Пет бизнес идеи, за реализирането на които ще ви трябват по-малко от 5000 паунда

Все повече хора намират идеята за собствен бизнес привлекателна. Но за да започнете собствен бизнес, трябва да си отговорите на няколко въпроса и те са – какъв бизнес искате да започнете и е подходящ за вас, какво е търсенето на това, което мислите да предлагате и как ще предлагате бизнеса си така, че да се откроявате от другите.

Разбира се, за да започнете собствен бизнес, освен всичко друго, трябва да имате и начален капитал.

За щастие, не всеки бизнес изисква влагането на огромен капитал. Тук ще ви представим 5 идеи, за реализирането на които ще ви трябват по-малко от 5 000 паунда.

 1. Грижи и гледане на деца

childcare-tipsАко имате опит с гледането на вашите деца и на децата на ваши приятели и мислите, че това е достатъчно за да започнете работа на пълен работен ден – помислете отново. Бизнеса в този сектор е доста наситен. Има хиляди компании, всяка от които предлага услугите си по собствен уникален начин на работа. В случай, че сте решили да работите и развивате този бизнес, ще трябва да прекарате часове в проучване на концепцията на развитие, в това дали има пазарна ниша и как да посрещнете очакванията на родителите във вашият район.

Можете да се регистрирате и да се грижите за деца под 5 годишна възраст и деца на възраст между 5 и 7 години. Услугите, които предлагате могат да бъдат гледане на деца във вашият дом (childminder); гледане на деца на максимум две семейства в техният дом (Home childcarer); да направите частна детска градина (Childcare on non-domestic premises).

Колко ще ви е нужно?

Всичко това ще трябва да направите по определени правила.

 • Свържете се с вашата община, за да видите какви курсове се предлагат в момента.
 • Пуснете си документи за съдимост през сайта на офстед и ги обновявайте на всеки 6 месеца
 • Трябва да попълните документ за здравословното ви състояние
 • Таксата за регистрация, в зависимост от това какъв вид дейност ще развивате, е £35 – £220

Освен това добре е да помислите дали ще работите сам или ще имате колектив (в зависимост от сферата за работа, която сте избрали). На някои места се наемат студенти и им се плаща на ръка, докато на други екипа е съставен само от квалифицирани учители.

Направете си и подходяща застраховка.

Колко можете да спечелите?

По принцип гледането на деца се заплаща по около  £7 и  £10 на час.

Какви умения са ви нужни?

Ако сте работили такава работа няколко години, това ще ви бъде от голяма полза. Но ще трябва да се подготвите за много работа относно документацията. Регистрирането като доказан childminder отнема между 12 и 25 седмици.

2.      Редактор

Какво е нужно?

editorКато редактор, освен да следите за граматически грешки, трябва да следите също и за яснота на текста и правилна подредба на думите. В някои случаи може да се наложи да пренапишете изцяло даден текст. Ако нямате нужната подготовка, ще трябва да преминете специален курс. Цената на един такъв курс е около £150 – £400 на ден. Ще ви е нужен и добър компютър, който да може да поддържа добра система от програми и приложения и най-съвременни варианти на електронна поща, която ви дава възможност да редактирате файлове, които вече са изпратени. Има общодостъпни пакети за текстообработка, дизайн на страници и предпечат. Освен това трябва да инвестирате в някои книги, които ще ви помогнат в работата, като „Hart’s Rules on points of style“, речници и различни ръководства.

Колко можете да спечелите?

В зависимост от това колко опит и препоръки имате, а също и какви са вашите клиенти, вие можете да заработвате между £20 и £25 на час.

За да извършвате тази работа вие трябва да сте мотивиран, защото ще се налага да станете сутринта и да се заемете с работата си. Трябва да умеете да се концентрирате добре и да бъдете търпелив. Помнете, че вие сте в средата, между автора и издателя.

Добър съвет е да се присъедините към организации като Society For Editors And Proofreaders за съвети и подкрепа.

3.      Работа на търговска маса

farmers-marketВсеки, който е бил на пазар, знае, че там има неограничена възможност за продажби. Можете да продавате почти всичко.

Какво е нужно?

За да започнете, трябва да се свържете с организаторите на местните пазари във вашият район и да разберете кога се организира пазара и колко струва участието. Обикновено наема на маса е около £20 на ден. Успехът ви зависи и от това какво сте избрали да предлагате и дали това, което предлагате се търси. Ще ви е нужен и лиценз за улична продажба, който можете да вземете от местната община. Например такъв лиценз, издаден от община Хакни ще ви струва £30, независимо дали искате лиценза ви да е за 6 месеца или за година.

Колко можете да спечелите?

Зависи от това колко и какво продавате, печалбата ви може да е различна, около £16 000 – £26 000 на година.

За да извършвате такава работа ви трябват добри комуникационни и презентационни умения. Трябва да привлечете хора към вашата маса, да ги поканите да опитат това, което продавате, да им предложите добра отстъпка. Освен това ще трябва да се съобразите какъв вид стока продавате и колко е срока й на годност. Ако стоката ви е нетрайна, ще трябва да бъдете достатъчно предприемчиви и да я продадете възможно най-бързо.

 1. Компютърна поддръжка

it-support1Най-общо казано – нужен ви е компютър. За да решите да започнете такъв бизнес, най-вероятно вече имате такъв.

Какво е нужно?

В зависимост от типа услуги, които ще извършвате ще трябва да си набавите и малко иструменти за работа, като отверки, заземителни ленти, кабели и др. Това може да ви струва около 200 паунда.

Допълнително ще се наложи да дадете пари и за реклама, както и за автомобил, което ви дава облик на професионалист.

Колко можете да спечелите?

Някой, който работи от къщи и по-скоро този бизнес му е като хоби, може да взема около 30 паунда на час, но ако имате сериозни намерения да развивате бизнес в областта на компютърната поддръжка, услугите ви могат да бъдат с по-висока цена. Колкото повече расте вашият бизнес и придобивате нужният опит, толкова повече можете да вдигате цената.

Имайте предвид, че колкото и пари да дадете за реклама, най-добрата реклама, която ще имате са доволните клиенти, които ще ви препоръчат на други. Това трябва да ви напомня да си изграждате солидна репутация. Трябва да се изразявате ясно и да сте надежден – особено когато работите с база данни на големи предприятия. Избягвайте жаргонните изрази – това може да ви направи да изглеждате недостъпен. Помнете, че способността ви да откриете откъде идва проблема е една от най-важните фигури при поддръжката на компютри. Покажете приятелско отношение, разбиране и надеждност.

5.      Спортен треньор

about-usТова може да е всичко от трениране на футболния тим на града до водене на класове по зумба или карате за деца.

Какво е нужно?

Ако искате да ви вземат насериозно и като експерт във вашето поприще, ще ви трябва квалификация, дадена или потвърдена от националният ръководен орган за вашия спорт. Това може да ви струва различно, зависи от продължителността на курса и вида спорт. Sports Coach UK дават някои добри съвети, които можете да последвате. Ако работите с деца, трябва да си направите свидетелство за съдимост, което ще ви струва 60 паунда. Освен това трябва да си набавите екипировка.

Колко можете да спечелите?

Годишната ви заплата може да е около 28 000 паунда, в зависимост от това какъв спорт сте избрали и колко групи водите. Ако това е ваш собствен бизнес и вие наемате други треньори, вашата годишна заработка може да е повече.

Уменията, които ще са ви нужни не включват само умения във избрания от вас спорт. Трябва да имате добри комуникативни умения, да се разбирате с групата, на която водите тренировки и да успеете да изградите доверие. Също така трябва да можете да предавате вашите знания по лек и комфортен за другите начин, по който те ще учат без да се напрягат. Трябва да уважавате личните умения на всеки един и да не изисквате повече от колкото може дадения човек. Ако сте прекалено строг, има вероятност някои ваши курсисти да нямат желание да тренират повече.

 

19 Comments to “Пет бизнес идеи, за реализирането на които ще ви трябват по-малко от 5000 паунда”

 1. Aby całkowicie rozwiać wątpliwości, możesz dowiedzieć się, czy twój mąż zdradza cię w prawdziwym życiu na kilka sposobów i ocenić, jakie masz konkretne dowody, zanim zaczniesz podejrzewać, że druga osoba zdradza.

 2. Wow, wonderful weblog layout! How long have you
  been running a blog for? you made blogging glance easy.

  The full look of your web site is wonderful, as neatly as the
  content! You can see similar here e-commerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *