4 причини фирмите да не се свързват с вас след интервюто за работа

1Били сте на интервю за работа и от фирмата ви казват, че скоро ще решат кой кандидат да изберат. Минават седмици, но не ви се обаждат. Какво се случва? Има много различни причини за това. Но не можете да направите нищо, за да промените държанието на другите. Това, което можете да направите, е да разберете защо отговорът се бави толкова много и да продължите да поддържате връзка с фирмата.

Ето някои от най-честите причини, заради които работодателят не се свързва с вас след интервю или изпратена кандидатура.

1. Търсят супер герой

На базата на интервюираните кандидати и получените биографии работодателят може да реши да измести фокуса на работа или задълженията. В някои случаи може да се стигне до решение позицията да не бъде попълнена и да се изчака до намирането на перфектния кандидат. Възможно е фирмата да публикува отново обявата, за да привлече още кандидати. По време на този период на оценка е обичайно фирмата да спре да комуникира с кандидатите, докато се вземе окончателно решение. Понякога това може да отнеме седмици и дори по-дълго време.

2. Объркване и отлагане

Съвместяването на графици се превръща в предизвикателство при по-голям брой участници, а това може да доведе до забавяне на процеса по избор на кандидат. Причината да не ви се обаждат може да е натоварен график, крайни срокове, извънредна ситуация във фирмата или отпуски. При наемане на служители почти винаги са нужни подписите на хора, които в момента са заети, пътуват или са в болнични или отпуска.

 3. Промяна

Дали пък фирмата наскоро е била купена от друг? Има ли промени в ръководството? Може би бюджетът е бил замразен или новото работно място за момента е закрито. Много често това мълчание се диктува от изпълнителни директори, правни съветници или личен състав.

4. Очакване

Очакване на решението на някой от кандидатите. Понякога процесът се забавя и изцяло спира, докато фирмата очаква отговор от фаворита за мястото. На базата на неговия отговор може да се наложи от фирмата да се свържат със следващия избран или да започнат търсенето отначало.

Какво следва да направим?

– Вътрешна информация. Ако все още нямате контакт с никой от фирмата, сега е моментът да потърсите такъв човек. Когато осъществите контакт, а това обикновено е възможно, ако се постараете, попитайте какво се случва във фирмата. Информирайте се и как върви подборът на служители.

– Не спирайте да търсите. Продължавайте да бъдете активни, да създавате контакти, да кандидатствате за други работни места и да търсите добри предложения. Това може да ви бъде единствено от полза.

– Постоянството се изплаща. Работете с факти. Всеки път, когато разговаряте с човек от фирмата, питайте кога трябва да се обадите за информация. Ако не разполагате с такава информация, проверявайте всяка седмица или на две седмици. Това не се приема oт другата страна за досаждане или тормоз, а за добра мотивация.

– Е …може би, така или иначе, не сте искали работата. Липсата на допълнителна информация и комуникация може да бъде показателна за начина на работа на фирмата. Но не забравяйте, че не трябва да правите предположения. Докато продължавате да влагате време в процеса, може да решите, че всъщност не искате работата или фирмата не е подходяща за вас. Продължете напред и намерете друга добра възможност.

Източник: в-к „БгБен“

One Comment to “4 причини фирмите да не се свързват с вас след интервюто за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *