Съвети и насоки при избора на счетоводител

Ключът към получаване на желаното счетоводно обслужване започва с намирането на надежден счетоводител.

Добрата новина е, че изборът от счетоводни къщи и счетоводители е много голям. Лошата обаче е, че ако не подходите отговорно и не направите внимателен подбор, може да съжалявате след време. В тази статия са дадени няколко основни препоръки, които могат да Ви помогнат и насочат, за да направите най-добрия избор на счетоводно обслужване за Вас и Вашия бизнес.

Как да изберем счетоводител - съвети и насоки

Все повече хора стават жертви на злоупотреби с лични данни от страна на своите ”счетоводители”, както и на объркани (в много случаи – фатално) документи за помощи, откази на сертификати и тотално грешни съвети относно счетоводство. За да избегнете подобни проблеми или да се предпазите от възможността отново да Ви сполетят, публикуваме един кратък наръчник с полезни съвети, насочени главно към българите на Острова. Статията е съставена по мнения от форума на BGHelp и на потребителя Мадлена.

1. Феномена ”счетоводител” сред българското общество във Великобритания
Всеки новодошъл емигрант включва в това понятие човек, който ”може да му оправи документите”. Счетоводителят обаче, съвсем не е това. Счетоводство — Уикипедия

2. Ако търсите някой ”да ви оправи всички документи”
Ако знаете поне малко английски – не търсете такъв човек. Във форума на BGHelp има достатъчно информация, която да Ви помогне да се справите сами, без да заплащате за такива услуги.
Ако не знаете английски, първо потърсете някой за насоки и съвет – във форума има много такива хора. Внимавайте с кого споделяте личните си данни. Тези, които Ви казват, че “ще Ви оправят документите” в повечето случаи са хора, които са си оправили своите собствени документи и знаят да четат на английски (в много случаи не знаят дори и това, но просто имат известен личен опит  или знаят нещо от приятели).
Не очаквайте, че така нареченият от Вас счетоводител има вълшебна пръчка и щом му заплатите определена сума, всичко ще е ок. Изваждането на документи и кандидатстването за различни неща зависи от собствените Ви обстоятелства и решенията за издаването или неиздаването на нещо се взимат от някой друг. Плащането на някого не означава, че ще имате документи или, че ще получавате помощи. Ако все пак решите да си платите за да получите конкретен съвет и насока и някой да Ви попълни даден формуляр, убедете се, че това е човек, който има необходимият опит и знания, а не е някой който е подочул оттук оттам нещо, попълнил си е своята апликация и вече е станал ”счетоводител”.

3. Ако извършвате бизнес и търсите някой, който да се занимава със счетоводството Ви
Отново, ако знаете поне малко английски и бизнеса Ви е малък (например, ако сте самонаети и се занимавате с почистване), нямате нужда от така нареченият ”бг счетоводител”.
Ако не знаете английски, обърнете се към счетоводна кантора, а не към някой който знае как да натисне два бутона и предлага тази услуга за 30-40-50 лири.

4. Ако имате голям бизнес и оборот
Отново Ви препоръчваме да се обърнете към счетоводител – в истинският смисъл на думата, а не към някой, който просто попълва данъчни декларации. Счетоводството съвсем не е само попълване на данъчна декларация.

5. Търсене на счетоводител
В тази държава едва ли не всеки може да се нарече accountant и това не е незаконно. Потърсете човек, който има някакво образование в тази насока и, който е регистриран със съответната служба за предлагане на дадената услуга. Например, ако искате някой да Ви подаде данъчна декларация, намерете човек, който е регистриран с HMRC да извършва дадената услуга. Тази регистрация съвсем не Ви гарантира, че всичко ще е наред, но поне вероятността за това е по-голяма. Този човек трябва да е регистриран по Money laundering regulations и Data protection act.

6. Злоупотреба с лични данни
Напоследък случаите на злоупотреба с лични данни стават все повече. Внимавайте на кого и какво казвате и каква лична информация му споделяте.

7. Винаги се обръщайте към хора, които извършват тази дейност от поне от 7-8 години.
Пълно е със ”счетоводители”, които днес ги има, а утре ги няма. Вие сте си дали лична информация на тях и неща, с които много лесно се злоупотребява. Ако сте избрали счетоводител, който се занимава с това от дълго време (поне 7-8 години), вероятността той да изчезне с личните Ви документи и данни е доста по-малка.

8. Евтиното често излиза скъпо
Ако искате всичко това да Ви излезе евтино и се оставите в ръцете на някой, който ще Ви вземе 30-40 лири за счетоводство – правите голяма грешка.
Подобна такса от 30-40 лири няма – истинските и квалифицирани счетоводители никога няма да Ви поискат само 30-40 лири.
Ако все пак решите да тръгнете по този път и платите 30-40 лири на псевдо счетоводител, в един момент може да се окаже, че той Ви е “забъркал” в тотална каша и пак ще Ви се наложи да отидете при истински счетоводител, който да въведе нещата в ред. За да оправи чуждите грешки обаче, този квалифициран счетоводител вече ще Ви вземе доста повече пари, отколкото ако просто бяхте отишли при него първоначално. Така че внимавайте с евтиното, за не се окаже в крайна сметка много по-скъпо.

Ако имате нужда от счетоводител, потърсете в сайта BGYell.co.uk. Oтзиви за счетоводители пък може да намерите на сайта Otzivi.co.uk, където вече има един отзив за “счетоводна” фирма. За още полезна информация и контакти посетете Eastetax.co.uk.

10 Comments to “Съвети и насоки при избора на счетоводител”

  1. O software de monitoramento de telefones celulares CellSpy é uma ferramenta muito segura e completa, é a melhor escolha para o monitoramento eficaz de telefones celulares. O aplicativo pode monitorar vários tipos de mensagens, como SMS, e-mail e aplicativos de bate-papo de mensagens instantâneas, como Snapchat, Facebook, Viber e Skype. Você pode visualizar todo o conteúdo do dispositivo de destino: localização GPS, fotos, vídeos e histórico de navegação, entrada de teclado, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *