Провокативните въпроси, задавани на интервютата за работа и как да отговорим на тях

Търсенето на работа само по себе си е доста трудоемко и може да отнеме седмици, дори месеци. Да успеете да привлечете вниманието към себе си сред стотиците кандидати и да бъдете поканени на интервю в повечето случаи е голямо постижение, но не трябва да забравяте, че с получаването на покана за интервю сте изминали само половината от пътя.

Другата половина е самото интервю, което за повечето кандидати представлява голямо предизвикателство. Все пак от представянето ви на него зависи дали ще получите желаната работа или не.

Често интервюиращите задават въпроси, с които да провокират кандидатите, за да видят дали ще се справят в стресова ситуация или просто ще избегнат въпроса. Разбира се, сами се досещате, че ако дадете добър отговор ще увеличите драстично шансовете си за получаване на работата, а ако избегнете въпроса ще постигнете обратен ефект. Затова е да добре да сте подготвени за провокативните въпроси, ето някои от тях:

Защо сте без работа от толкова дълго време?

Това е един от най-провокативните въпроси, защото всъщност той значи: „Защо ви съкратиха/уволниха и защо не сте си намерили нова работа по-бързо?”. Вместо да се впускате в подробности за емоционалните причини, поради които напуснахте работа или бяхте уволнени, ако е било на лична основа, по-добре да сдържите порива си и да дадете спокоен отговор от типа на: „ Не мога да кажа със сигурност, но знам, че давам най-доброто от себе си, когато се занимавам с професионалните си задължения.”

Къде всъщност имате желание да работите?

Това е въпрос, с който интервюиращите се опитват да разберат дали търсите работа и на други места и доколко сте мотивирани да заемете позицията, която ви предлагат. Ако не покажете достатъчно ентусиазъм да започнете работа при тях, едва ли ще ви имат предвид за следващо интервю. Така че по-добре потвърдете, че точно тяхната компания е мястото, където искате да се развивате. Ако това е много далече от истината, замислете се дали си заслужава да си губите времето с това интервю.

Кое ви дразни в отношенията с колеги или с шефовете ви?

Това е очевидна клопка, в която не трябва да падате. Ако изглеждате отмъстителни, дребнави или груби по отношение на бивши колеги или шефове, няма да имате шанса да ви наемат въобще. Затова кажете, че в опита ви няма такива неща, които да са оставили неприятен спомен у вас и че по принцип се разбирате с колегите и шефовете си.

Ако в момента все още работите на старата си работа, как успявате да намерите време за интервюта?

Отговорете, че отделяте от личното си време, за да присъствате на интервюто, защото позицията, която предлагат отговаря на вашите стремежи в професионален план.

Как се подготвихте за интервюто?

Ако сте направили някаква подготовка като това да проучите компанията и дейността, с която се занимава, това ще бъде сигнал, че наистина се интересувате от позицията. Но не казвайте, че сте се подготвили, ако реално не сте, защото интервюиращият лесно може да разбере дали казвате истината като ви зададе конкретни въпроси за компанията.

За какви други позиции сте кандидатствали?

С този въпрос интервюиращите  целят да разберат доколко сте последователни в избора си на сфера, в която искате да се развивате и ако са ви харесали, с какви компании се конкурират, за да ви привлекат за служител. Има две тактики в такъв случай: да кажете, че бихте предпочели да не разкривате останалите компании, в които сте били на интервю или просто да кажете, че всъщност имате и друго предложение за работа в конкурентна компания, което все още обмисляте.

Можете ли да опишете ситуация, в която сте разрешили успешно проблем в предишната си работа?

Това е често задаван въпрос, дори не толкова провокативен. Обаче, когато сте на интервю, притеснението може да попречи да се сетите за конкретна ситуация, в която уменията ви са блеснали. Така че по-добре да сте се подготвили предварително за този въпрос, а ако ви сварят неподготвени, все пак дайте отговор, с който да покажете, че можете да се справяте и с неочаквана ситуация, което ще бъде усетено от отсрещната страна. Бързата реакция в такъв случай ще бъде изтълкувана във ваша полза.

Можете ли да опишете работна ситуация, в която сте объркали нещо и как сте оправили грешката си?

Тук се цели да покажете дали можете да се учите от грешките си и доколко осъзнавате, когато сте направили грешка. Най-добрият вариант е да дадете пример с някоя малка грешка и какво сте научили от нея.

Какво най-много ви мотивира в една работа?

В повечето случаи това означава: „Единствено заплащането ли ви интересува?”. Ако намирате и други стимули да работите това, което ви предлагат, освен очакваното възнаграждение, това ще бъде във ваша полза и на самото интервю, защото и интервюиращите ще го усетят, а от друга страна и вие самите ще се чувствате много по-добре на работно място, където не гледате постоянно часовника. Но ако все пак за момента сте избрали тази компания главно заради високото възнаграждение, не позволявайте това да бъде усетено от отсрещната страна.

Ако ви зададат и други провокативни въпроси, за които не сте подготвени, преди всичко не изпадайте в паника, а помолете за малко време да помислите или просто отговорете, че не искате да давате подвеждащ отговор, тъй като не сте сигурни.

3 Comments to “Провокативните въпроси, задавани на интервютата за работа и как да отговорим на тях”

 1. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like
  to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 2. Hi outstanding blog! Does running a blog like this require a great deal
  of work? I’ve absolutely no knowledge of programming however I was hoping to
  start my own blog soon. Anyhow, should you have
  any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off subject but I just needed to ask.
  Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *