Създайте си имидж на преуспяващ човек, за да преуспеете

Създайте си имидж на преуспяващ човекПовечето хора са склонни най-напред да вярват на очите си, затова те ви съдят според това, как изглеждате. По същия начин и вие формирате своето мнение за тях.

Ако желаете да постигнете по-голям успех, за да ви приемат и уважават в кръговете, част от които искате да станете, то трябва да изглеждате така, че да предизвиквате възхита и уважение.

Учудващо е как става така, че толкова много хора стоят в сянка година след година, само защото не знаят как да постигнат външно впечатление или защото не отделят нужното внимание на този аспект. Вероятно никой не е говорил с тях и не им е обяснил колко са важни облеклото и външността им за придобиването на високоплатена работа и за израстването в длъжността.

В повечето ситуации, малкият акцент към външното впечатление, което прави един човек, е способен да напълно да промени неговите шансове да започне добре платена работа или да получи повишение в службата. Това как изглеждате вие в очите на други хора има до голяма степен решаващо значение за това колко далеч искате да стигнете и колко бързо ще успеете да го направите.

В началото хората съдят за вас, според вашата външност и първото впечатление, ако то не се е оказало такова, каквото бихте искали, няма да можете да поправите. Казано общо, вашият облик, в това число и дрехите, прическата, гримът, грижата за лицето и т.н., определят 95 на сто от първото впечатление, което правите на околните. И това доколко успявате да направите съответния ефект, с помощта на съчетаването на посочените елементи на имиджа, зависи само от вас.

Знаете ли, че когато си избирате дрехи, оправяте косата, предавате на чертите на лицето си изразителност с помощта на грим и т.н., вие се готвите да се обърнете към околния свят с персонално послание. Със своят външен вид вие съобщавате на околните хора какво е вашето мнение за самия себе си, също така им давате сигнал като каква личност те трябва да ви възприемат и какво отношение очаквате от тяхна страна. Тъй като се обличате самостоятелно, вие отговаряте за това какво ще бъде вашето послание към околните хора.

Специалистите в областта на междуличностните отношения казват, че хората придобиват мнение за вас в рамките на първите четири секунди, а крайното мнение имат след още тридесет. Какво впечатление правите върху хората, когато се срещате с тях за пръв път? Какво впечатление бихте искали да правите в идеалния случай? Какви промени следва да направите във външния си вид, за да правите по-добро впечатление?

Вашето облекло в работата трябва да говори за това, че сте човек с перспектива за успех, че съответствате на нормите, приети за бизнеса, в който сте заети. Можете да си представите този вид облекло, като най-напред обърнете своето внимание върху това, как са облечени колегите ви и ръководителите във вашата фирма. Прелистете популярните вестници и списания, публикуващи фотографии на мъже и жени, постигнали високи длъжности и високо заплащане в бизнеса си. Вземайте като модел начина, по който те се обличат, при това винаги следвайте лидерите, а не тези, които ги следват.

Полезно правило е, че трябва да се обличате така, както подобава на човек, заемащ длъжност две стъпала по-висока от вашата. Когато започнете да изглеждате като човек, заемащ висока длъжност, хората, от които зависи вашето бъдеще, ще започнат да си представят как бихте изглеждали в по-сериозна роля. По този начин вие подсъзнателно ще покачите своите шансове за по-нататъшен ръст в кариерата.

Известно е, че различните цветове и тяхното съчетаване са по-ефективни за един вид цели, отколкото за друг, ако говорим за имиджът в бизнеса. Определен тип облекло и аксесоари помага да се формира образът на авторитетен и компетентен човек. В различните сфери на бизнеса съществуват различни тънкости в изискванията към идеалното бизнес облекло.

Следва да си набавите хубава книга за деловия имидж, да я прочетете от корица до корица и да започнете педантично да следвате изложените в нея препоръки, обръщайки своето внимание върху всеки детайл от вашия тоалет. За нищо не разчитайте на късмета.

Правило: Ако сте човек имащ бъдеще, не се обличайте така, все едно го нямате.

Сега много се говори за всекидневното облекло и за това как са се променили изискванията към него. Много от нещата, за които твърдят последователите на новият стил, само отчасти са верни, а някои неща са коренно погрешни. Дори и най-непринудено облеченият мениджър някъде в Силиконовата долина винаги има в гардероба си подходящ костюм в случай че компанията му ще бъде посетена от важен клиент.

Всекидневното облекло е подходящо само за сътрудниците, които практически не се сблъскват в своята работа с клиенти или за тези, които в малка степен влияят на процъфтяването на фирмата. В повечето фирми фактът, че на персонала е позволено да се облича във всекидневно облекло, често има въз основата си определена не разгласявана причина – в плановете на фирмата не присъства покачване на заплатата или ръст в длъжностите на своите сътрудници.

Трябва с голяма отговорност да пристъпите към въпроса за своят имидж, не забравяйки за неговата извънредна важност. Взимайте пример от лидерите, а не от тези, които само им подражават.

Обличайте се като човек, който се стреми към някаква цел в живота. Ако всички около вас се обличат с всекидневно облекло, а вие започнете да се обличате добре, кой според вас ще изпъква повече и ще изглежда като човек със сериозен поглед към своето бъдеще?

Началниците не искат да се излагат, когато представят на клиенти или изобщо на външни хора своите подчинени. Ако внимавате как се обличате, вие придобивате вид на по-компетентен и способен работник в очите на тези, от които може да зависи вашата кариера. Затова следва да се обличате така, че важното лице на вашата фирма без да се колебае да ви представи на друго важно лице, като например някой свой сътрудник.

Винаги се стремете да изглеждате като победител, като човек, чийто безупречен вид не оставя съмнения в това, че той върши своята работа отлично. Самият стил на вашето поведение трябва да подсказва мисълта, че вие сте търсен от фирмата служител. Създавайте впечатление на човек с голямо бъдеще, чийто път към успеха е свързан с дадена фирма. Каквото и да казват, хората са доста възприемчиви към външния вид на този, с когото имат работа и до голяма степен към това как е облечен този човек. Вашата цел трябва да стане да умеете да предизвиквате у хората впечатлението, което ви трябва: впечатление на компетентен и сигурен в своите сили човек.

Никога не забравяйте за това, че сте забележителен човек и пред вас има неограничено бъдеще. Във връзка с това е важно всеки, който ви вижда за пръв път да разбира този факт.

Вземете решение от днес да оправите външния си вид. Стремете се изглеждате като човек постигнал успехи. Огледайте се и вижте как се обличат успелите хора във вашата фирма и не се притеснявайте да им подражавате. Не попадайте под влиянието на своите колеги, които идват на работа във всекидневно облекло, а точно обратното – обличайте се така, все едно всеки ден след обед ще имате събеседване за престижна длъжност.

One Comment to “Създайте си имидж на преуспяващ човек, за да преуспеете”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *