Опасностите на това да бъдете работохолик

Лесно е да забележите работохолиците – тяхната пристрастеност към работата и продуктивността им се изразява в дълги дни, работа до късни вечери, пропуснати уикенди и литри черно кафе.

Ако това описание се отнася и до вас, най-вероятно сте работохолик, а това е опасен за здравето стил на живот.

Това да работите много само по себе си не е нещо лошо, но е добре да действате с умерени темпове. С изключителните усилия, които влагате в работата си, може да достигнете повишение по-бързо, но трябва да претеглите ползите и вредите от това.

Разбирането на последиците от решенията, които взимате за вашето поведение, е първата стъпка в създаването на здравословен баланс между работата и личния живот.

istock_000006808757xsmall-300x198Умствено здраве

В днешни дни стреса се разраства с епидемични темпове, а с него идват и проблеми със здравето. Ако стресът е краткотраен, той не вреди на здравето, но ако е продължителен, той оказва негативно влияние на тялото.

Това да сте работохолик оказва негативно влияние на мозъка. Постоянния стрес води до раздразнителност, депресия и тревожност. Твърде вероятно е да започнете да страдате от безсъние, докато вашият мозък прави среднощни планове за следващия ден или за пореден път разиграва сцената на представяне на презентацията, която трябва да направите следващата седмица. Ако продължавате да работите непрестанно, ще увредите нервната си система. Гарантирано. Въпрос на време е още колко мозъка ви ще издържи на натоварването.

Хранене

Ако сте работохолик, вие все по-трудно намирате време да си сготвите прясна храна. Обикновено работохолиците се хранят с готови пакетирани храни или в ресторантите за бързо хранене, понеже по този начин се губи най-малко време в хранене. Но това е нездравословна диета, която води до излишно тегло, може да забележите проблеми като киселини в стомаха, лошо храносмилане, понякога може да се развие и диабет тип 2.

Главното при стреса е, че повечето хора не знаят как да се справят с него. Понякога алкохолът се използва като начин за справяне със стреса, само че това не е правилния начин. Напротив, употребата на алкохол или упойващи вещества нанасят вреда на почти всички части от тялото.

Имайте предвид, че употребата на прекалено много кафе също може да доведе до пристрастяване. Кафето и енергийните напитки са големи индустрии, подкрепяни от хора, които искат да подобрят физическата и умствената си дейност.

Ефекта от кофеина е краткотраен. Често пъти за да продължат да работят, работохолиците се наливат с литри кафе, а всъщност прекалената употреба на кафе води до високо кръвно налягане или главоболие. В големи количества кафето също може да доведе до пристрастяване.

sad-girl-on-orange-couch-with-man-on-computer-in-backgroundЛичен живот

Дори и ако успешно сте избегнали многото негативни влияния върху вашият организъм, причинени от липсата на достатъчно почивка, има вероятност, ако работите прекалено дълги часове, приятелите и семейството ви да страдат от това. Постоянната работа води до социална изолация. Вие може и да не го усещате, но със сигурност хората около вас го усещат. Връзката със семейството и приятелите ви може да се наруши, тъй като хората около вас може да се почувстват отхвърлени за сметка на работата ви.

Как да се справите?

Ако усещате, че се превръщате в работохолик, има начин да се справите с негативното влияние на това. Най-лесният начин е просто да си вземете почивка. Наложете си да си вземате почивка за определени дни и часове и погледнете на това като на част от работата.

Почивката е задължителен елемент, за да можете да работите по-ефективно и със свежи идеи за подобряване на работния процес. Понякога, ако сте работохолик, вземането на почивка може да ви се стори трудно решение, но на по-късен етап ще сте доволни от решението, което сте взели. Балансирайте.

Установяването на работни часове също е от голямо значение. Определете си часове от деня, в които няма да работите – това е лесно – просто не взимайте част от работата си по време на обяда, вечерята или късните вечери.

hqdefaultДруго важно нещо е да правите упражнения колкото се може повече. Движете се. Дори и 30 минути дневно са достатъчни, за да се зареди тялото ви с достатъчно енергия,  да си доставите добро кръвообращение и да бъдете достатъчно енергични през целия ден.

Въпреки всичко, ако сте работохолик, разчупването на омагьосания кръг „сън, работа, кафе, работа“ не е лесно. Мисълта за това, че ако увредите здравето си, няма да бъдете способни да вършите работата си, може да ви помогне много. С правилната нагласа ще успеете едновременно и да работите достатъчно, и да поддържате ума и тялото си здрави. И не на последно място – вашите приятели и семейство също ще ви бъдат благодарни.

15 Comments to “Опасностите на това да бъдете работохолик”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *