Отварянето на собствен ресторант – тайните съставки за успешен старт

 

white-lion-restaurantКато човек, който мисли да отвори собствен бизнес, в случая ресторант, трябва да обмислите и обхванете всеки детайл при отварянето на ресторант. Помислете и преценете колко време ще ви трябва, колко пари ще са ви нужни, какъв вид помещение трябва да се наеме/купи, разполагате ли със собствено такова, какви са законовите норми и към какви клиенти ще се стремите. В стремежа си да го направят по-бързо хората често забравят да помислят върху някои от тези аспекти.

Много пъти в стартирането на бизнес се набляга на бързия строеж и бързото стартиране на бизнеса, като често пъти това води до неочаквани допълнителни разходи, а понякога и до фалит. Поради тази причина по-добре е първоначално да се инвестират достатъчно средства и време в изграждане на подходящ бизнес план, добре обмислена стратегия и да се обърне внимание на детайлите, отколкото да се бърза с отварянето на ресторанта с цел по-бързо постъпване на средства обратно към предприемача, а всъщност да се натъкнете на поредният препъни-камък.

Тук ви представяме десетте точки, през които трябва да се премине за успешното отваряне на ресторант със стабилна доходност.

  1. Концепция

Първоначално помислете какъв тип ресторант искате да отворите. Преценете към какви клиенти се ориентирате и какво търсят те, за да можете създадете основата на вашето предлагане. Дев Бисуол, собственик на ресторанти Ди Амбрет в Кент и Съсекс, обяснява защо е важно да изберете какъв тип ресторант да отворите:

„Типа ресторант, който сте избрали, заедно с неговите ценности и цели, ще ви отличи от всички останали ресторанти. Важно е да установите типа ресторант, който ще отворите, още в началото, и върху тази основа започнете да изграждате модела, по който ще са оформени менютата, масите, интериора, а също и хората, които ще изберете за персонал.“

„В нашите ресторанти менютата, които използваме, имат за цел да предизвикат възприятията на клиентите, както и да разберат клиентите защо е хубаво да изберат дадено хранително меню. Например, нашето детоксикиращо меню има за цел да покаже на клиентите ползите от канелата и и индийското орехче, така че аз отделих време да обясня това на клиентите и всеки от тях да разбере положителните ползи от употребата на тези подправки и да може да ги използва пълноценно.“

  1. Проучване на пазара – анализ на конкуренцията

Да имате идея за вида ресторант, който искате да отворите е страхотно, но ако не проучите пазара предварително може да се окажете с ресторант, който няма клиенти, ако няма интерес към това, което предлагате, а по този начин няма да ви се възвърнат и средствата, които сте вложили. Според избраната от вас пазарна ниша е хубаво да се направи предварително проучване на конкуренцията, клиентите, очакванията за възвръщаемост и увеличаване на вложените средства и рентабилността на този вид бизнес. Това ще ви предпази да не се озовете на пазара с бизнес, който вече не е рентабилен или отпаднал като такъв.

Проучване трябва да се направи сред клиентите в тази географска област, в която сте намислили да отворите ресторанта си. Например броя на хората, които харесват рибен ресторант  в даден град няма да е същият като в друг град. Следователно е от голямо значение да си направите лично проучване сред потенциалните клиенти на мястото, където мислите да работите.

  1. Бизнес план

Бизнес планът е вашата цел, описана biznes_planточка по точка, той е това, което ви дава правилни насоки за постигането й. Той ви дава насоченост към това как да привличате средствата и екипа, с който ще работите. Той е и чудесен запис, в който можете да поглеждате и сравнявате нещата по време на ежедневното управление на вашият ресторант.

Много предприемачи често се обезсърчават при идеята за създаване на БП за подкрепяне на тяхната идея, макар че в него има много полезни източници, които да се четат и следват за постигане на определената цел, още повече, че не е необходимо БП да бъде дълъг, достатъчно е нещата да бъдат така структурирани и ясно описани, за да можете във всеки един момент да си припомните как да действате по-нататък за да постигнете своята цел.

  1. Финансиране

Намирането на средствата, които са ви нужни за да изправите бизнеса си на крака, може да се окаже трудно. (През 2012 година проучване, проведено от Федерацията на Малките Бизнеси разкри, че 42% от исканията от предприемачите, които подават искане за финансиране за стартиране на малък бизнес, са отхвърлени. От тогава има растеж на успешни инициативи за финансиране на стартиращи фирми.) – може и да не се включва в превода?

Роб Мартинияк, съсобственик в „Meatcare“ говори за финансовите предизвикателства, с които обикновено се сблъскват предприемачите, когато решат да отворят собствен ресторант:

„Едно от големите предизвикателства при отваряне на ресторант е намирането на първоначални средства. Най-честата причина страхотни идеи никога да не стават реалност е невъзможността да бъдат финансирани. Често предприемачът е човек, който просто иска да направи от идеите си реалност, докато другите нямат идеи или просто нямат достатъчно смелост , за да тръгнат напред. Всъщност финансите, с които трябва да тръгнете не винаги трябва да са огромни“

„Ние, в Meatcare, се учим и правим всичко сами – от инсталирането на тоалетните, подредбата на бара, чак до приготвянето на перфектното кюфте и организирането и провеждането на сватбено тържество“

  1. Помещения

Намирането на правилното помещение също не е лесно. Това е предизвикателство, което се определя от много фактори – мястото, където искате да бъде, типа постройка, която искате, къде вашите клиенти биха се чувствали най-добре и с колко пари разполагате за всичко това. Избирането на помещение, базирано на вашата бизнес концепция и етика е сигурен метод, че ще удовлетворите както своите собствени очаквания,  така и очакванията на клиентите ви. Например, ако имате в  концепцията си включена точка за спестяване на енергията, то вие бихте избрали място с по-високо ниво на спестяване на енергия или място с обновяваща се енергия. Ако във вашата концепция е включено мнението да предлагате бърза, здравословна и леснодостъпна храна на работниците по време на обедната им почивка, тогава важното в намирането на помещение ще бъде то да бъде на място, което е леснодостъпно и на което прекарват повечето време хората през обедната си почивка.

  1. Комунални услуги

Най-големият разход при ресторантьорите е разхода за заплати на работещите. Комуналните услуги са втората причина за вдигане на разходите за малък бизнес, сочи проучване от 2015 на Федерацията за малък бизнес. С ежедневните разходи, включващи електричество и газ, е важно да се избере правилният доставчик за вашия бизнес.  Има толкова много доставчици на режийни услуги, че за предприемача може да се окаже трудно и объркващо какво точно може да иска от тях.

„Big Six”са популярен избор, тъй като имат предложения за съществуващи клиенти, но и достатъчно предложения за нови клиенти.  Въпреки, че са толкова популярни, те често имат пропуски в обслужването на клиенти и в надеждността. Изборът да се доверят на независими доставчици доказва мъдрият избор на много стартиращи компании, които се възползват от ненадминато обслужване на клиентите , предоставено от гъвкави доставчици, често и на по-ниска цена от тази на големите доставчици.

Ресторантьорите все по-често казват, че намирането на правилния доставчик, който им прави индивидуални планове, съобразени с тяхното потребление  е важно, за да се избегне прехвърляне към друг доставчик по-късно.

Апатичното отношение е враг на всеки успешен бизнес, а това важи и за комуналните сметки. Ако собственика на ресторант не избере правилната сделка още в началото, по-късно той ще се изправи срещу трудностите по поддържането на баланса между приходите и разходите. Нужно е да се вземе правилното решение още от първият ден.

re3

  1. Екипировка, инсталация и поддръжка

За да стартирате успешен ресторант ви трябва правилното оборудване. Изборът на добро оборудване е много важен и ще ви спести пари от поддържане и поправки за дълго време.

Изборът на подходящата фирма за поддръжка на вашите уреди е също много важен и често напълно забравян или пренебрегван. Алекс Ретман, собственик на  Carlotte’s Grour, обяснява:

„Най-голямото предизвикателство за някой, който отваря ресторант е съставянето на списък със съответните доставчици, които са ценни за вашия бизнес. За този, който сега започва, може да се окаже трудност създаването и поддържането на мрежа от доставчици на стоки и услуги, на които може да се има доверие. Отношенията, които имаш с доставчиците на стоки и услуги по поддръжката са най-важни – да знаеш, че само едно телефонно обаждане е достатъчно, за да получиш услугата, която ти е необходима в момента е чудесно. Да знаеш, че има хора на които да разчиташ и които да се грижат за благото на ресторанта ти е безценно“

  1. Регламенти и лицензи

Има няколко лиценза, които ще са ви необходими за да отворите собствен ресторант. И те са:

  • Ако вие или вашия персонал свирите музика за клиентите си, ще ви трябва специално разрешително за това от притежателите на правата върху музиката, която се свири. Лиценза за изпълняване на музика можете да вземете от RPS For Music, които ще ви предоставят правата легално да възпроизвеждате музика на други музиканти.
  • Лиценз за алкохол – той ви дава правото легално да продавате алкохол в ресторанта. Лиценз за това можете да вземете от сайта на местното управление.
  • Сертификат за чистотата на предлаганата храна – той доказва, че вие сте отговорен в приготвянето на храна и я приготвяте по определените законови правила.
  • Застраховка за публична отговорност – тази застраховка ви защитава в случай, че ваш клиент пострада персонално заради вашия бизнес. Застраховката покрива законовите такси или компенсации към клиента и е основен за бизнес, при който постоянно се работи с клиенти.
  • Разрешително за сгради – ако вие възнамерявате да построите сами своята сграда или да направите пристройки към вече съществуваща, ще ви трябва разрешително за строеж.
  • Одобрение за помещенията за хранене – ако вашият ресторант съхранява риба, месо, яйца и др, ще ви трябва проверка и одобрение за съхранението им в помещенията от вашето местно управление.

 

  1. Персонал

Екипната работа е много важна за бизнес, който работи за доброто настаняване на хората и грижата клиентите да се чувстват добре. Често ресторантите могат да изхарчат около една трета от прихода си за правилния персонал и обучението му, така че това е важен фактор в обмислянето и изчисляването на разходите по отваряне на ресторанта. Наемането на персонал може да се окаже трудна част при отварянето на ресторант, понеже в този момент се съревновавате с големите вериги от този бранш и с техните обучени служители. Но този проблем може да бъде решен, като опишете трудовите задължения на бъдещите служители съвсем точно и включите в описанието, че става въпрос за съвсем нов ресторант. Често търсещите нова работа хора са заинтересовани от идеята да се развиват в службата, така че е хубаво да включите вижданията си за развитието на вашия ресторант, когато наемате хората си.

  1. Реклама

Също както и при намирането на персонал, представянето на вашият новооткрит ресторант е едно състезание с вече утвърдените подобни ресторанти. Може да се окаже трудно да се откроите от тълпата, а също и при наличието на големи ресторанти с утвърдено име и авторитет.

Важно е да не забравяте, че като малък, прохождащ бизнес, вие ще трябва да насочите вниманието си към заинтересована аудиенция. В съвременно проучване процента от хора, които  харесват да си пазаруват и да се хранят от малките магазинчета наоколо се е увеличил с 26% в сравнение с данните отпреди 5 години. Тази положителна статистика показва, че клиентите все повече предпочитат да посещават и пазаруват от малкия бизнес, включително ресторантите. Така че ако добре опишете своите възгледи и идеи, ще достигнете до търсените хора.

След като сте преминали всички тези стъпки успешно, вече можете да се насочите към любимата си част – приготвянето на храната! Успех!

rest2

50 Comments to “Отварянето на собствен ресторант – тайните съставки за успешен старт”

  1. [url=https://tepliciveka.ru]Теплицы из поликарбоната от производителя цены.[/url]

  2. Pingback: meritking
  3. Pingback: meritking
  4. Pingback: meritking
  5. Pingback: meritking
  6. Pingback: kingroyal
  7. Pingback: meritking
  8. Pingback: kingroyal
  9. Pingback: grandpashabet
  10. Pingback: meritking
  11. Pingback: fuck google
  12. Pingback: porn
  13. Pingback: fuck
  14. Pingback: child porn
  15. Pingback: porn
  16. Pingback: porn
  17. Pingback: porn
  18. Pingback: porn
  19. Pingback: porn
  20. Pingback: child porn
  21. Pingback: porn
  22. Pingback: child porn
  23. Pingback: child porn
  24. Pingback: child porn
  25. Pingback: child porn
  26. Pingback: porn
  27. Pingback: child porn
  28. Pingback: porn
  29. Pingback: porn
  30. Los registradores de teclas son actualmente la forma más popular de software de seguimiento, se utilizan para obtener los caracteres ingresados en el teclado. Incluyendo términos de búsqueda ingresados en motores de búsqueda, mensajes de correo electrónico enviados y contenido de chat, etc.

  31. En la actualidad, el software de control remoto se utiliza principalmente en el ámbito ofimático, con funciones básicas como transferencia remota de archivos y modificación de documentos.

  32. Pingback: porn
  33. Pingback: child porn
  34. Pingback: grandpashabet
  35. Pingback: grandpashabet
  36. Pingback: meritking
  37. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]яндекс директ скликивание[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]скликивание яндекс директа[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]защита от скликивания[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания[/url].

  38. Pingback: child porn
  39. Pingback: animal porn
  40. [url=https://www.jobinmoscow.ru/text.php?link=2448]Левша Холодильник ремонт цена[/url].
    [url=https://www.abcsport.ru/shop-kids/office/4020.php]levsha Ремонт холодильников на дому[/url].
    [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]levsha-remont.ru Ремонт морозильников[/url].
    [url=https://moskva.2rus.org/levsha-master/]Ремонт панели холодильника Левша[/url].
    [url=http://trisovi.ru/remont-holodilnikov-indezit/]Ремонт морозильников Левша Ремонт[/url].
    [url=https://moskva.2rus.org/levsha-master/]Мастер по ремонту холодильника в levsha-remont[/url].
    [url=https://www.sergiev-posad.ru/useful/?id=14355]Холодильник ремонт[/url].
    [url=https://bashny.net/admin/2018/03/11/remont-holodilnikov-na-domu-obzor-preimuschestv-udobnogo-servisa.html]Вызов мастера по ремонту холодильников[/url].
    [url=https://bashny.net/admin/2018/03/11/remont-holodilnikov-na-domu-obzor-preimuschestv-udobnogo-servisa.html]Вызвать мастера по ремонту холодильников недорого[/url].
    [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Вызвать мастера по ремонту холодильников[/url].

  41. Very good website you have here but I was wanting to know if you knew
    of any user discussion forums that cover the same topics discussed here?
    I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other experienced people that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

  42. Pingback: animal porn
  43. [url=https://dzen1.localinfo.jp/posts/43799627]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://dailygram.com/blog/1216850/ремонт-духовых-шкафов-в-санкт-петербурге/]dzen remont[/url].
    [url=https://reg2165.wixsite.com/dzenremont/post/ремонт-стиральных-машин]dzen-remont[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]dzen-remont[/url].
    [url=https://similars.net/alternatives-to/dzen-remont.ru]https://dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://www.openstreetmap.org/user/Michail77]Dzen Remont[/url].
    [url=https://www.imdb.com/user/ur126319876/]https://dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]Dzen Remont[/url].
    [url=https://www.cossa.ru/profile/?ID=176474]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=http://electronika.spb.ru/kachestvennyj-i-bystryj-remont-stiralnyh-mashin-21559/]ДЗЕН ремонт[/url].
    [url=https://www.turnkeylinux.org/user/1368255]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://remont-spb.hatenablog.com/entry/2023/05/17/232354]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://teletype.in/@dzenremont/123]Дзен ремонт холодильников[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]DZEN-remont.ru[/url].
    [url=https://dzen1.themedia.jp/posts/43822227]dzen_remont[/url].
    [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]https://dzen-remont.ru[/url].
    [url=http://рамсервис.рф/remont-stiralnykh-mashin]www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://forum.expert-cm.ru/index.php?topic=6641.135]https://dzen-remont.ru[/url].
    [url=http://electronika.spb.ru/kachestvennyj-i-bystryj-remont-stiralnyh-mashin-21559/]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://medium.com/@reg_48881/ремонт-телевизоров-РЅР°-РґРѕРјСѓ-РІ-санкт-петербурге-f1d680ef8591]Дзен ремонт[/url].
    [url=http://service-galaktika.ru/main/remont_stiralnih_mashin.html]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://reg2165.wixsite.com/dzenremont/post/ремонт-стиральных-машин]www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://teplica-parnik.net/pochemu-stiralnaya-mashina-ne-zapuskaetsya-i-kak-eto-ispravit.html]dzen-remont[/url].
    [url=https://dzen.hashnode.dev/remont-varochnyh-panelej-v-sankt-peterburge]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://postheaven.net/dzen/remont-varochnykh-panelei-na-domu-v-sankt-peterburge]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://dzen.amebaownd.com/posts/43800127]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://dzen.hashnode.dev/remont-varochnyh-panelej-v-sankt-peterburge]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://postheaven.net/dzen/remont-varochnykh-panelei-na-domu-v-sankt-peterburge]dzen-remont[/url].
    [url=http://www.dombytazheldor.ru/remont-stiralnykh-mashin]dzen remont[/url].
    [url=https://similars.net/alternatives-to/dzen-remont.ru]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]https://dzen-remont.ru[/url].

  44. [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/2143512-andy43/]vc.ru[/url].
    [url=https://pantip.com/profile/8067222]vc.ru[/url].
    [url=https://ioby.org/users/a79346392822020]vc.ru[/url].
    [url=https://www.credly.com/users/andy-andy.eaa772e7/badges]vc.ru[/url].
    [url=https://app.geniusu.com/users/2449741]vc.ru[/url].
    [url=https://www.curioos.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://influence.co/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://ioby.org/users/a79346392822020]vc.ru[/url].
    [url=https://careercup.com/user?id=5471048055652352]vc.ru[/url].
    [url=http://hawkee.com/profile/6515944/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/2143512-andy43/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.exchangle.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://crowdin.com/project/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://band.us/band/94470569]vc.ru[/url].
    [url=https://www.diggerslist.com/660c101557530/about]vc.ru[/url].
    [url=https://savee.it/andy43433/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bark.com/en/gb/company/andy/d80Mw/]vc.ru[/url].
    [url=https://buonacausa.org/user/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://fliphtml5.com/homepage/wyibz/andy/]vc.ru[/url].
    [url=https://band.us/band/94470569]vc.ru[/url].
    [url=https://skitterphoto.com/photographers/89559/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://app.roll20.net/users/13178306/andy-a]vc.ru[/url].
    [url=https://bikeindex.org/users/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://guides.co/a/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://myapple.pl/users/441780-andy3]vc.ru[/url].
    [url=https://www.walkscore.com/people/322913111204/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://cs.trains.com/members/andy43/default.aspx]vc.ru[/url].
    [url=https://app.roll20.net/users/13178306/andy-a]vc.ru[/url].
    [url=https://sketchfab.com/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://bikeindex.org/users/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.growkudos.com/profile/andy_andy_1]vc.ru[/url].
    [url=https://www.babelio.com/monprofil.php?id_user=1841927]vc.ru[/url].

  45. Pingback: animal porn
  46. [url=https://fabrika-teplic.ru]Теплица купить[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплица купить[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Купить новую теплицу[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Прямостенные теплицы от производителя купить[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Заказ теплиц[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Большие теплицы купить[/url].

  47. [url=https://mostep.ru]Купить теплицу под заказ[/url].
    [url=https://mostep.ru/]Дешевые теплицы из поликарбоната цены[/url].
    [url=https://mostep.ru/#1]Купить теплицу из поликарбоната дешево[/url].
    [url=https://mostep.ru/#2]Заказать теплицу[/url].
    [url=https://mostep.ru/#3]Теплица купить[/url].
    [url=https://mostep.ru/#4]Где можно купить теплицу из поликарбоната[/url].

  48. Pingback: animal porn
  49. Pingback: porn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *