Схема с измамни обяви ползва имената на реални работодатели

Потребител в сайт за работа разкри опит за измама чрез фалшиви обяви. Схемата за измамите се състои в това да се пускат обяви от името на регистрирани в Англия работодатели. Посочените в обявите имейл адреси почти не се различават от тези на действителните фирми. И тъй като на пръв поглед няма разлика, никак не е трудно човек да се обърка. Когато обаче се направи проверка на сайтовете на посочените в обявите фирми се вижда, че контактите съвсем не са същите.

Потребителят, разкрил измамната схема, също е кандидатствал за работа по такава обява. Той е получил предложение за работа в Обединеното кралство и договор за наем на жилище, за което трябвало да плати депозит. След като позвънил до посочената в обявата фирма, но използвайки реалните данни за връзка в сайта им се оказало, че в момента не търсят хора, още повече от България. След проверка на въпросните обяви през фирмите, от които те би трябвало да са пуснати,  информацията, че нямат обявени позиции за хора от България е потвърдена.

Въпросните обяви освен това са пускани и в различни други европейски сайтове за работа, като по-голямата част от тях предлагат атрактивни позиции и добро заплащане.

Фалшивите обяви са били качени и в български сайт за намиране на работа, чрез безплатната опция, която той поддържа и при която собствениците на сайта нямат пряк контакт с работодателите (при обявите, които са платени и отбелязани на сайта със звездички, хората занимаващи се с този сайт контактуват директно с работодателите). При  безплатната опция обаче, обявите биват качвани директно от работодателите, като администратор ги проверява дали съдържанието им противоречи на добрите нрави или пък нарушава законите на страната и одобрява тези от тях, в които не е констатирано подобно нарушение.

След като случаят с измамите е бил разкрит, безплатните обяви от чужбина също вече подлежат на проверка за действителния им подател.

Във фалшивите обяви са били използвани имената на следните работодатели: M H Associates, Brompton Hotel, The Trafalgar Hotel, Garside Lauycock, Hubron International Limited, Havard International Ltd, като проверката е показала, че данните на действителните работодатели не отговарят по никакъв начин на посочените в обявата.

Ето защо, ако вече сте кандидатствали по подобни обяви, не превеждайте искания депозит. Също така бъдете внимателни и проверявайте всяко предложение за работа, при което от отсрещната страна ви искат пари предварително.

2 Comments to “Схема с измамни обяви ползва имената на реални работодатели”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *