6 съвета за изграждане на успешен екип

Първата нещо, което е от жизненоважно значение при стартиращ бизнес, е намирането на поне един човек, който да има много добър търговски нюх. Веднъж след като сте намерили подходящата личност, която ще изстреля продажбите ви нагоре, следващата стъпка е да „мултиплицирате“ този човек. Трябва да го заобградите с добър екип, който ще му оказва подкрепа и ще се справя с всяко едно предизвикателство и ще върши необходимото, за постигането на общ успех.

Най-важното е да се съсредоточите върху общото благо на фирмата и да подкрепяте всеки един служител както всички останали. Това ще им даде чувство за екипна работа и ще ги накара да се сработят бързо и гладко. Трябва да предпазвате хората си от прояви на „бизнес егоизъм“, тъй като това само ще води до съревнования в самата фирма и постигането на обща цел ще бъде някаква далечна мечта. От всичко това ще пострада единствено вашият бизнес.

Докато не създадете екип, който успешно да рекламира и продава, productiveняма как да получите някаква възвращаемост на  вложените средства и време. Дори напротив – може да изгубите съществуващи клиенти и да похабите доста енергия в овладяване на вълненията и неразбирателствата във фирмата ви.

Най-голямото предизвикателство е създаването на екип и намирането на неговият лидер, който ще движи фирмата напред. Идва момент, в който трябва да поставите усилията и резултатите на екипа си над своите лични, за да достигнете добри нива на растеж на бизнеса ви.

Тук сме събрали 6 изпитани съвета, които ще ви помогнат за изграждането на екип от професионалисти, които да работят съвместно много по-добре, отколкото работейки всеки сам за себе си.

  1. Служители – “сенки”

Превърнете по-малко опитните ваши служители в „сенки“ на опитните. Накарайте ги да работят заедно, опитните служители трябва да подкрепят своите “сенки” и да им дават самостоятелни задачи. Не насърчавайте конкуренция помежду им, дори можете да правите малки подаръци на опитните служители, чрез чиято подкрепа по-неопитен служител е овладял дадена техника за по-добра работа. Никога не се знае от къде може да се появи следващият страхотен служител, който да работи редом с опитните си колеги и да се справя достатъчно добре, след като е получил подходящите знания.

  1. Окуражавайте обучението стъпка по стъпка

Вместо да „хвърляте“ най-новият си служител от отдел „продажби“ в дълбоки води, bigstock-Mixed-group-in-business-meetin-23883404-300x200а дори и това да е служител от фирмата ви, който е преназначен от друга длъжност, дайте му максимум една или две ключови задачи. Можете да му възложите да открие среща, да направи част от представянето или дори да проведе преговорите относно продажбата.

  1. Работа по двойки

Работата по двойки е чудесен начин едновременно и да развиете работата в екип във

вашата фирма, и да намалите риска, тъй като единият от екипа може да отиде твърде високо, като по този начин да изпусне сделката, докато ако са двама – другият може да „го върне на земята“ и сделката да приключи успешно. Освен това, когато работят в екипи по двойки служителите чувстват взаимна подкрепа и са по-сигурни като цяло. Всичко това води до много повече успешни сделки.

  1. Представяне на допълващи служители към дадена сделка

Тъй като клиент, с когото работите вече, ви е гласувал доверие, не можете да си позволите да смените изведнъж служителят, който работи с него. Ако се наложи да замените този служител по някаква причина, направете така, че самият той (служителят) да представи новият ви колега, който ще се заеме с дадения клиент. По този начин доверието на клиента остава и шансовете за успешно приключване на сделката са във ваша полза.

  1. Снижете егото

Ако това да бъдете главно действащо лице във всяка сделка ви помага да поддържате егото си, няма да можете да развиете истинския пdownloadотенциал на възможностите на фирмата си. Трябва да намерите друго място за задоволяване на нуждите на егото си. В противен случай без да забележите, вие сте ограничили бизнеса си в неговото развитие.

  1. Направете всичко, за да направите вашият екип успешен

В края на краищата – вие служите на вашият екип – колкото по-успешни са служителите ви, толкова по-успешен е бизнеса ви. Давайте им подходящи за тях задачи, такива, за които знаете, че ще се справят, помагайте им да успеят и накрая ги поздравявайте с успеха им. Правете всичко за тях и те ще ви върнат услугата, като всеки път се справят все по-добре. Ще имат блестящи резултати, лоялност и ще работят здраво.

Превърнете това в начин на работа. Окуражавайки и поздравявайки своите служители, скоро ще откриете,  че сте управител на една много успешна фирма в която кипи живот, а служителите обичат работата си и я вършат с удоволствие. Наблюдавайте как след всеки и-мейл с похвали от ваша страна към даден служител, цялата фирма се оживява и заработва още по-добре, постигайки перфектни резултати. Вътрешният живот на фирмата е много по-важен от всичко друго, защото ако между служителите ви няма разбиране, каквото и да продавате, няма да имате успех, тъй като повече от половината ви енергия ще се губи във фирмени пререкания и интриги в борбата на всеки служител да изпъкне, „стъпвайки върху главите на другите“.KeyToSuccess

16 Comments to “6 съвета за изграждане на успешен екип”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *