Работа като бариста

Баристите приготвят и сервират кафе в кафенетата, ресторантите и хотелите. Като бариста, вие ще използвате кафе машината не само за да правите кафе, но и да превръщате кафето в лате, макиато и капучино. Освен това баристите сервират лека храна.

Female-Barista-at-Work-1024x683 За да започнете такава работа, трябва да имате добри умения за работа с клиенти и да работите еднакво добре както сами, така и в екип. Ако обичате да работите в бързо сменяща се обстановка и обичате аромата на кафе, тази работа е точно за вас. От ползва ще ви бъде, ако вече имате известен опит с клиенти.

Като бариста отговорностите ви ще бъдат да изпълнявате поръчките на клиентите и да им ги сервирате. Това включва да: подготвите кафенето преди да отвори за клиенти; вземате поръчките и приемате плащането от клиентите, мелите кафето; приготвяте и сервирате сандвичи и кекс; почиствате и подреждате работното си място и кафе-машините; подреждате витрината; правите ревизия на стоките и поръчвате нова стока; почиствате и подреждате кафенето преди затваряне. Баристите може да работят за малко независимо кафене или във верига кафенета.

Работни часове и условия

latte-art (1)Бариста на пълно работно време работи между 35 и 40 часа на седмица. Често работата като бариста се предлага и почасово или на половин работен ден. Обикновено работните часове са рано сутринта и в късните следобеди, също така може да се наложи да се работи през уикенда или по празниците.

Работата може да е предизвикателство от физическа гледна точка, тъй като се стои прав с часове. Работната среда може да е в горещо, претъпкано с хора, шумно заведение.

Доходи

Работата в началото на работния ви опит най-вероятно ще е минималното заплащане на час, по-нататък като управител на баристите, може да вземате и около 8 – 8,50 паунда на час. Заплатата зависи от заведението, в което се работи, както и от локацията му.

Доброто образование може да ви помогне да си намерите работа, особено ако владеете английски добре. Може да ви помогне и предишен опит в работата с клиенти.

Ако имате образование в сферата на работа с клиенти, това също може да ви помогне много да си намерите работа като бариста. Освен това може да кандидатствате за стажант, като това едновременно ви дава ниво на обучение и заплащане.

Обучение и развитие

barista_03Обучението ви като бариста ще се провежда на работното място. То ще включва:

  • Произход, видове и вкусове кафе
  • Използване и почистване на мелачката за кафе
  • Използване и почистване на еспресо машина
  • Как да добавите текстура и пяна към кафето
  • Лате-арт – добавяне на дизайн в чашата с кафе

Умения, интереси и качество

За да сте бариста, вие трябва да сте контактна личност, да имате отлични умения за работа с клиенти, да работите добре под напрежение, да работите добре както сами, така и в екип, да умеете да взимате решения, да отдавате внимание на детайлите, да имате познания по здравословни и безопасни условия на труд.

18 Comments to “Работа като бариста”

  1. Jeśli zastanawiasz się, jak dowiedzieć się, czy twój mąż zdradza cię na WhatsApp, być może będę w stanie pomóc. Kiedy pytasz swojego partnera, czy może sprawdzić swój telefon, zwykle odpowiedź brzmi „nie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *