Техники за успешно представяне на интервю с британски работодател – визия и език на тялото

Техники за успешно представяне на интервю с британски работодател - визия и език на тялотоЕвелина Средовска,

www.thebestjobever.co.uk

Всички знаем, че преди да отидем на интервю за работа, от изключително значение е да проучим компанията и да знаем подробности за предмета й на дейност – продукти и услуги, целите им, конкуренцията им и какво тази компания прави по-добре от другите. Но не само това. Трябва да сме проучили ролята си и да знаем с какво ще се занимаваме и как позицията ни се вписва в компанията. Това са неща от първостепенна важност, ако отивате за сериозно интервю, а не за чат. Въоръжете се с тази информация, за да изпъкнете пред другите кандидати. Много често заради това наше старание да научим всичко обаче забравяме за други важни неща – езика на тялото по време на интервюто, скритите сигнали на визията или облеклото ни.

Проучете предварително какъв е т.нар. „dress code“ на компанията

Преди да отидете на интервю, помислете внимателно какво ще облечете, като найдобре е да проучите какъв е приетият начин за обличане (dress code). Mожете директно да попитате за това отдел „Човешки ресурси“ на компанията преди интервюто.

Но каквато и да е ситуацията – не носете дънки, маратонки или тениски (особено такива с надписи), шапки, шалове и т.н.

Когато решавате какво да облечете, заложете на класическото и на изчистения стил. Не експериментирайте с големи бижута, плътно прилепнали дрехи или къси поли. Независимо дали сте мъж или жена, не носете ярки цветове. Те разсейват, а интервюиращият има по-голяма вероятност да запомни зелената ви риза или яркорозовата блузка, отколкото отговорите ви.

Изключение правят интервюта за позиции в креативни сектори или индустрии, където трябва наистина да ви запомнят – продажби, маркетинг, реклама, развлекателен  бизнес. Парфюмът трябва да бъде дискретен, защото не всички хора харесват силни парфюми, а и не е желателно да предизвикате дискомфорт на интервюиращия още от началото.

Изненада – думите съставляват само 7% от представянето ви

Когато комуникираме помежду си, ние влияем много повече с нашия език на тялото, отколкото с думите, които изричаме. Проучвания доказват, че при предаване на съобщение влиянието на думите е 7%, значението на тона на гласа е 38%, а езикът на тялото е отговорен за 55% от достоверността на вашето послание.

Ако отидете на интервю за работа и знаете перфектно всички отговори, това в никакъв случай не е гаранция, че ще ви предложат позицията. По-голяма е вероятността това да стане, ако покажете ентусиазъм, че наистина искате да работите за компанията, че сте искрени и готови да допринесете за развитието и поддържането на позитивния й имидж. Моят личен опит категорично показва, че хората предимно вземат решения, базирани на чувства, а не на това кой е дал най-добрия отговор. Изключение тук правят някои по-специфични интервюта, където се тестват само и изключително компетенциите на кандидата по точкова система.

Когато се отзовете на самото интервю, запомнете:

  1. Усмивка – най-доброто ви оръжие.
  2. Контакт очи в очи – не е нужно да сте се втренчили, а просто да покажете на хората срещу вас, че ги слушате и уважавате. Ако имате двама или повече интервюиращи, опитайте се да поддържате контакт с всички по малко. Все пак не знаете кой ще вземе решението дали да ви наемат или не.
  3. Увереност.
  4. Твърдо, но внимателно ръкостискане – едно от проучванията на решаващите фактори за избора на работодателя относно кандидата е неправилното ръкостискане, което се явява една от главните причини 33% от интервюиращите да откажат работата на някои от кандидатите.
  5. Никога не кръстосвайте ръце пред гърдите си – това може да бъде погрешно разчетено от човека срещу вас, че се затваряте и не слушате и даже може да се приеме обидно.
  6. Не си играйте с химикал, бижута или стола – това е разсейващо както за вас, така и за интервюиращия.
  7. Никога не слагайте ръцете си на бюрото или масата, освен ако не са ви дали позволение или не се налага поради обстоятелства, наложени от работодателя.
  8. Не ръкомахайте прекалено много – отново разсейва.
  9. Не забравяйте и тоналността на гл аса си – не викайте, нито пък шептете, а се опитайте да регулирате гласа си. Добро упражнение е да практикувате вашите умения за представяне по време на интервю с някой, който може да ви даде искреното си мнение.

Източник: в. „БГБен“

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

One Comment to “Техники за успешно представяне на интервю с британски работодател – визия и език на тялото”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *