа на седмица

Важно!!! Когато решите да започнете какъвто и да е вид работа, трябва да попълните и изпратите форма PW1.

Как да кандидатствате за ESA

Най – бързият начин за кандидатстване е по телефона.

Contact centre

Телефон: 0800 055 6688

Понеделник до Петък, 8am – 6pm

Може също така да си изтеглите и принтирате ESA1 form и да я изпратите или да я занесете лично в местния Jobcentre Plus office.

125 Comments to “Помощи при болест и/или инвалидност в Англия”

 1. Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and outstanding design and style.

 2. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. All the best

 3. Howdy! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 4. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 5. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this info So i’m glad to show that I have a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much without a doubt will make certain to don?t fail to remember this site and give it a look on a constant basis.

 6. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thanks!

 7. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 8. Hi mates, how is everything, and what you desire to say concerning this article, in my view its truly awesome in favor of me.

 9. Howdy great blog! Does running a blog similar to this take a great deal of work? I have virtually no expertise in programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I know this is off topic but I just had to ask. Kudos!

 10. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 11. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

 12. Hey there terrific blog! Does running a blog like this take a massive amount work? I have very little knowledge of computer programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I just needed to ask. Kudos!

 13. Hi my loved one! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all important infos. I’d like to peer more posts like this .

 14. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 15. Hi all, here every one is sharing these knowledge, thus it’s nice to read this blog, and I used to pay a visit this webpage everyday.

 16. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other users like its helped me. Good job.

 17. My spouse and I stumbled over here different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

 18. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 19. This is very fascinating, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and sit up for looking for more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks

 20. My family members all the time say that I am wasting my time here at net, except I know I am getting knowledge everyday by reading such good posts.

 21. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something concerning this.

 22. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 23. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 24. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It appears like some of the text within your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Kudos

 25. What i do not realize is in reality how you’re now not really a lot more well-appreciated than you may be right now. You are so intelligent. You understand therefore significantly on the subject of this matter, produced me individually believe it from numerous various angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it’s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time take care of it up!

 26. Hi there! I know this is kind of off-topic but I had to ask. Does operating a well-established blog like yours take a massive amount work? I’m completely new to blogging but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 27. Hola! I’ve been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 28. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 29. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 30. Это лучшее онлайн-казино, где вы можете насладиться широким выбором игр и получить максимум удовольствия от игрового процесса.

 31. Онлайн казино радует своих посетителей более чем двумя тысячами увлекательных игр от ведущих разработчиков.

 32. Онлайн казино отличный способ провести время, главное помните, что это развлечение, а не способ заработка.

 33. Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

 34. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 35. Хотите получить идеально ровный пол в своей квартире или офисе? Обратитесь к профессионалам на сайте styazhka-pola24.ru! Мы предоставляем услуги по устройству стяжки пола в Москве и области, а также гарантируем качество работ и доступные цены.

 36. Unquestionably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest thing to have in mind of. I say to you, I definitely get irked whilst other people consider concerns that they plainly do not realize about. You controlled to hit the nail upon the top as smartly as defined out the whole thing with no need side effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 37. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 38. Hi there to all, the contents present at this web site are actually remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.

 39. Совершите свой ремонт без лишних усилий. Штукатурка по маякам стен с mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru обеспечит вам идеально ровные стены.

 40. An intriguing discussion is worth comment. I do think that you ought to write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people don’t speak about such topics. To the next! Cheers!!

 41. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 42. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 43. After looking at a number of the blog posts on your web site, I honestly like your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and let me know what you think.

 44. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 45. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 46. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 47. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 48. Great site you have here.. It’s difficult to find good quality writing
  like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you!
  Take care!!

 49. Can I just say what a relief to find somebody that actually knows what they’re talking about online. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people must read this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular since you surely have the gift.

 50. I all the time used to read post in news papers but now as I am a user of internet thus from now I am using net for posts, thanks to web.

 51. Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort
  to create a superb article… but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get anything
  done.

 52. I do accept as true with all of the ideas you’ve
  introduced on your post. They are very convincing
  and will definitely work. Still, the posts are very brief for newbies.
  May you please prolong them a bit from next time? Thanks
  for the post.

 53. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and
  interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail
  on the head. The issue is something which not enough people are speaking
  intelligently about. I am very happy that I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 54. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think about if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could certainly be one of the greatest in its niche. Amazing blog!

 55. Aw, this was a really nice post. Spending some time and actual effort to create a very good article but what can I say I procrastinate a lot and never seem to get anything done.

 56. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say that you’ve done a awesome job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Safari. Superb Blog!

 57. You can definitely see your expertise in the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 58. Useful info. Fortunate me I found your web site by chance, and I am stunned why this coincidence did not happened in advance! I bookmarked it.

 59. Pretty part of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment or even I fulfillment you get right of entry to persistently rapidly.

 60. First off I want to say awesome blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!

 61. Hey I am so glad I found your webpage, I really found you by mistake, while I was researching on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I dont have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent b.

 62. Hi there it’s me, I am also visiting this site daily, this website is in fact pleasant and the viewers are truly sharing good thoughts.

 63. I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A small number of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any solutions to help fix this issue?

 64. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m glad to show that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much unquestionably will make certain to don?t disregard this web site and give it a look on a constant basis.

 65. Wow, amazing weblog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The entire glance of your web site is wonderful, let alone
  the content material! You can see similar: najlepszy sklep and here sklep online

 66. It’s really very complicated in this active life to listen news on TV, thus I
  just use world wide web for that purpose, and obtain the most recent
  information. I saw similar here: e-commerce and also
  here: najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *