Правила от бизнес етикета, които всеки професионалист трябва да спазва

Правила от бизнес етикета, които всеки професионалист трябва да спазваПонякога бизнес срещите могат да бъдат доста неловки просто защото мнозина дори не подозират, че правилата при общуването по работа са различни от тези в други социални ситуации.

Всеки човек, който малко или много се има за професионалист, независимо дали е самонает и ръководи собствен бизнес или работи във фирма и я представлява на бизнес срещи и съвещания, трябва да знае основните правила от бизнес етикета и разбира се, да ги спазва. Ето и кои са те:

Изправяйте се когато събеседниците ви пристигнат или ви представят на някого

По този начин затвърждавате присъствието си. За околните е по-лесно да ви игнорират, ако сте седнали. В случай че ви хванат неподготвени и нямате възможност да се изправите бързо, покажете, че бихте го направили, ако можехте.

Винаги казвайте пълното си име

В професионална среда е редно да използвате цялото си име, но и да следите за начина, по който другите искат да бъдат представяни. Ако името ви е дълго и сложно за произнасяне е позволено да го съкратите и дори попромените малко, за да е по-лесно за запомняне.

Подавайте ръка за поздрав първи, ако сте домакин или заемате по-висок пост

В днешната работна среда домакинът или по-високопоставеният – независимо от пола – трябва пръв да подаде ръка. Ако обаче това не се случи, човекът с по-нисък ранг трябва бързо да поеме инициативата. И в двата случая е задължително да има здрависване.

Обличайте се подходящо

Облеклото е важна форма на невербално общуване, което може или да подсили, или да съсипе репутацията ви. Вероятно ще искате дрехите ви да изпращат правилното професионално послание. Старайте се да се информирате предварително какъв е дрескодът на събитието, на което ще ходите, и се уверете, че облеклото ви съответства.

Благодарете не повече от 1-2 пъти по време на разговор

Трябва да благодарите само 1-2 пъти в рамките на един диалог. В противен случай разводнявате въздействието на думата и има опасност да изглеждате отчаяни и безпомощни.

Дръжте телефона в джоба си

Днес почти всеки има мобилен и го носи навсякъде, дори на бизнес срещи. Все пак се стремете да не го използвате. Пуснете го на тих режим и го приберете в джоба. В никакъв случай не оставяйте телефона си на масата, тъй като така изпращате на събеседника си посланието, че ви е досадно и в нетърпение очаквате някой да ви се обади, за да прекратите срещата си.

Не кръстосвайте крака

Този навик се среща при представителите и на двата пола, но той може да бъде разсейващ и дори прекалено секси при дамите с по-къси поли за професионалната атмосфера.

Винаги отчупвайте хляба с ръце

Ако сте на бизнес обяд или вечеря, никога не бива да използвате нож за хляба. Вместо това разполовете филията си или отчупвайте парче по парче.

Не поръчвайте твърде скъпи напитки и ястия ако сте гост

Поръчвайки скъпо ястие или напитки в ресторанта, създавате впечатлението, че се възползвате от домакина си. Ако обаче домакинът ви препоръча нещо конкретно, можете да изберете някое от предложенията. Но отново е за предпочитане да не се спирате на най-скъпото.

Съобразявайте поръчките си с тези на останалите гости

Това значи, че ако някой от присъстващите си поръча аперитив или десерт, трябва да последвате примера му. Не бихте искали гостите ви да се чувстват неудобно, докато ядат основното си ястие или десерта сами, нали?

Никога не молете да ви опаковат останалата храна за вкъщи

На този конкретен обяд или вечеря сте излезли по работа, а не за да си поръчвате храна за вкъщи. Вземането на храна за вкъщи е само за семейни вечери, а не за професионални поводи.

Запомнете, че сметката плаща винаги домакинът

Ако вие сте отправили поканата, вие сте домакинът и вие трябва да платите сметката, независимо от пола.

One Comment to “Правила от бизнес етикета, които всеки професионалист трябва да спазва”

  1. Ahora, la tecnología de posicionamiento se ha utilizado ampliamente. Muchos automóviles y teléfonos móviles tienen funciones de posicionamiento, y también hay muchas aplicaciones de posicionamiento. Cuando se pierde su teléfono, puede utilizar estas herramientas para iniciar rápidamente solicitudes de seguimiento de ubicación. ¿Entiende cómo ubicar la ubicación del teléfono, cómo ubicar el teléfono después de que se pierde? https://www.xtmove.com/es/how-to-track-someones-phone-location-by-cell-phone-number-online-for-free/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *