Работа за българи във Великобритания

Вероятно знаете, че всички ограничения за работа на българи в Обединеното кралство ще отпаднат в началото на 2014 година и може би сте решили да проучите възможностите за работа навън.

Най-лесният начин да се намери работа на Острова е чрез познати, но малко от тях ще се решат да поемат такъв сериозен ангажимент. Другия начин е чрез обяви за работа в интернет. Доверието във фирми, предлагащи работа в чужбина е намаляло значително. Много хора вече не вярват на подобни организации и често има защо.

Ако сте решили да работите зад граница EURES мрежата може да ви е доста полезна.

Защо? В нея членуват обществените служби за заетост на страните от Европейския съюз,  Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария и съответно българската Агенция по заетостта. Целта на мрежата е да улеснява свободното движение на хората по трудовия пазар. Съществената разлика между EURES и други посредници за работа в чужбина е, че имате гаранция, че всички обяви за работа са истински и легални.

Как става търсенето на работа? Първо – обърнете внимание, че EURES има две интернет страници. На страницата, част от портала на Европейската комисия – ec.europa.eu/eures ще намерите всички обяви за работа, които са публикувани от британската служба по заетостта – каквото излезе на страницата й, автоматично се “влива” на този сайт на EURES. Ще видите, че за последната седмица за Великобритания има обявени хиляди работни места. Ако се загледате, ще забележите, че само на някои обяви има знаменце на ЕС. Това означава, че конкретният работодател е съгласен да наеме служител от друга европейска държава, без да упоменава коя.

Другият вариант е да влезете на сайта на EURES през страницата на българската Агенция по заетостта – www.eures.bg. Там ще видите обяви за Великобритания само на работодатели, които изрично са се свързали с Агенцията и са заявили, че се интересуват да наемат българи.

Как да кандидатствате? Независимо през кой от двата сайта сте стигнали до обявата, можете да се свържете директно с работодателя. Няма нужда да сте регистрирани в нашенското Бюро по труда. Ако срещате трудности, може да поискате помощ от съветник на EURES. За България има 19 съветника в различни градове, между които София, Варна, Пловдив, Велико Търново и други.

Друг вариант е да си потърсите работа в множеството сайтове с обяви.

Нашият сайт www.BgHelp.co.uk също предлага тази възможност. След като влезете в началната страница на сайта, ще видите поле “Обяви” където ежедневно се публикуват обяви за работа във Великобритания. Работодателите могат да са както българи, така и британци.

Всякакви обяви, включително и за работа ще откриете и на www.easteads.co.uk. Тук обявите са разделени по категории и можете директно да търсите свободни работни места по професията, която ви интересува или която възнамерявате да практикувате.

Ако търсите работа като иконом, то тогава сайтът www.goodhousekeeper.co.uk би могъл да ви свърши добра работа. Тук можете не само да разглеждате обявените свободни работни места, но и да си намерите иконом, в случай, че търсите.

Не на последно място ще ви предложим и още един добър вариант да откриете желаната работа във Великобритания. Това е вестникът БГ Бен – www.bgben.co.uk. На сайта можете напълно безплатно да изтеглите онлайн актуалния брой на вестника. Ще откриете обяви за работа и много полезни статии и информация за всеки българин, живеещ в Кралството.

One Comment to “Работа за българи във Великобритания”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *