3 лесни стъпки за лесно намиране на работа

Ако в момента си търсите работа, има 3 неща, които можете да промените в начина си на търсене, за да имате по-голям успех.

Оформете правилно професионалната си автобиография

Най-важното е да оправите вашата професионална автобиография – тя е вашето лице пред света и е средството, с което си отваряте врата към така желаното интервю. Създавайте нова автобиография за всяка една длъжност, за която кандидатствате – не може да ви обърнат сероизно внимание, ако сте пуснали автобиография, писана преди една година, в която данните за вас не са актуални към момента.

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bbОсвен всичко друго, няма как да приемат кандидатурата ви на сериозно, ако в автобиографията си сте посочили позиции, които нямат нищо общо с позицията, за която кандидатствате. Покажете опита, който имате във връзка с позицията, за която кандидатствате.

Един бърз преглед и поправки, където е необходимо, могат да ви бъдат само от полза.

В случаи, в които ви се налага да кандидатствате за 5 различни позиции, можете да направите избор къде е най-добре да кандидатствате – изберете си две или най-много три позиции, в които бихте се справили най-добре.

Най-добрия начин да оформите вашата професионална автобиография е, да прочетeте спецификациите на дадената позиция, по която кандидатствате, а след това да изброите работните места и да споделите опита, който имате на подобни позиции.

Разширете начина на търсене на работа

Разбира се, че най-разпространеният начин за търсене на работа в момента е интернет. Ако всички търсят работа само чрез интернет, това ви поставя във високо конкурентна среда. Но това трябва да е само един от начините, по който да си търсите работа.

Агенциите за подбор наперсонал не винаги се ползват с добро име, но не отхвърляйте автоматично търсенето на работа чрез агенция. Хубавото при тях е, че след като изтече определен срок, вие можете да продължите да работите при същият работодател, но вече без посредничеството на агенцията. След първоначалният период вече ще сте си изградили имидж пред работодателя и когато стане време за сключване на договр директно с него, можете да разчитате на добри условия на работа. А в случай, че работодателя няма нужда от вас, винаги можете да потърсите работа чрез агенцията.

Добавете към тези два начина и търсенето на работа по традиционния начин – чрез лични познати, на които да разпространите новината, че си търсите работа, както и директното посещение на местата, където бихте се реализирали добре в професионален план. Много от свободните работни места се заемат от хора, които са научили за тях чрез свои познати и са били препоръчани.

Така че споделяйте с бивши колеги, приятели и познати, това е и най-добрият начин да бъдете препоръчан някъде.

Следете резултатите от интервютата си

dreamstime_29178381-430x480Покажете вашият професионализъм, като се интересувате от резултата от интервюто ви. Това ще направи вашето интервю „свежо“ в главата на интервюиращия. Най-добрият и ненатрапчив начин е да изпратите кратък и-мейл с благодарност за интервюто, като добавите бележка, с която да напомните, че очаквате резултата от интервюто. В най-лошият случай – ако не сте заели свободната позиция – ще бъдете осведомени за това по-рано, което ще ви помогне да се насочите и подготвите за следващото интервю по-скоро.

А може да улучите момент, в който работодателите се двоумят между няколко кандидата и това, че се интересувате показва само, че вие сте правилният човек.

17 Comments to “3 лесни стъпки за лесно намиране на работа”

  1. Jak para powinna sobie poradzić, gdy dowie się, że ich współmałżonek zdradza? Warto omówić kwestię tego, czy mąż powinien wybaczyć żonie zdradę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *