Ще намалят ли работодателите заплащането за извънреден труд и платените уикенди

Работодателите ще намалят заплащането за извънреден труд и платените уикенди, като резултат от въвеждането на минимална работна заплата, достатъчна за живеене.

"Националната работна заплата за живеене“ ще влезе в сила през следващия месец и ще се прилага за работници на възраст 24 и повече години.
“Националната работна заплата за живеене“ ще влезе в сила през следващия месец и ще се прилага за работници на възраст 24 и повече години.

 

През април 2016 година във Великобритания ще бъде въведена като задължителна National Living Wage – което представлява минимална заплата, достатъчна за издръжка на човек. Тя ще стартира от 7.20 паунда на час, а към 2020 година трябва да достигне 9,00 паунда за час. До този момент термина “National Living Wage” не е представлявал законово изискване, а е бил просто показател, използван от Комисията по въпросите с ниското заплащане на труда.

За сравнение, през 2015 година минималната заплата в Англия (National Minimum Wage) представлява 6.50 паунда на час, за работниците над 21 години. Докато “National Living Wage” ще важи за работниците над 25 години. По-младите сътрудници във фирмите, както и преди ще имат право само на минималната заплата.

Тези промени накараха работодателите да обмислят възможност за намаляне на заплащането за извънреден труд и намаляване на дела на платените уикенди, за да си възстановят допълнителните разходи, свързани с новата национална работна заплата за издръжката на един човек, се казва в доклад на Manpower.

Едно изследване на работодателите показва, че работниците, които отговарят на изискванията за работна заплата, която е с 50 пенса на час по-висока от минималната работна заплата (£6.70 на час), ще усетят малка разлика в своите платени пакети след като бизнесите са направили икономии в други области.

Притеснен бизнес

Според Manpower докато повечето райони на страната и повечето сектори продължават да наемат повече персонал, фирмите са загрижени, че гласуването за напускане на ЕС ще направи по-трудно наемането на чуждестранни работници.

Джеймс Хик, директор на Manpower, казва: “Британските фирми продължават да създават възможности за работа, които са помогнали на Великобритания по време на финансовата криза от 2008 г..

“Но работодателите разчитат на свободното движение на хора в рамките на Европа, за да намерят тези с най-необходимите умения. Последните статистически данни за заетостта показват, че от 521,000 работни места, създадени в последните 12 месеца, 215 000 са били запълнени от хора от други страни от ЕС“.

Повечето анкети, свързани с нагласите на бизнеса спрямо излизането на страната от ЕС показват голямо мнозинство против. Социологическо проучване, проведено миналата година сред британските търговски камари показа 67% вот в полза на оставането на страната в рамките на ЕС.

Хик казва още и, че безработицата е на най-ниското си ниво от 2006 г. насам, а броят на свободните работни места расте и е нереалистично да се предполага, че има застой в пазара на труда.

“Ние вече сме чували, че някои от големите работодатели във Великобритания планират да прехвърлят висококачествени работни места от Великобритания към други държави в случай, че страната напусне ЕС – например, HSBC заплаши да измести 1000 банкови работни места от Лондон в Париж, ако Великобритания напусне. Смятаме, че има реална опасност това да е само върхът на айсберга. ”

Страховете за загуба на работни места, когато Великобритания за първи път въведе минималната заплата през 1999 г., се оказаха преувеличени. Но много по-широкият обхват на промените сега, които ще включват около 10% от работната сила, изнервят някои анализатори. “Въвеждането на нова минимална заплата има потенциала да вдигне нивата на безработицата и да има истинска икономическа цена”, казва Филип Ръш, икономист от Nomura.

Бизнесите, които силно разчитат на евтината работна ръка, като супермаркетите и пъбовете са притеснени, докато организации против бедността смятат, че увеличението няма да компенсира орязването на социалните помощи.

Застрашени работни места

По-високата минимална заплата ще струва работни места, въпреки че Озбърн заяви, че ефектът ще е малък. Изчисленията са, че промяната ще доведе до покачване на безработицата с допълнителни 60 000 работни места и че работодателите ще започнат да предлагат по-малко работни часове. Икономическата производителност до 2020 г. ще бъде по-ниска с 0.1%, отколкото би била иначе.

Филип Ръш се опасява, че ефектът върху работните места и растежа може да е много по-голям и че е прекалено оптимистично просто да смята, че понеже при предишни случаи ефектът е бил ограничен, и сега ще е така.

Много ще зависи от това дали компаниите ще подобрят производителността си, така че да могат да си позволят по-скъпа работна ръка. Минимална заплата, която е близо до средната на национално равнище, също така дава малко място за маневри на бизнесите при орязването на трудовите възнаграждения вместо на работните места в случай на извънредна ситуация, както правеха по време на рецесията.

Веригата супермаркети Tesco, които са най-големият британски частен работодател, подкрепи новата минимална заплата. Но се появиха намеци, че други социални придобивки като платените почивки могат да бъдат преразгледани.

Институтът Resolution Foundation посочва, че съкращаването на социалните разходи няма да бъде компенсирано от увеличението на минималните заплати. Той изчислява, че приходите на двойка с три деца, която получава минимална заплата, ще бъдат с 350 паунда на година по-малко. “На много борещи се с бедността семейства ще отнеме години, преди да постигнат отново сегашната си позиция”, казват от института.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *