Работодател или сам да си си шеф ?

Относителната самостоятелност като самонает може да поблазни изтощения от изисквания и условия обикновен работник, който потънал в сивото си забързано ежедневие да потърси спасение в самостоятелността като гаранция за по-добър живот и по-голяма сигурност. В днешната развиваща се икономическа криза илюзията за спокойствие на работното място крие повече рискове от очевидното. Лъжа е ако се предоверите, че нещата зависят от вас. В частния сектор, работещите зависят най-много от страничните работодатели, защото сами по себе си клиентите решават според бюджета си. Всяка свобода си има цена и в този случай тя е времето ви като цяло. Дейността ви като самонает ви лишава от почивката през уикенда, празниците със семейството, вниманието, което отделяте на децата си. Във вашия живот съществува само едно – работа. Лукс и арогантност е да пренебрегнете клиент заради вашите нужди, защото на частния пазар винаги има кой да ви замени. Но като всяка монета и тази има втора страна. Като самонает вие избирате екипа си, решавате кога да кажете „не” и работите това, което вие е по сърце. Така в края на деня вие сте изморен, но и удовлетворен. Това ви прави победител, а не жертва.

Друг проблем, за който сте длъжен да мислите вие като самонато лице е старините. Докато работодателя ви поема отговорност да внася вашите пенсионни осигуровки, сега тази задача се пада на вас. Част от хората поели по този път предпочитат да пренебрегнат вноските поради една или друга причина и да останат да работят до много късно. Това вече е въпрос на личен избор докато сте изряден данокоплатец и правомерен гражданин. Освен това ще ви се наложи сами да се занимавате със считовоството и ако нямате нужната квалификация и познания в областта сте задължен да наемете професиоалист.

Тези от вас, които са избрали трънливия път на самостоятелността на работното място на ваш гръб изцяло пада отговорността за покриване на държавните норми за плащане на данъци и различн тип осигуровки. Попълвате данъчната декларация като подробно описвате приходите и разходите. Като самонаело се лице няма да имате права върху годишните набавки, но можете да се възползвате от данъчни облекчения, които са обвързани с неща като наемите за наетите помещения, заплащаето на екипа ви, бизнес ставки и прочие.

Други се плашат от предизвикателствата на самостоятелността, административната отговорност и окупирането на всяка минута от времето и изцяло разчитат на наемане от лице, зa да изкарват прехраната си. Това са хора фенове на неща като фиксирано работно време и относителното спокойствие наречено заплата. Ако при самонаетите лица съществува вечния страх за утрешния ден – дали ще има достатъчно клиенти или поръчки, то при работищите на заплата съществува вероятността на другия ден да се събудят уволнени. Не са рядкост хората, които са били самоаети и сменят тази работа в полза да бъдат наети от работодател, защото липсата на партньори, сигурна заплата, фиксирано работно време, пенсионни и здравни осигуровки, надбавки, отпуски и поемането на данъчната отговорност спрямо приходите, разходите и изчисляванeтo на общия чист доход от някой друг е дошла в повече. И ако заплатата е единствен източник на материални средства, то тогава на обикновения нает човек му остава само да отива наработа и да се връща навреме за вечеря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *