Как да напишем добър бизнес-план?

Много потенциални стартиращи бизнеси са обезсърчени от това, че се налага да направят добър бизнес-план. Но това не е труден процес, а и добрият бизнес план позволява да се работи поетапно по набелязаните цели, без да се губят излишно време и средства за доразработване на стратегии при започната работа и при новосъздали се обстоятелства.

Как-правильно-написать-бизнес-планБизнес планът запазва дългосрочните идеи и не позволява те да се размият. Той дава ясно начертан план за следване и постигане на напредък в бизнеса. Бизнес-планът е и убедително средство, което ще ви е необходимо в банката и, евентуално, при бъдещи ключови  клиенти и доставчици, за да ви подкрепи.

Тук можете да видите каква информация да включите и как да представите финансовите си предвиждания относно вашият бизнес.

  1. Резюме – то очертава вашето бизнес-предложение. Също така това е последната секция, която трябва да бъде написана, но излиза на първа страница. То ще бъде четено от хора, които нямат никаква идея за вашият бизнес, така че трябва да се избягват доколкото може специфичните думи и изрази в резюмето.

В резюмето се обръща внимание на най-важните точки от вашият бизнес – продукта / услугата, който предлагате и неговите ползи; вашата възможност на пазара; вашият мениджърски екип; опита ви до момента; вашите финансови прогнози, изисквания за финансиране и очаквана възвръщаемост

При вземането на решение дали да подкрепят започването на дейност, банковите мениджъри и инвеститори често правят временни решения въз основа на резюмето.

  1. Бизнесът

2.1. Какво ви е накарало да се спрете на решението да започнете такъв бизнес. Тук може да включите: времето, което ви е отнело да създадете бизнес-идеята във вида, в който е сега, работата, която сте извършили до сега, опита, който имате, предложената структура на собствеността на бизнеса

2.2. Обяснете ясно за какво служи продукта / услугата, който предлагате: с какво се различава от останалите в своята област, каква ще е ползата на клиента, бизнесът може да бъде развит по начин, по който да посрещне бъдещите нужди на клиентите

Важно е да покриете всяка слаба точка или несигурност, които чувствате, че може да имате – бъдете откровени за това – тази откровеност вдъхва доверие.

2.3. Обяснете всички основни характеристики на индустрията (например специални наредби, ефективни картели или големи промени в технологията).

  1. Пазари и конкуренция

business-planning3.1. Фокусирайте се върху сегментите на пазара, в който мислите да работите – например клиенти в района или възрастова група клиенти. Индикирайте колко е голям даден всеки пазарен сегмент, илюстрирайте важните тенденции, оградете ключовите характеристики на купувачите за всеки сегмент (възраст, пол, доходи), споменете клиенти, които вече имате и продажби, които вече сте осъществили.

3.2. Какви са конкурентните продукти и кой ги доставя – направете списък с плюсовете и минусите на вашите конкуренти и техните продукти. Обяснете защо хората ще оставят навиците си да пазаруват от тях и ще предпочетат вас. Покажете, че разбирате как ще се чувстват вашите конкуренти и демонстрирайте как ще реагирате. Ако не знаете как да биете конкурентите си, вашият бизнес ще бъде уязвим. Трябва да покажете, че сте направили проучване на пазара.

  1. Продажби – тази секция е решаваща – тя често дава поглед върху шанса на бизнеса за успех.

4.1. Как продукта или услугата ви ще посрещне специалните нужди да на клиентите.

4.2. Как ще представите продукта си? Тук е мястото да покажете как цената, качеството, отзивите и услугите, предоставени след продажба ще бъдат съпоставени с тези на конкурентите ви.

4.3. Как ще продавате? Например по телефон, и-мейл, лице в лице или чрез агенти. Покажете колко време би ви отнела една продажба. Много прохождащи бизнеси подценяват времето, което ще им е нужно, за да  осъществят сделка. През първата година може да прекарате 80 % от времето си за да се свързвате с клиенти и да продавате. Имате ли възможност да правите повтарящи се продажби, ако не, ще ви бъде трудно да направите обем оборот.

4.4. Кой ще бъде първият ви клиент? Спомнете си и опишете хората, които са ви казали, че ще ползват продукта / услугата ви, как ще идентифицирате клиентите си? Освен ако не покажете, че имате ясно дефинирани потенциални клиенти, стартирането на бизнеса ви би бил борба.

4.5. Как ще представяте продукта си? Начини на реклама.

4.6. Каква част представлява всеки един аспект от бизнеса ви. Повечето бизнеси се нуждаят от един продукт, повече от един тип клиенти и повече от един дистрибуционен канал. Опишете всеки един от тях. Преценете какви са вашите приходи от продажни и вашите разходи. Идентифицирайте от къде може да си докарате облаги и къде има възможност да увеличите продажбите си. Услугите и неосезаемите продукти (например софтуеър) са по-трудни за продаванеbiznes-plan-stapki. Ако започвате такъв вид бизнес обърнете внимание на маркетинга, когато правите бизнес плана.

  1. Управление

5.1. Очертайте мениджърските умения във вашия екип – дефинирайте всяка роля и опишете кой ще я изпълнява. Покажете силата си и опишете как ще се справите със слабите места. Опишете опита и уменията на всеки един от екипа. Определете ясно как очаквате да се справите с ключови моменти като продукция, продажби, маркетинг, финансиране и администрация. Отделните процедури трябва да бъдат описани и ясно очертани – счетоводство, продажби, стоков контрол и контрол на качеството. Покажете до колко „ментора“ и поддръжници имате достъп.

5.2. Колко сте ангажирани – банките и другите потенциални инвеститори ще искат да бъдат сигурни в какво инвестират. Опишете кой екип какви разходи ще има и какви ще бъдат заплатите на работещите.

  1. Операции – опишете от какви помощни средства ще се нуждае бизнеса ви и как ще бъде предоставен продукта до крайния клиент. Ако ще произвеждате и предлагате продукти, опишете как и къде ще ги съхранявате, преценете и колко трябва да произведете, за да не залежават.

6.1. Тук включете плюсовете и минусите на местоположението.

6.2. Опишете от какво ще се нуждаете за да започнете. Някои бизнеси се нуждаят само от телефон и компютър.

6.3. Трябва ви списък с работещи, също и информация за това на какви критерии трябва да отговарят кандидатите.

Опишете всичко реално. Често пъти прогнозите на стартиращите фирми са твърде оптимистични. Ето ви и някои важни точки, върху които да помислите и да ви „върнат на земята“:

  • Кога имате готовност да започнете да продавате – дали потенциалните клиенти ще имат нужда от около година, за да ви приемат насериозно.
  • Колко често ще имате възможността да продавате – в колко дни от седмицата можете да се занимавате с продажбите, за колко време се прави дадения продукт и колко от готовата продукция ще се реализира.
  • Колко ще можете да продадете – каква ще бъде средната стойност на продажбите, дали хората ще се върнат отново да купуват от вас или всеки път ще трябва да търсите нови купувачи.
  1. Финансови прогнози – това е всичко, описано по-горе, представено в цифри. Тук се представят реални прогнози за продажбата от всеки продукт, какъв ще бъде оборота ви, колко ще продавате, колко разходи ще имате за заплати и пр. Направете и прогноза кога би могла да ви се възвърне инвестицията и да сте на печалба.

Вашата прогноза за загубите и печалбите индикират как бизнеса ви ще върви.

  1. Финансови задължения – прогнозите за оборота показват от какво финансиране ще се нуждае бизнеса ви. Вашата оценка на рисковете, ще определи дали или не трябва да се организира финансиране при извънредни ситуации.0a04163e68f0bd8286d18bc9d6be89c4

8.1. Опишете от какво финансиране се нуждаете, кога и в каква форма.

8.2. Опишете за какво ще се използват средствата – за екипировка, за помещения.

8.3. Уверете се, че ще бъде в състояние да си го позволят

  1. Оценка на риска

9.1. Погледнете бизнес плана и отделете моментите, които могат да окажат негативно влияние върху бизнеса ви – например главният ви доставчик затвори своя бизнес. Ако има няколко момента, с които не бихте се справили или има твърде много несигурни неща, може да се окаже, че започването на този бизнес е твърде рисковано начинание.

9.2. Оценкаата на риска би ви помогнала да минимализирате проблемите.

  1. Допълнения

10.1. Тук трябва да бъдат включени детайлни финансови прогнози. Освен това може да искате да включите допълнителни документи – проучване на пазара, детайлна автобиография, информация за продукта, информация за търсената група клиенти

Представяне на бизнес плана – колкото повече информация можете да съберете преди да започнете бизнеса си – толкова по-добре. Направете бизнес план, който да не е много дълъг. Фокусирайте се върху това, което трябва да знае четящия (банка или друг кредитор). Направете го професионално. Сложете листите в найлонови пликове за листи, съберете всичко в папка и направете начална страница и съдържание. Накрая го прочетете внимателно, най-добре е да го направите след един–два дни. Харесва ли ви? Дайте го на приятели и чуйте и тяхното мнение.

Успех!

15 Comments to “Как да напишем добър бизнес-план?”

  1. Obtaining secret information can give you an advantage in business over your competitors, and thanks to technological advancements, wiretapping is easier than ever these days.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *