Статут на хората от ЕС във Великобритания. Информация и член 50 от Лисабонския договор

Няма да има промяна в правата на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, докато няма промяна и за британците, които живеят в ЕС след излизането на Великобритания от ЕС.

Според закона в ЕС, не ви е нужен документ, за да потвърдите вашият статут на пребиваване във Великобритания.

Ако планирате да подадете документи само за да потвърдите вашият статус, можете да се абонирате за получаване на и-мейли с последна информация от решенията на правителството. Тези и-мейли ще ви уведомят за направени промени, които евентуално може да ви засягат.

Великобритания остава пълноправен член на ЕС до своето излизане от общността, както и всички права и задължения на гражданите остават същите.

Според министър-председателя, Тереза Мей, Великобритания трябва да търси ранно споразумение за правата на британците в ЕС, както и на хората от ЕС, които живеят на Острова, на реципрочна база.

Веднага след взетите решения, актуалната информация ще бъде качена на сайта www.gov.uk .

Забележка: всички референции за гражданите от ЕС се отнасят и за хората от ЕИО и Швейцария. Ако искате да кандидатствате за британско гражданство, все пак ще трябва да представите всички необходими за това документи.

Хора от ЕС с престой във Великобритания по-дълъг от 5 години

Гражданите от ЕС, които са във Великобритания за повече от 5 години не е нужно да правят каквото и да било в резултат на задействането на артикул 50. Статута на постоянно пребиваващ е право, от което могат да се възползват според законите на ЕС. Това няма да се промени, докато Великобритания е член на ЕС.

Хора от ЕС, които са живели на Острова по-малко от 5 години

Гражданите от ЕС, които са във Великобритания за по-малко от 5 години не е нужно да правят каквото и да било в резултат на задействането на артикул 50. Няма да има промяна в правата и статута на европейските граждани, живеещи на острова, докато Великобритания е част от ЕС.

Граждани на ЕС, които планират да посетят или да се заселят на Острова

Гражданите на ЕС продължават да имат право да посещават и живеят във Великобритания. Няма да има промяна в статута и правата на европейците, които живеят във Великобритания, докато страната е част от ЕС.

Далечни членове на семейството на граждани от ЕС

Няма да има промяна в статута на далечните членове на семейството на граждани от ЕС, докато Великобритания е в ЕС.

Отстраняване на граждани на ЕС от Великобритания

Граждани на ЕС могат да бъдат помолени да напуснат Великобритания само ако:

  • в заключение е решено, че представляват истинска заплаха за обществото
  • не пребивават законно или злоупотребяват правото си свободно движение в ЕС

14 Comments to “Статут на хората от ЕС във Великобритания. Информация и член 50 от Лисабонския договор”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *