Професия „Шофьор на автобус“

Работата на шофьорите на автобуси е да превозват пътници в автобус, като се движат по строго определени маршрути, които могат да са в рамките на града или междуградски. Те са задължени да спират на всяка автобусна спирка по маршрута, за да могат пътниците да слизат и да се качват други. Някои шофьори пътуват и в чужбина, а други може да карат из града автобусчета и минибусове с ученици, хора с увреждания, работници и т.н.

Задълженията на автобусните шофьори включват:

  • Проверка на техническото състояние на автобуса в началото на смяната;
  • Стриктно спазване на маршрута и пристигане на спирките по разписание;
  • Спиране на всяка спирка;
  • Продаване на билети на пътниците;
  • Внимателно и комфортно шофиране по пътя;
  • Отговаряне на въпроси от страна на пътуващите;
  • Отваряне и затваряне на вратите на автобуса;
  • Проверка на пътниците при потегляне след почивка;
  • Товарене и разтоварване на багажа на пътниците от багажното отделение;
  • Оказване на помощ при спешни случаи и др.

Според законите на Острова, шофьорите на автобус трябва да работят на смени, като една смяна не трябва да продължава повече от 9-10 часа. Възможно е да се работи и през нощта, както и през почивните дни и по празници. Шофьорите, които превозват пътници от една страна в друга може да отсъстват с дни и седмици от вкъщи.

Шофьорите на автобус прекарват голяма част от времето си седнали и концентрирани върху пътя и случващото се отзад в автобуса. Понякога може да станат за малко, за да направят кратка почивка или да помогнат с багажа на пътниците или на хората с увреждания да се качат в автобуса.

За да работите като шофьор на автобус в Обединеното кралство не са ви необходими никакви специални квалификации. Трябва да имате добро образование и отлично ниво на четете и писане по английски език. Ще трябва да се сдобиете и със сертификат  Passenger Carrying Vehicle (PCV).  За да го получите ще трябва вече да притежавате европейска шофьорска книжка и да сте минимум на 21 години (или на 18 години, ако шофирате минибусове по точно определени маршрути).

Според една от новите Европейски директиви, от 10.09.2008г. шофьорите ще трябва да имат и Certificate of Professional Competence (CPC). Шофьорите с Passenger Carrying Vehicle (PCV) сертификат ще могат да получат Certificate of Professional Competence (CPC) чрез периодично обучение.

Някои хора навлизат в професията като полагат доброволен труд като шофьори в обществения транспорт.

Повечето автобусни компании предпочитат да наемат хора с повече шофьорски стаж и опит в шофирането на автобус. Всички новопостъпили шофьори преминават през първоначално обучение, което включва обучение за това как да се работи с машинките за билети, опознаване на маршрутите, грижи за пътниците, здравни и предпазни мерки.

В Обединеното кралство има над 130,000 шофьори на автобуси, които работят за над 6000 транспортни компании. Развитието в кариерата може да достигне до ревизор,  инспектор, инструктор и дори мениджър. Някои шофьори в последствие си купуват лични автобуси и започват работа за себе си, т.е. като самонаети.

Годишното заплащане на начинаещите шофьори на автобуси е между 10,000 и 14,000 паунда. По-опитните им колеги получават между 15,000 и 18,000 паунда. Професионалните шофьори, които пътуват в чужбина могат да достигнат възнаграждение до 22,000 паунда на година.

Полезни връзки: