Професия “Шофьор”

Шофьорите на бусове в повечето случаи се занимават с доставки и отговарят за следните неща:

 • Събиране на стоки;
 • Товарене и разтоварване на стоките;
 • Планиране на маршрутите и доставяне на време;
 • Внимателно и безопасно транспортиране на стоките;
 • Водене на документи за доставените стоки;
 • Приемане на плащания за доставените стоки и др.

Превозните средства, с които се извършват доставките се различават според размера им и товара, който превозва шофьорът. В случаят, бус може да се нарече превозно средство, което тежи до 3,5 тона, а останалите, които тежат повече се водят като тежкотоварни превозни средства.

Някои шофьори на бусове имат разрешение да продават от превозваните стоки на частни лица, които не са включени в графика за доставка.

Работното време на шофьорите е плаващо, но обикновено е около 40-48 часа седмично. Понякога може да ви се наложи да работите извън работно време или в почивните дни, но ще бъдете възнаградени добре за това. Все пак има някакви законно установени ограничения за работните часове на седмица, така че работодателите трябва да се съобразят и с тях.

Като шофьор на бус, вие ще работите дори и в лошо време, като понякога ще ви се налага да се справяте с доста рискови и дори екстремни ситуации.

Някои работодатели може да изискат от вас да сте облечени във фирмено облекло, униформа или по друг строго определен начин, а според това какво превозвате, дори може да ви накарат да носите предпазна екипировка, като например шлем, бронирана жилетка и т.н.

За да работите като шофьор на бус, вие трябва да отговаряте на следните неща:

 • Да имате отлични шофьорски умения и да ви харесва да сте зад волана;
 • Да умеете да работите сами и да сте концентрирани;
 • Да сте търпеливи и да имате толерантно отношение към останалите шофьори на пътя;
 • Да имате добри познания за законите и безопасността на пътя;
 • Да познавате добре маршрутите, по които ще минавате;
 • Да умеете да работите с пари и да водите документация и отчети.

Ако отговаряте на горепосочените условия и имате желание да работите като шофьор, трябва да знаете, че това няма да ви бъде достатъчно. Освен това, трябва да знаете добре английски език – писмено и разговорно, да притежавате свидетелство за управление на съответното превозно средство и да имате добро зрение. Ако отговаряте и на тези изисквания, можете спокойно да си потърсите работа като шофьор на бус.

В случай, че не притежавате необходимата категория за управление на съответното превозно средство, можете да преминете обучението и изпитите и да се сдобиете с нея. Имайте в предвид, че повечето работодатели предпочитат да наемат на работа лица на възраст над 21 години, но ако все още не сте ги навършили, нищо не ви пречи да опитате.

Ако бъдете взети на работа вероятно ще трябва да завършите фирмено обучение, преди да започнете с каквито и да било самостоятелни доставки. Обикновено на обучението ще ви бъде показано как да попълвате точно и ясно документацията, какви стоки ще превозвате и предлагате, по какви маршрути ще минавате и др.

Ще имате възможност за придобиване на NVQ (QCF) от по-високо ниво, директно на работното ви място. Други възможности, които ще имате като шофьор на бус са увеличение на стоките и дестинациите за доставка, а оттам и повишение на заплащането ви, възможност за повишение до супервайзорска  или мениджърска позиция и дори възможност за шофиране на тежкотоварни превозни средства, стига да имате съответната категория и да си изградите име във фирмата.

Годишният доход на шофьорите зависи от много неща, но обикновено е между 11,000 и 18,000 паунда без бонуси и работа извън работно време.

Полезни връзки:

Road Haulage Association (RHA)
Roadway House
35 Monument Hill
Weybridge
KT13 8RN
Tel: 01932 841515

http://www.rha.org.uk

Security Industry Authority (SIA)
PO Box 9
Newcastle Upon Tyne
NE82 6YX
Tel: 0870 243 0100

http://www.the-sia.org.uk

Skills for Logistics
14 Warren Yard
Warren Farm Office Village
Stratford Road
Milton Keynes
MK12 5NW
Tel: 0870 242 7314

http://www.skillsforlogistics.org

Driving Standards Agency (DSA)
Stanley House
56 Talbot Street
Nottingham
NG1 5GU
Tel: 0115 901 2500

http://www.dsa.gov.uk

Careers in Logistics

http://www.careersinlogistics.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *