Професия „Шофьор на автобус“

Работата на шофьорите на автобуси е да превозват пътници в автобус, като се движат по строго определени маршрути, които могат да са в рамките на града или междуградски. Те са задължени да спират на всяка автобусна спирка по маршрута, за да могат пътниците да слизат и да се качват други. Някои шофьори пътуват и в чужбина, а други може да карат из града автобусчета и минибусове с ученици, хора с увреждания, работници и т.н.

Задълженията на автобусните шофьори включват:

  • Проверка на техническото състояние на автобуса в началото на смяната;
  • Стриктно спазване на маршрута и пристигане на спирките по разписание;
  • Спиране на всяка спирка;
  • Продаване на билети на пътниците;
  • Внимателно и комфортно шофиране по пътя;
  • Отговаряне на въпроси от страна на пътуващите;
  • Отваряне и затваряне на вратите на автобуса;
  • Проверка на пътниците при потегляне след почивка;
  • Товарене и разтоварване на багажа на пътниците от багажното отделение;
  • Оказване на помощ при спешни случаи и др.

Според законите на Острова, шофьорите на автобус трябва да работят на смени, като една смяна не трябва да продължава повече от 9-10 часа. Възможно е да се работи и през нощта, както и през почивните дни и по празници. Шофьорите, които превозват пътници от една страна в друга може да отсъстват с дни и седмици от вкъщи.

Шофьорите на автобус прекарват голяма част от времето си седнали и концентрирани върху пътя и случващото се отзад в автобуса. Понякога може да станат за малко, за да направят кратка почивка или да помогнат с багажа на пътниците или на хората с увреждания да се качат в автобуса.

За да работите като шофьор на автобус в Обединеното кралство не са ви необходими никакви специални квалификации. Трябва да имате добро образование и отлично ниво на четете и писане по английски език. Ще трябва да се сдобиете и със сертификат  Passenger Carrying Vehicle (PCV).  За да го получите ще трябва вече да притежавате европейска шофьорска книжка и да сте минимум на 21 години (или на 18 години, ако шофирате минибусове по точно определени маршрути).

Според една от новите Европейски директиви, от 10.09.2008г. шофьорите ще трябва да имат и Certificate of Professional Competence (CPC). Шофьорите с Passenger Carrying Vehicle (PCV) сертификат ще могат да получат Certificate of Professional Competence (CPC) чрез периодично обучение.

Някои хора навлизат в професията като полагат доброволен труд като шофьори в обществения транспорт.

Повечето автобусни компании предпочитат да наемат хора с повече шофьорски стаж и опит в шофирането на автобус. Всички новопостъпили шофьори преминават през първоначално обучение, което включва обучение за това как да се работи с машинките за билети, опознаване на маршрутите, грижи за пътниците, здравни и предпазни мерки.

В Обединеното кралство има над 130,000 шофьори на автобуси, които работят за над 6000 транспортни компании. Развитието в кариерата може да достигне до ревизор,  инспектор, инструктор и дори мениджър. Някои шофьори в последствие си купуват лични автобуси и започват работа за себе си, т.е. като самонаети.

Годишното заплащане на начинаещите шофьори на автобуси е между 10,000 и 14,000 паунда. По-опитните им колеги получават между 15,000 и 18,000 паунда. Професионалните шофьори, които пътуват в чужбина могат да достигнат възнаграждение до 22,000 паунда на година.

Полезни връзки:

25 Comments to “Професия „Шофьор на автобус“”

  1. Sweet Bonanza https://sweet-bonanza.prostoprosport-fr.com is an exciting slot from Pragmatic Play that has quickly gained popularity among players thanks to its unique gameplay, colorful graphics and the opportunity to win big prizes. In this article, we’ll take a closer look at all aspects of this game, from mechanics and bonus features to strategies for successful play and answers to frequently asked questions.

  2. Declan Rice https://declan-rice.prostoprosport-fr.com Footballeur anglais, milieu defensif du club d’Arsenal et de l’equipe nationale equipe d’Angleterre. Originaire de Kingston upon Thames, Declan Rice s’est entraine a l’academie de football de Chelsea des l’age de sept ans. En 2014, il devient joueur de l’academie de football de West Ham United.

  3. Профессиональные seo https://seo-optimizaciya-kazan.ru услуги для максимизации онлайн-видимости вашего бизнеса. Наши эксперты проведут глубокий анализ сайта, оптимизируют контент и структуру, улучшат технические аспекты и разработают индивидуальные стратегии продвижения.

  4. The Dota 2 website https://dota2.com.az Azerbaijan provides the most detailed information about the latest game updates, tournaments and upcoming events. We have all the winning tactics, secrets and important guides.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *