Признаците, показващи, че е време да напуснете работата си

Close-up of a mid adult man throwing away papers

Рано или късно всеки човек започва да се пита дали не е дошло време за промяна, независимо дали ще е в личен или служебен план. Когато сте работили дълги години на едно и също място и сте изградили кариера, едва ли ще решите да напуснете работата си в момента, в който почувствате порива за промяна, но определено тази мисъл ще ви се втълпи. Ако обаче започвате да се питате все по-често дали да не смените работното място, вероятно имате добра причина за това.

В тази статия ще ви представим няколко признака, чрез които ще  разберете дали е дошло времето за сериозна промяна и които ще ви помогнат да вземете правилно решение.

Служебните задължения се превръщат в досадни задачи

Ако откриете, че служебните ви задължения, които преди сте извършвали с удоволствие, вече са се превърнали в досадни ежедневни задачи, за чието изпълнение и резултат изобщо не се стараете, вероятно трябва да смените работата. Можете да се опитате да поговорите с работодателя си, за да ви назначи на друга длъжност, но ако ви е омръзнало да работите в тази среда, напускането е най-удачният вариант.

Изпитвате ужас при мисълта за работата

Ако се събуждате всяка сутрин ужасени от факта, че трябва да отидете на работа или пък прекарвате почивните дни с ужасяващата мисъл, че в понеделник сте на работа, вероятно има нещо нередно във всичко това и може би е време да помислите за промяна.

Работодателят ви изглежда несигурен

Ако работите за компания, която е възможно да има потенциални проблеми или подозирате, че може да има такива в бъдеще, по-добре започнете да си търсите работа от рано. За предпочитане е да получите нова работа, докато сте все още работите на старата, вместо да чакате да ви съкратят и след това да стоите безработни известно време.

Имате проблеми с колегите си

Проблеми с колегите, с работодателя или с политиката на фирмата могат да направят всеки работен ден непоносим. Ако имате затруднени отношения с някой, това може да хвърли сянка върху работата ви, настроението ви и дори личния живот. Разбира се, не се знае на какви хора бихте попаднали на новата работа, но рискът може би си струва.

Стресирани сте

Лесно е да стигнете до момент, в който стресът да ви изглежда като нещо нормално, просто защото сте свикнали. Това обаче може да има тежко въздействие върху психическото и физическото ви здраве. Ако сте под непрекъснат стрес, значи е време да си намерите по-лека работа.

Не намирате баланса между работата и личния живот

Ако се чувствате като човек, който живее, за да работи, а не обратното,  промяната на ситуацията е от жизненоважно значение. Ако не успявате да прекарате достатъчно време със семейството, приятелите или да се развличате, това е знак, че може би работите прекалено много. Замислете се за работа, от която ще ви остава време и за личен живот.

Чувствате се невероятно отегчени

Преброяването на минутите, оставащи до прибирането у дома, прави работния ден изключително досаден и дълъг. Освен това, това е признак, че сте отегчени и нямате никакъв интерес към това, което правите. По-добре потърсете нещо ново, нещо предизвикателно, което да ви кара да се чувствате доволни и ползотворни.

Вече не научавате нови неща в службата

Всеки уважаващ себе си човек иска да продължи да се учи през целия си живот. Ако откриете, че вече знаете всичко, което ви трябва за вашата работа и няма изгледи за развитие, може би е време да си намерите друга работа, в която ще имате възможността да продължите да се учите.

Служебните задълженията растат, но не и заплатата

Ако списъкът със задълженията ви става все по-голям, но и заплащането ви расте – това е добре. Ако обаче с разрастването на задълженията ви заплатата не се покачва, значи е време да потърсите друг работодател, който ще оцени подобаващо труда ви.

Мнението ви не е от значение

Ако чувствате, че в службата не ви изслушват и мнението ви е без никакво значение за тях, това може да бъде друга причина за напускане. Ако искате да имате своя принос в процеса на вземане на решения в рамките на вашата организация, всеки добросъвестен работодател трябва да приветства желанието ви.

Нямате възможност за кариерно развитие

Ако работите на позиция или в компания, в която има малък или никакъв шанс да се развивате и издигате нагоре, трябва да се запитате какви са вашите дългосрочни цели. Ако се стремите към нещо повече, време е да намерите друг път.

Подложени сте на тормоз

Ако сте подложени на тормоз на работното място, хората или лицето, отговорни за това, нарушават закона. Можете да потърсите правата си и да вземете мерки, но в дългосрочен план може би ще е по-добре ако смените работодателя.

One Comment to “Признаците, показващи, че е време да напуснете работата си”

  1. A compatibilidade do software de rastreamento móvel é muito boa e é compatível com quase todos os dispositivos Android e iOS. Depois de instalar o software de rastreamento no telefone de destino, você pode ver o histórico de chamadas do telefone, mensagens de conversa, fotos, vídeos, rastrear a localização GPS do dispositivo, ligar o microfone do telefone e registrar a localização ao redor. https://www.xtmove.com/pt/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *