Как да напуснем работата си правилно

1Уволнението или напускането на работа често създават определени проблеми за по-нататъшното професионално развитие. Умението да преминете този етап от живота си с минимални загуби или дори придобивайки определена полза, може да улесни бъдещата ви кариера.

Миналият ви професионален опит е важен най-вече, когато кандидатствате за ново работно място. Вероятността работодателят, при който ще кандидатствате за работа, да анализира внимателно трудовата ви история и дори да поиска да види препоръките от предишната ви месторабота, е много голяма. Затова е важно да се сбогувате с бившия си работодател без конфликти и обиди. Само в този случай можете да очаквате да получите добра препоръка.

Правилното напускане на настоящата ви работа ще ви позволи да не загубите основата, която вече сте постигнали и върху която ще надграждате своята кариера.Причините, поради които хората напускат работата си са различни. Ще разгледаме няколко от най-често срещаните случаи и как е най-правилно се постъпва в тях:

Уволняват ви неочаквано

За съжаление, никой не е застрахован от този начин на уволнение. Някои работодатели дори предпочитат този начин за оптимизирането на персонала във фирмите сиПонякога уволнението става направо светкавично; служителят изведнъж не се допуска до работното му място (за да се избегне загубата или изтичането на поверителната информация) и му се предлага веднага да попълни необходимите за освобождаване от работа документи. Служителят, който е уволнен неочаквано няма възможност да се види с колегите си и да говори с тях.

Ако работите във фирма с гореописаните традиции, сигурно вече сте забелязали, че понякога Вашите колеги изненадващо изчезват. Следователно, вие самите можете да се окажете на тяхното място. Трябва винаги да бъдете подготвени за неочаквано уволнение. Какво значи това?

Трябва своевременно да размените телефоните с тези свои колеги, които ви интересуват по някаква причина най-много. Ако се случи да ви уволнят изненадващо, никой няма да ви пречи да се свържете с бившите си колеги в извънработното време и да уговорите да поддържате връзка с тях и в бъдеще.

По повод освобождаването ви от работа – няма какво да направите, след като решението е взето. Просто попълнете документите, без излишни разправии и пререкания. Попитайте ще ви дадат ли препоръки и започнете търсенето на нова работа незабавно.

Получавате предизвестие за освобождаване

В този случай наистина трябва да се радвате, че имате коректен работодател. Колкото и да е неприятна ситуацията, в нея има и добри моменти, върху които трябва да обърнете своето внимание. Използвайте времето, което имате преди уволнението си, за да се свържете с нужните хора и да си търсите нова работа.Разговаряйки с колегите и началниците си, наблягайте върху това, че като цяло възприемате ситуацията с вашето уволнение обективно и признавате, че във вашата работа е имало както приятни моменти, така и конфликти. Подчертайте, че не искате да си спомняте старите обиди, а искате да запазите само положителните моменти от работата си във фирмата.Кажете, че сътрудничеството, което сте имали, ви е позволило да покачите професионализма си, за което сте благодарни на екипа, в който сте работили. Подчертайте, че се надявате да поддържате връзка със старите си колеги и началници, както в личен, така и в професионален план.

Получили сте неочаквано предложение за работа

В този случай вие сте инициаторът на прекъсването на сътрудничеството си с настоящия работодател. Това положение психологически е по-натоварващо за вас, отколкото за вашите колеги и началници. Най-добрият начин на действие в случая е да кажете новината по начина, показващ, че още не сте взели окончателно решение, а се колебаете в момента.

Например, бихте могли да кажете: „Бих искал да обсъдя въпросът за моето професионално развитие. До скоро върших своята работа, без да мисля за някаква промяна. Разбира се, че съм очаквал, че моята кариера ще се развива, но досега не съм бил готов да предприема някакви активни действия в това отношение. Обаче, с мен се свързаха хора, които ме убеждават, че бих могъл да постигна повече неща. Те смятат, че съм готов за по-големи отговорности в своята работа и ми предлагат ново професионално развитие. Започвам да се замислям, че бих могъл да приема тяхното предложение, тъй като това би била голяма крачка за моята кариера. Освен това, в личния си живот също имам някои промени, с които по-лесно би могъл да се справя с по-голяма заплата. От своя страна разбирам, че моето напускане би създало определени сложности в дейността на фирмата, затова бих искал да обсъдя създалата се ситуация преди да съм взел окончателното решение и съм подал молба за напускане”.

След такъв разговор, реакцията на Вашият работодател може да бъде следната:

1. „Не си ни нужен! Върви където знаеш!”

Тази реакция със сигурност е много обидна. Трябва да се опитате да намалите напрежението, например: „Моля ви, не реагирайте толкова остро. Нали разбирате, че никой не работи вечно на едно и също място. Рано или късно това щеше да се случи. По същия начин и вие винаги бихте могли да ме уволните, ако сметнете, че вече не съм полезен за фирмата. Никак не бих искал да прекъсна връзката ни по толкова емоционален начин. Освен това, нищо не ни пречи да поддържаме професионален контакт и след като започна работа на новото място. При всяко положение, бих искал да продължим нашето сътрудничество и в бъдеще”.

Ако работодателят не се успокои след подобен отговор, опитайте да продължите разговора след като се върнете с попълнената молба за напускане. Ако не видите промяна в отношението му,  подавайте молбата и напускайте, без да съжалявате.

2. Друга възможна реакция е да ви предложат друга позиция в сегашната ви фирма.

От една страна, ще можете да избирате по-привлекателния вариант, но от друга страна, има голяма вероятност да попаднете в често срещаната „клопка”. Същността на „клопката” е следната: Работодателят ви прави предложение, което е също така изгодно, както и това, което вече сте получили в другата фирма, но всъщност, той не смята да го изпълни. Вие решавате да останете на старото си работно място и губите новата възможност. След някой-друг месец разбирате, че обещанието няма да бъде изпълнено, но вече сте загубили възможността да започнете нова работа. При това, в старата фирма вече ви смятат за „нелоялен служител”, което ви прави най-вероятния кандидат за уволнение при първата възможност.

Ако все пак се решавате да останете в старата си фирма, погрижете се новото предложение на шефа ви да бъде документирано със съответния договор или се опитайте сда удължите с някой-друг месец времето за окончателния ви отговор на новия ви работодател.

3. Третия възможен вариант е да видите реакция от страна на вашия работодател, като на господар, който ще изгуби своя роб.

Такъв началник дори не допуска мисълта, че някой може да напусне фирмата му. Реакцията в случая е много агресивна и пълна с обвинения в стил: „Ти си пълен егоист, фирмата е вложила много пари и сили в теб и нямаш никакво морално право да напуснеш, без да си отплатил добрините ни!”

Ако започнете да настоявате да напуснете, могат да ви наложат такива задължения, които наистина ще ви „поробят” и ще направят напускането ви практически невъзможно.

Тук просто трябва да се спасявате, както можете. Единствената ви грижа трябва да бъде минимализирането на загубите, които ще понесете. Колкото повече се бавите – толкова повече ще губите.

Планирано напускане на работа

Когато решението да напуснете сегашната си работа не е „изненада” за вас, а сте го планирали от доста време и отношенията ви с ръководството са добри, то най-добре започнете разговора за напускането си колкото може по-рано – поне един-два месеца преди датата, на която желаете да напуснете. По този начин ще намалите напрежението в екипа, предизвикано от загубата на един член.

Най-добре е в разговора си с работодателя да обясните подробно причините за напускането си, като свържете решението си да промените местоработата си със ситуацията в личния ви живот и планове. Работодателят ще ви влезе в положението и дори вероятно ще бъде готов да ви помогне за решаването на личните ви проблеми. Този вариант предполага съвместното разработване на плана, който ще позволи да бъде използвано максимално добре и за двете страни останалото ви време за сътрудничеството.

Подобна ситуация обикновено позволява да напуснете работа с минимални загуби за вашата кариера. Дори бихте могли да се надявате, че ако събитията на новото работно място няма да се развият благоприятно за вас, бихте могли да се върнете на старата си работа.

Най-мъдрите ръководители не се ядосват, когато ги напускат добри служители, а смятат бившите си служители за „свои полезни хора” във външния свят. Човекът, който напуска, преживява по-лесно психологическия стрес и започва нов живот със съзнанието, че „винаги има къде да се върне”. Взаимната подкрепа след мирното сбогуване може да бъде много полезна и за двете страни, така че този вариант за напускане е най-правилен.

9 Comments to “Как да напуснем работата си правилно”

  1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]скликать яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]защита от скликивания в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание рекламы конкурентов[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].

  2. [url=https://www.jobinmoscow.ru/text.php?link=2448]Левша Ремонт холодильников в недорого[/url].
    [url=http://coffeet.ru/raznoe/remont-xolodilnikov-v-shhelkovo.html]levsha Мастер по холодильникам[/url].
    [url=https://www.fcw.su/poleznaja-43/prodlevaem-srok-sluzhby-stiralnoi-mashiny.html]levsha-remont.ru Замена уплотнителя холодильника[/url].
    [url=http://www.portcom.ru/articles/remont-bytovoi-tehniki]Ремонт промышленных холодильников услуги Левша[/url].
    [url=http://trisovi.ru/remont-holodilnikov-indezit/]Стоимость ремонта бытового холодильника Левша Ремонт[/url].
    [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Ремонт холодильников на дому недорого levsha-remont[/url].
    [url=https://bashny.net/admin/2018/03/11/remont-holodilnikov-na-domu-obzor-preimuschestv-udobnogo-servisa.html]Ремонт двери холодильника цена[/url].
    [url=http://www.portcom.ru/articles/remont-bytovoi-tehniki]Фото ремонта холодильников[/url].
    [url=https://www.sergiev-posad.ru/useful/?id=14355]Ремонт промышленных холодильников услуги[/url].
    [url=http://trisovi.ru/remont-holodilnikov-indezit/]Ремонт промышленных холодильников услуги[/url].

  3. [url=https://public-herring.profeat.site]Волна Продажа теплиц из поликарбоната[/url].
    [url=https://www.strata.com/forums/users/teplica52/]теплица52 Купить теплицу с доставкой цена[/url].
    [url=https://beacons.ai/teplica52]Теплица купить недорого[/url].
    [url=https://forum.ixbt.com/users.cgi?id=info:>1742038]Теплицы из поликарбоната от производителя[/url].
    [url=https://eva.ru/passport/1106704]Теплицы от производителя акции распродажи[/url].
    [url=https://www.instapaper.com/read/1591389005]teplica52.ru Теплицы производители акции цена[/url].
    [url=https://www.carshistory.ru/likbez/tepliczy-iz-polikarbonata.html]Купить теплицу под заказ teplica52[/url].
    [url=https://coub.com/teplitsy-volna]Заказ теплиц Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://wyksa.ru/2020/07/30/kak-sdelat-teplicu-iz-polikarbonata-svoimi-rukami.html]Теплица с доставкой от производителя[/url].
    [url=https://www.wpgmaps.com/forums/users/teplica52/]Где купить теплицу[/url].
    [url=http://kfaktiv.ru/sovety-po-vyboru-teplicy-iz-polikarbonata.html]Теплицы от производителя прямостенные teplica52[/url].
    [url=http://vomske.ru/news/13902-kak_vybrat_mesto_dlya_teplitsy/]Теплица из поликарбоната цена Теплица52[/url].
    [url=https://www.cakeresume.com/me/teplica52]Теплицу купить[/url].
    [url=https://sketchfab.com/Teplica52]Теплицы официальный сайт[/url].
    [url=https://www.niann.ru/?id=555392]Купить теплицу цена[/url].
    [url=https://hub.docker.com/u/teplica52]Купить теплицу цена[/url].
    [url=https://www.strata.com/forums/users/teplica52/]Волна Теплицы от производителя нижегородская область[/url].
    [url=https://solo.to/teplica52]теплица52 Теплица со скидкой от производителя[/url].
    [url=http://vstrg.info/stati-partnerov/preimushhestva-teplic-iz-polikarbonata.html]Теплица капелька купить[/url].
    [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Теплица из поликарбоната[/url].
    [url=https://www.mixcloud.com/teplica52/]Производители теплиц из поликарбоната[/url].
    [url=https://ogorodnikis.ru/vse-dlja-sada-i-ogoroda/teplica-iz-polikarbonata-vita-premium.html]teplica52.ru Теплицы от производителя по низким ценам[/url].
    [url=https://www.plasticsouz.ru/teplica.htm]Теплицы распродажа цена teplica52[/url].
    [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Распродажа теплицы прямостенные Волна и ВИТА[/url].
    [url=http://vstrg.info/stati-partnerov/preimushhestva-teplic-iz-polikarbonata.html]Теплица 3 на 8 цена[/url].
    [url=https://peatix.com/user/17455941/view]Купить теплицу[/url].
    [url=http://vstrg.info/stati-partnerov/preimushhestva-teplic-iz-polikarbonata.html]Купите дачную теплицу teplica52[/url].
    [url=https://www.babelcube.com/user/mikhail-belov]Купить теплицу цены акции Теплица52[/url].
    [url=http://www.topsostav.ru/profile/266725/wall/]Теплицы 2 5 м ширина[/url].
    [url=https://issuu.com/teplica]Теплицы из поликарбоната распродажа в области недорого[/url].
    [url=http://kfaktiv.ru/sovety-po-vyboru-teplicy-iz-polikarbonata.html]Купить теплицу под заказ[/url].
    [url=https://list.ly/teplica52/newsfeed]Теплицы из поликарбоната от производителя цена[/url].

  4. [url=https://about.me/remont-stiralnih-spb]Дзен ремонт[/url].
    [url=http://рамсервис.рф/remont-stiralnykh-mashin]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://piterskie-zametki.ru/102701]Дзен ремонт холодильников[/url].
    [url=https://reg2165.wixsite.com/dzenremont/post/ремонт-стиральных-машин]Dzen Remont[/url].
    [url=https://dialogs.yandex.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://remont-spb.hatenablog.com/entry/2023/05/17/232354]www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://remont-holodilnikov-kazan.ru]dzen_remont[/url].
    [url=https://about.me/remont-stiralnih-spb]Dzen Remont[/url].
    [url=https://medium.com/@reg_48881/ремонт-телевизоров-на-дому-в-санкт-петербурге-f1d680ef8591]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://2stiralki.ru/vybor-posudomoechnoy-mashiny/kak-vas-mogut-obmanut-mastera-po-remontu-stiralnyh-mashin]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]ДЗЕН ремонт[/url].
    [url=https://alice.ya.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]dzen remont[/url].
    [url=https://www.tinkoff.ru/invest/social/profile/userator/263347f3-ee90-44a7-92d4-9a26a3ca285d/]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://dzen1.localinfo.jp/posts/43799627]ДЗЕН ремонт[/url].
    [url=https://remont-holodilnikov-kazan.ru]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://postheaven.net/dzen/remont-varochnykh-panelei-na-domu-v-sankt-peterburge]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://pretich.ru/viewpage.php?page_id=123]Dzen Remont[/url].
    [url=https://64195a4a3d289.site123.me/blog/Дзен-Ремонт]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://servis-remont.amebaownd.com/]DZEN-remont.ru[/url].
    [url=https://pretich.ru/viewpage.php?page_id=123]DZEN-remont.ru[/url].
    [url=https://teplica-parnik.net/pochemu-stiralnaya-mashina-ne-zapuskaetsya-i-kak-eto-ispravit.html]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://teplica-parnik.net/pochemu-stiralnaya-mashina-ne-zapuskaetsya-i-kak-eto-ispravit.html]Dzen Remont[/url].
    [url=https://www.cossa.ru/profile/?ID=176474]dzen_remont[/url].
    [url=https://dzen-remont.jimdosite.com/]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://www.imdb.com/user/ur126319876/]www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://reg2165.wixsite.com/dzenremont/post/ремонт-стиральных-машин]ДЗЕН ремонт[/url].
    [url=https://dzen.pixnet.net/blog/post/98736943]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://dzen.pixnet.net/blog/post/98736943]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://servis-remont.amebaownd.com/]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://dialogs.yandex.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://alice.ya.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]www.dzen-remont.ru[/url].

  5. [url=https://www.openstreetmap.org/user/andy435]vc.ru[/url].
    [url=https://www.viewbug.com/member/andy_0403]vc.ru[/url].
    [url=https://the-dots.com/users/andy-andy-1606651]vc.ru[/url].
    [url=https://www.metooo.io/u/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://teletype.in/@andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://tupalo.com/en/users/6481968]vc.ru[/url].
    [url=https://leetcode.com/a79346392/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.babelio.com/monprofil.php?id_user=1841927]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bark.com/en/gb/company/andy/d80Mw/]vc.ru[/url].
    [url=https://artistecard.com/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.adsoftheworld.com/users/ad418f75-90a8-411d-b1c4-b924cc24af1c]vc.ru[/url].
    [url=https://buonacausa.org/user/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://ko-fi.com/andy937686]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bandlab.com/andy4334]vc.ru[/url].
    [url=https://www.pinterest.com/a79346392/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.credly.com/users/andy-andy.eaa772e7/badges]vc.ru[/url].
    [url=https://www.speedrun.com/users/andy34]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bitsdujour.com/profiles/JzLyhR]vc.ru[/url].
    [url=https://careercup.com/user?id=5471048055652352]vc.ru[/url].
    [url=https://ioby.org/users/a79346392822020]vc.ru[/url].
    [url=http://www.askmap.net/location/6874106/andy/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bandlab.com/andy4334]vc.ru[/url].
    [url=https://tupalo.com/en/users/6481968]vc.ru[/url].
    [url=https://www.projectnoah.org/users/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://www.cakeresume.com/me/andy-886e87]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bitsdujour.com/profiles/JzLyhR]vc.ru[/url].
    [url=https://codepen.io/Andy-the-scripter]vc.ru[/url].
    [url=https://my.archdaily.com/us/@andy-147]vc.ru[/url].
    [url=https://www.beatstars.com/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://qiita.com/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://anyflip.com/homepage/dgkcd]vc.ru[/url].
    [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].

  6. Wow, amazing weblog layout! How long have you been running
    a blog for? you made running a blog look easy.

    The total look of your web site is excellent, let alone
    the content material! You can see similar here dobry sklep

  7. [url=https://fabrika-teplic.ru]Теплицы из поликарбоната от производителя цены[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/]Продажа теплиц от производителя[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Теплицы от производителя нижегородская область[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Теплицы официальный сайт[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Купить теплицу дешево[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Купить теплицу 2 4 недорого[/url].

  8. [url=https://mostep.ru]Усиленные теплицы от производителя[/url].
    [url=https://mostep.ru/]Купить небольшую теплицу[/url].
    [url=https://mostep.ru/#1]Теплицы из поликарбоната по низким ценам[/url].
    [url=https://mostep.ru/#2]Качественная теплица купить[/url].
    [url=https://mostep.ru/#3]Купить теплицу с доставкой цена[/url].
    [url=https://mostep.ru/#4]Теплицы 2 цена[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *