Шестте най-странни професии, които до преди 10 години не съществуваха

Шестте най-странни професии, които до преди 10 години не съществувахаПрез последните 20 години пазарът на труда претърпя големи промени, като основната причина за това бяха и продължават да бъдат новите технологии. Заради тях много професии бяха заличени, а други съвсем скоро ще изчезнат. Но освен това, бумът на технологиите създаде и много нови работни места, някои от които повече от странни. Представяме ви шестте най-странни нови професии, които до преди 10 години изобщо не съществуваха:

.

Човек, който гледа филми и сериали по цял ден

В медийната компания „Нетфликс“ имат назначени хора, които по цял ден гледат филми и телевизионни сериали, преди те да бъдат предложени на клиентите.

Звучи идеално да прекарваш часове в гледане на филми и то в една приятна обстановка, но работата си има и един недостатък – служителите не могат да избират какво да гледат. Гледа се всичко, без значение от жанра.

Създател на мобилни приложения

Към днешна дата има повече от един милион приложения, достъпни за смартфони с АйОС, Андроид и Уиндоус Мобайл. Всички тези приложения са били създадени в рамките на последните седем години. Това е наистина едно цунами на печеливши мобилни приложения, което се превърна в една успешна професия. Най-вече със създаването на тези приложения се занимават програмисти, но има и хора с друг тип образование, които също са приели това за свое занимание.

Чистач на аймакс екран

Повечето хора дори не предполагат, че огромните аймакс екрани си имат специални чистачи. Всъщност, ако не знаете какво е аймакс екран, той е толкова голям, че понякога почистването на един такъв може да отнеме над 7 часа, т.е. един работен ден. Освен това тази работа изисква голяма прецизност. Обикновено екраните се чистят с много дълъг прът, на който са прикрепени меки влакна от микрофибър или от агнешка вълна. Също така екранът трябва да се чисти и хоризонтално, и вертикално.

Бавачка в самолет

Редица авиокомпании по света решиха, че е време да започнат да контролират ревливите  деца на борда на самолетите си с помощта на бавачки. Родителите могат да дадат децата си на тези бавачки, за да ги забавляват по време на полета. Така те са по-свободни, а и останалите пътници не са обезпокоени от детска глъч и рев. Бавачките в самолета не са случайни кандидатки – повечето от тях имат сертификати по детска психология или са работили като възпитателки в детско заведение.

 Антихакер

Тези „добри“ хакери следят за проблеми и слаби места в системите за компютърна сигурност на компаниите и затова хората, които практикуват тази професия са доста добре платени. Всъщност те са вид програмисти, които откриват зловреден софтуер и противодействат на лошите хакери. Те също така периодично се опитват да хакнат  програмите на своите работодатели, за да открият слабите им места.

Служител, който следи социалните мрежи

Все повече компании наемат хора, които да наблюдават стриктно всички социални мрежи, за да разбират какво мислят хората за компанията и какви са обществените настроения към неговия работодател.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *